Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

Kasiek 22:17, 13 sty 2017

Nie ma baniek ktore sie godzine beda trzymac, banka prysla jak mydlana banka. Fajne jest to ze to tak naprawde nieistotne, ze to zabawa wywolujaca usmiech na twarzy.

Sa inne sprawy, dlatego prosze o nie pisanie chwilowe na moim watku, przygaszam na moment swiatelko. Bede jak wroce, niedlugo, za chwilke.

Kasiek 22:27, 15 sty 2017

Ja sie chyba naprawde starzeje bo...nie potrafie zrobic baniek Takich porzadnych, porzadniastych

Ogloszenie oficjalne

Potrzebuje przepisu na porzadne banki, kolorowe, duze, niezwykle...
Potrzebuje je dla niepelnosprawnych dzieci, nie chce zawiesc...

O przepisy prosze w wiadomosciach prywatnych, miejsce na watku zostawie dla kwiatkow
hanka_andrus 23:41, 15 sty 2017

Te wielkie ogromne to robi się na specjalnym kółku albo innym uformowanym drucie i się w nie nie dmucha tylko szybko rusza ramieniem.
Agania 20:31, 17 sty 2017

Uff....w końcu i ja Cię odnalazłam...zawsze chętnie oglądam i podczytuję co tam u Ciebie słychać
Kasiek 14:48, 18 sty 2017

Przenosze sie z tym zagadnieniem z watku Andy do siebie.
Ewo mozesz miec racje ze Schlingsrose to ramblery czyli pnace czyli Kletterrose ale...Z moich wiadomosci uzyskanych na goraca to miedzy tymi okresleniami i rozami jest subtelna rownica...
Po raz pierwszy z nazwa Schlingrose spotkalam sie rok temu przy rozy Apple Blossom rosnacej na kwiatowej wyspie Mainau. Okreslenie ,,mozliwosci,, tej rozy zapomnialam, samej rozy nie. Mysle o niej intensywnie jako nastepnej w moim ogrodzie. Oto ona.
Tu rosnaca na podporce.

Jednakze ostatnio widzialam te sama roze rosnaca przy domku na dzialce, duzy, ladny krzak, bez podporki i pomocy. Roza wygladala tak, jakby obejmowala ksztalt domku, tak to moge wytlumaczyc, zdjecia nie mam.
Ta roza w sprzedazy jest okreslana jako pnaca ale i jako Schlingsrose. Czyli na tyle silna zeby rosnac sama, czyli na tyle silna zeby rosnac przy murze, na tyle silna by rosnac na drzewie. Sama wyszukajaca miejsca gdzie moze sie ,,przytulic,,
Jest jeszcze kilka innych roz o tych ,, ukrytych mozliwosciach,,...
Po rozmowie z ogrodnikiem chyba tez widze te delikatna roznice ale..No wlasnie to ale. Jezeli to jednak typowo pnace to dlaczego tak jest zaznaczana nazwa Schlingsrose?
Nie potrafie sobie tego wytlumaczyc i prosze o przelozenie technika lopatologiczna
No ale sie zakrecilam
Nie znam sie wogole na rozach i stad moze moje dylematy
p.s znam sie na tych co mam w ogrodzie

Kasiek 14:52, 18 sty 2017

hanka_andrus napisał(a)
Te wielkie ogromne to robi się na specjalnym kółku albo innym uformowanym drucie i się w nie nie dmucha tylko szybko rusza ramieniem.

Dziekuje Haniu i dziekuje dziewczynom ktore w wiadomosciach prywatnych przeslaly mi fajne przepisy na banki
Znalazlam tez na youtubie filmik i przepis na banki ktore mozna odbijac jak pilke reka i ktore tak szybko nie pekaja
Tajemnica w skladzie plynu...to gliceryna, jej ilosc ktora bardzo wzmacnia banki
Temperatura nie ma tu znaczenia

Dzieciaki beda miec radoche
Anda 15:19, 18 sty 2017

Może Schlingrose jest też używana regionalnie. Tutaj znam tylko dwa określenia, Kletterrose i Rambler. Myślę, że może Tobie chodzić o ramblery, bo to, róże które tylko na początku potrzebują wsparcia, wyznacznika drogi, a potem swoimi giętkimi pędami pięknie opanowują, wspinają się, połykają wszystko co pod sobą To róże wspinaczkowe
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasiek 15:35, 18 sty 2017

Ewo i to jest najbardziej przekonywujace wytlumaczenie zagadnienia Bardzo dziekuje, meczylo mnie to

Apple Bossom kusi swoim wygladem...Ewo mysle zeby ja posadzic w ,,bzie,,
Anda 15:39, 18 sty 2017

Kasiu, jesli nie przeszkadza Ci to, że ta róża nie powtarza kwitnienia, to sadź w bzie. Będą sie pięknie uzupełniać, bez kwitnie w maju, a róża w czerwcu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
eda 22:00, 19 sty 2017

buuuziolki