Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu narazie jest ściernisko...

Tu narazie jest ściernisko...

AsiaK_Z 08:47, 22 kwi 2016

BasiaLT napisał(a)
Po tygodniu ciężkiej pracy została ukończona skarpa. Wcześniej była na niej mata i kora oraz trochę iglakow ale to zupełnie nie zdało egzaminu. Po każdym deszczu kora spływala a iglaki wolno rosły. Mata została ściągnięta, teren odchwaszczony i dosadzona masa roślin zadarniajacych. Skarpa ma 5 m wysokości i 30 m długości, wiec było co robić.

O matulu, to się napracowałaś! Kawał dobrej... bardzo dobrej roboty. Chyba powoli musisz myśleć nad zmianą tytułu wątku, bo ściernisko znika
Pozdrawiam piątkowo i dziękuję za odwiedziny u mnie
zbigniew_gazda 09:04, 22 kwi 2016

Tulipany w donicach śliczne Basiu. Oj napracowałaś się przy tej skarpie. Szczęśliwi są ci co nie mają skarpy. Też taką posiadam ale krótką na 5 m długości i 3 m szerokości. Co ja z nią już robiłem aby to jakoś wyglądało. Na początku był skalniak
który za kilka lat przerodził się w łąkę delikatnie mówiąc. Rozłogi roślin zrobiły swoje. Przekopałem ją w głąb na pół metra widłami i posadziłem m innymi hortensje. Ale to strona południowa i nie będą tam, bo za sucho i za gorąco. Przywiozłem wielkie kamienie i od strony ogrodu ułożyłem na wysokość 30-40 cm aby zatrzymać wodę.
Ostatecznie stanęło na tym że są tam lawendy, żurawki, berberysy, hakone i 2 duże iglaki. Hortensje przesadziłem na inną rabatkę. Teraz jest spadek nie większy niż 30 cm. Rośliny się rozrastają i mam nadzieję że żywioł opanowany.
Pięknie u Ciebie, czyściutko a chodniczki równiutkie. Pozdrowienia.
BasiaLT 09:11, 22 kwi 2016

ZieloneWrota napisał(a)
Basiu bukiet w donicy profesjonalny, moje znalezisko czyli metalowa balia w przyszłym sezonie również wypełni się tulipankami, tyle że ciężko będzie ją zadołować jest bardzo ciężka jest inny sposób na przetrwanie?

Musiałabyć owinąć jej boki styropianem, słomą, liśćmi albo czyms takim co będzie stanowiło izolację. Na to daj jeszcze folię bombelkową. Jakby dało radę to postaw tą balię na grubym styropianie żeby też była izolacja od dołu. Górę też zabezpiecz liśćmi, jakimś stroiszem itp. Jeśli ta balia nie będzie pod dachem to czymś ją przykryj bo pewnie nie ma odpływu i żeby ci cebule nie zgniły.
Eksperyment w zasadzie powinien się udać, zwłaszcza że ostatnio zimy nie dają zbytnio popalić.
ZieloneWrota 09:21, 22 kwi 2016

Dziękuję za wyczerpujące info spróbuję, odpływ w balii zrobiony z myślą o tym że będą w niej rośliny, ogólnie klimat się ociepla mąż ostatnio zaproponował że będziemy sadzić kaktusy, może ma rację, pozdrawiam
BasiaLT 09:37, 22 kwi 2016

ZieloneWrota napisał(a)
Dziękuję za wyczerpujące info spróbuję, odpływ w balii zrobiony z myślą o tym że będą w niej rośliny, ogólnie klimat się ociepla mąż ostatnio zaproponował że będziemy sadzić kaktusy, może ma rację, pozdrawiam

Żeby ci się odpływ w bali nie zatkał wysyp na dno keramzyt, żwirek albo nawet potłuczone dachówki.
GorAna 11:13, 22 kwi 2016

Widzę, że następna pracowita ogrodniczka na O
Pidziwiam Basiu Twoje rewolucje
Piękne donice tlipanowe
Pozdrawiam
BasiaLT 11:46, 22 kwi 2016

GorAna napisał(a)
Widzę, że następna pracowita ogrodniczka na O
Pidziwiam Basiu Twoje rewolucje
Piękne donice tlipanowe
Pozdrawiam

Witaj Aniu
Bardzo mi miło że do mnie zajrzałaś. Od tych pochwał urosnę i wszystkie spodnie będę miała za krótkie
gobasia 14:34, 22 kwi 2016

BasiaLT napisał(a)

Witaj Aniu
Bardzo mi miło że do mnie zajrzałaś. Od tych pochwał urosnę i wszystkie spodnie będę miała za krótkie

idzie na lato ,krótkie spodnie się przydadzą.. .A chwalić jest za co ,i pochwał na pewno nie zabraknie,
anabuko1 08:08, 24 kwi 2016

U mnie obyło się bez przymrozków .
aleś w te donice posadziła tych tulipanków ??
chyba tyle ile się w niej zmieściło
Ale efekt suuper jest!!
a jak przekwitną, to co tam posadzisz??
Czy z donicami pójdą do przechowalni ??
LyraBea 09:29, 24 kwi 2016

BasiaLT napisał(a)

Kasiu tulipany do doniczki sadzisz jesienią w takim samym czasie jak do gruntu. Ja je posadziłam sposobem na tzw. lazanię czyli warstwa ziemi, potem cebulki potem znowu ziemia i tak trzy razy. Wyszło trochę za gesto ale to była akcja ratunkowa. Nie szło wbić łopatki w grunt to musiały pójść do doniczek zeby się nie zmarnowały. Przed zimą donice zostały zadołowane w ziemi i przykryte stroiszem.
Narazie rabaty poszły w odstawkę bo warzywnik mi zaróśł niemożebnie i on jest teraz priorytetem.

Właśnie w takich sytuacjach rodzą świetne pomysły i trochę przypadek spowodował, że masz piękną kompozycję tulipanów w kompakcie. Pomysł do zapamiętania. Zimą i tak u mnie puste skrzyneczki stały a wystarczy je właśnie opatulić od środka zadołować cebulki i wiosną Tadam!