Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu narazie jest ściernisko...

Tu narazie jest ściernisko...

BasiaLT 13:49, 20 cze 2018

anabuko1 napisał(a)
No brawo.jakie piękne cukinie . Ja jeszcze swoich nie mam.
Liliowce pięknie kwitną. I u mnie zaczynają. Juki pięknie się prezentują .
Tawulki piękne. A ta blado różowa, to jakaś wysoka ??
Hortensje masz też cudne.
Cynie,czosnki...ech..bogactwo wielkie.

Aniu tawułka razem z kwiatem ma jakieś 50-70 cm.
BasiaLT 13:50, 20 cze 2018

Makusia napisał(a)
Liliowy raj! Podziwiam Twój porządek na rabatach, równe nasadzenia i zero chwaścika, mimo braku kory!

Z tym brakiem chwastów to tak nie do końca. Kadruję tak żeby nie było go widać
hanka_andrus 19:26, 20 cze 2018

Podziwiam ogrodowiznę! Moje cukinie dopiero wzeszły, ale ja siałam 2 tygodnie temu, to nic. Urosną i moje. A póki co, wczoraj leczo cukiniowe z kupnych zrobiłam.
BasiaLT 22:37, 20 cze 2018

hanka_andrus napisał(a)
Podziwiam ogrodowiznę! Moje cukinie dopiero wzeszły, ale ja siałam 2 tygodnie temu, to nic. Urosną i moje. A póki co, wczoraj leczo cukiniowe z kupnych zrobiłam.

Haniu jesteś boska! Świetny pomysł. Jutro też zrobię leczo
BasiaLT 08:44, 22 cze 2018

U nas wczoraj szły takie czarne chmury jakby miał nastąpić koniec świata. W moment z 32 stopni zrobiło się 10. Wiał straszny wiatr że sąsiadom porwało blaszany dach z garażu. Mi niestety połamało część jeżówek i lilii a pozostałe położyło. Pospadały orzechy i jabłka z drzew. Oczywiście NIE spadła ani kropla deszczu. Już mi witki opadają... A jak tam u was?
hanka_andrus 09:40, 22 cze 2018

Basiu, u mnie padało po południu i w nocy. A i dziś rano kropiło. Wiatr szalał, ale co w ogrodzie dowiem się jutro.
Spad czerwcowy owoców jak najbardziej naturalny, chyba, że jest młode drzewko, to szkoda każdego zawiązka. W ten sposób drzewa pozbywają się części zawiązków, których nie dadzą rady wykarmić. Sadownicy nazywają to zjawisko, właśnie opadem czerwcowym.

Rozumiem Twoją frustrację, kwiatki stargane, połamane. Ale za to masz dach na swoim miejscu. Taka siła przyrody, niestety.
Współczuję.
Makusia 09:42, 22 cze 2018

BasiaLT napisał(a)
U nas wczoraj szły takie czarne chmury jakby miał nastąpić koniec świata. W moment z 32 stopni zrobiło się 10. Wiał straszny wiatr że sąsiadom porwało blaszany dach z garażu. Mi niestety połamało część jeżówek i lilii a pozostałe położyło. Pospadały orzechy i jabłka z drzew. Oczywiście NIE spadła ani kropla deszczu. Już mi witki opadają... A jak tam u was?

Niemal identycznie- różnice: dachy na miejscu, spadło PARĘ kropli, połamań chyba nie ma, choć rano było tak zimno, ze nawet mi się wyjść na ogród nie chciało żeby sprawdzić
BasiaLT 10:07, 22 cze 2018

hanka_andrus napisał(a)
Basiu, u mnie padało po południu i w nocy. A i dziś rano kropiło. Wiatr szalał, ale co w ogrodzie dowiem się jutro.
Spad czerwcowy owoców jak najbardziej naturalny, chyba, że jest młode drzewko, to szkoda każdego zawiązka. W ten sposób drzewa pozbywają się części zawiązków, których nie dadzą rady wykarmić. Sadownicy nazywają to zjawisko, właśnie opadem czerwcowym.

Rozumiem Twoją frustrację, kwiatki stargane, połamane. Ale za to masz dach na swoim miejscu. Taka siła przyrody, niestety.
Współczuję.

Hanulku to nie był taki zwykły opad czerwcowy tylko pospadały owoce razem z gałązkami. Zebrałam całą dużą reklamówkę zielonych orzechów i dałam kuzynce bo ona robi taką nalewkę "żołądkówkę" z zielonych orzechów. Jak miałam wyrzucić na kompost to lepiej że ona skorzystała. Ucieszyła się bardzo.
hanka_andrus 10:39, 22 cze 2018

No widzisz, Basiu. Nie ma tego złego, co by na dobre się nie obróciło.
Jeszcze Ciebie przy okazji uczęstuje.
sylwik69 11:03, 22 cze 2018

U mnie także nie pada tylko wieje a trawnik to jedno wielkie klepisko