Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu narazie jest ściernisko...

Tu narazie jest ściernisko...

BasiaLT 13:20, 09 sie 2016

agapant napisał(a)
Tak super Twoje patyczki, są tylko hortensje chyba nie? Ja hortki ukorzeniam z zielonych przyrostów. Zaraz zrobię zdjęcie i wrzucę u siebie.

Tu są patyczki hortensji, derenia, pęcherznicy i wierzby hakuro nishiki. Najlepiej ukorzeniła się wierzba, bo chyba tylko 2 patyczki poległy. Dużo derenia mi wypadło, na wiosnę niby wszystkie miały listeczki ale potem się obraziły.

O ukorzenieniu przyrostów słyszałam ale nigdy tego nie robiłam. Zerknę na ściągę u ciebie
Kindzia 13:40, 09 sie 2016

Próbowałam raz ukorzeniać, z hortensji Mega Pearl. Wtedy pierwszy raz młodziaka cięłam i miałam aż 4 patyczki()...z nich 2 puściły listki, ale że zeszłego roku susza okropna była, nie przetrwał ani jeden...
AsiaK_Z 15:39, 10 sie 2016

Pęcherznicę jakimś cudem udało się ukorzenić. Hortki padły mi wszystkie. Teraz z odkładu podjęłam próbę z trzmieliną czas pokaże. Ale jak widać Tobie się udało. Chyba przyjadę na praktyki do Ciebie
anabuko1 22:09, 10 sie 2016

BasiaLT napisał(a)

Zawsze to dwa do przodu Skoro innym dziewczynom się udało z patyczków wyhodować super krzaczory to dlaczego nam ma się nie udać. Oczywiście biorę poprawkę na zimę bez śniegu i przymrozki wiosenne, bo wtedy zawsze są największe straty. Ale to przed nami.

Ale po zimie, wiosna i nowe patyczki.
Będziemy dalej próbować, prawda ???
Ja juz tak
GorAna 22:16, 10 sie 2016

Basiu, ależ masz super patyczarnię i jedną hortensję ukorzenić
Teraz podjęłam próbę z Perovskią i Vanilką, bo złamały mi się gałązki podczas koszenia
BasiaLT 07:46, 11 sie 2016

AsiaK_Z napisał(a)
Pęcherznicę jakimś cudem udało się ukorzenić. Hortki padły mi wszystkie. Teraz z odkładu podjęłam próbę z trzmieliną czas pokaże. Ale jak widać Tobie się udało. Chyba przyjadę na praktyki do Ciebie

Próbuj próbuj... trzmielina całkiem fajnie się ukorzenia więc powinno się udać. Ja swoje pierwsze próby ukorzeniania podejmowałam na bukszpanie i właśnie na pęcherznicy. Podczas przycinania gałązki zamiast wyrzucać warto wsadzić do doniczki albo od razu do ziemi. Jak się uda to super a jak nie to żadna strata bo i tak wylądują na kompoście.
BasiaLT 07:48, 11 sie 2016

anabuko1 napisał(a)

Ale po zimie, wiosna i nowe patyczki.
Będziemy dalej próbować, prawda ???
Ja juz tak

Dokładnie tak Aniu w tym roku korzystałam z uprzejmości dziewczyn i od nich miałam patyczki, w następnym roku będę miała już swoje
BasiaLT 07:49, 11 sie 2016

GorAna napisał(a)
Basiu, ależ masz super patyczarnię i jedną hortensję ukorzenić
Teraz podjęłam próbę z Perovskią i Vanilką, bo złamały mi się gałązki podczas koszenia

I bardzo dobrze. Wyrzucić na kompost zawsze zdążysz. A może się uda i będzie nowy krzaczek
BasiaLT 07:56, 11 sie 2016

Kindzia napisał(a)
Próbowałam raz ukorzeniać, z hortensji Mega Pearl. Wtedy pierwszy raz młodziaka cięłam i miałam aż 4 patyczki()...z nich 2 puściły listki, ale że zeszłego roku susza okropna była, nie przetrwał ani jeden...

W tym roku pogoda sprzyja ukorzenianiu bo nawet nie muszę tak często ich podlewać. Przyroda robi to za mnie. Upału też nie ma więc jest szansa że mi się uda
zbigniew_gazda 08:53, 11 sie 2016

Zaglądam na ściernisko - a tu piękny rozmnażalnik. Powodzenia Basiu. Z tylu patyków efekt murowany.