Przenosze sie z tym zagadnieniem z watku Andy do siebie.
Ewo mozesz miec racje ze Schlingsrose to ramblery czyli pnace czyli Kletterrose ale...Z moich wiadomosci uzyskanych na goraca

to miedzy tymi okresleniami i rozami jest subtelna rownica...
Po raz pierwszy z nazwa Schlingrose spotkalam sie rok temu przy rozy Apple Blossom rosnacej na kwiatowej wyspie Mainau. Okreslenie ,,mozliwosci,, tej rozy zapomnialam, samej rozy nie. Mysle o niej intensywnie jako nastepnej w moim ogrodzie. Oto ona.
Tu rosnaca na podporce.

Jednakze ostatnio widzialam te sama roze rosnaca przy domku na dzialce, duzy, ladny krzak, bez podporki i pomocy. Roza wygladala tak, jakby obejmowala ksztalt domku, tak to moge wytlumaczyc, zdjecia nie mam.
Ta roza w sprzedazy jest okreslana jako pnaca ale i jako Schlingsrose. Czyli na tyle silna zeby rosnac sama, czyli na tyle silna zeby rosnac przy murze, na tyle silna by rosnac na drzewie. Sama wyszukajaca miejsca gdzie moze sie ,,przytulic,,
Jest jeszcze kilka innych roz o tych ,, ukrytych mozliwosciach,,...
Po rozmowie z ogrodnikiem chyba tez widze te delikatna roznice ale..No wlasnie to ale. Jezeli to jednak typowo pnace to dlaczego tak jest zaznaczana nazwa Schlingsrose?
Nie potrafie sobie tego wytlumaczyc i prosze o przelozenie technika lopatologiczna

No ale sie zakrecilam

Nie znam sie wogole na rozach i stad moze moje dylematy

p.s znam sie na tych co mam w ogrodzie