Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

Kasiek 12:49, 02 lip 2018

Moj ogrod ma okolo 10 lat. 10 lat to duzo czy malo dla ogrodu ? Napewno przez ten czas, rosliny sie rozrosly, ogrod nabral jakiegos stylu, cos sie moze podobac, cos nie. Przez ten czas, nie przeprowadzalam jakis wielkich rewolucji, podobal mi sie ogolny zarys...Dosadzalam jedynie rosliny, rosliny, ktore spodobaly mi sie tu, na Ogrodowisku...Pomalutku, niedostrzegalnie, zaczelam odchodzic od pierwotnego planu...zaczelam zbierac rosliny, w mysli, ze wszystko sie zmiesci, w mysli, ze o rany, jakie to piekne...Tak zaczal robic sie busz i tak, zaczelam dokladac sobie pracy...Kocham swoj ogrod, kocham moje rosliny, ale, kocham tez moje inne zajecia, hobby, pasje...I nie chce byc niewolnikiem miejsca, miejsca, ktore ma mi dawac, a przynajmniej powinno, wytchnienie i zapewniac odpoczynek.
Wiem, bez pracy nie ma...Wiem. Ale przeciez nie likwiduje ogrodu, nie posadze w nim skal i nie przysypie piachem...Chce spokojnie jezdzic na urlopy, wypady w gory, chce siedziec z przyjaciolmi wieczorami przy blasku swiec lub i ogniska, chce w nim odpoczywac i czytac ksiazki. Chce podziwiac male stworzenia mieszkajace w nim. Chce odpoczynku i spokoju. Chce, wiec musze zmienic styl ogrodu i zaczac te sprawe od poczatku
hanka_andrus 13:09, 02 lip 2018

No to jestem na tej samej drodze. I powoli, zamieniam uprawne poletko, na miejsce do odpoczynku. Oczywiście wiosennych i jesiennych porządków się nie uniknie, ale można zminimalizować ich ilośći usprawnić sposób ich obsługi. W ogrodzie ja nic nie muszę, ja chcę.

Powodzenia, Kasiu.
sylwia_slomc... 15:43, 02 lip 2018

Kasiek napisał(a)
Oddam ogrod. Oddam ogrod w dobre rece.

Jak mozna oddac cos, co sie kocha? Wiec moze jeszcze raz...

Oddam rosliny w dobre rece, brzmi juz lepiej, 10 letnie i starsze i te troche mlodsze:

-duze, ponad 2 metrowe rododendrony, sztuk kilka
-roze, sztuk okolo 30, rozne odmiany, kolory: roz i jego odcienie
-hosty, pol miliona albo i wiecej
-drzewa
-rubensy, te rubensowe Kaskowe i te mlodsze
-liliowce, od cytryny po ciemny bordo
-paprocie
-piwionii bez liku
I inne.

Ja pierniczę, aleś mnie tą decyzją zaskoczyła, a jaki ogród teraz masz w planie? Szkoda, że nie mam do Cię bliżej bo bym tych roślin przytuliła....
I rubensy.....ech...to jest decyzja nie bagatelka.

nebel 19:28, 02 lip 2018

Kasiek, bardzo Ci dziękuję za słowa wsparcia w tych na prawdę trudnych dla mnie chwilach
gosika67 23:11, 02 lip 2018

Kasiu coś Ty? Będę Ci kibicować, napisałam na pw.
eda 00:09, 03 lip 2018

Kasiu napisałaś słowa ...wiesz to jest dojście do następnego etapu wtajemniczenia miłości do ogrodu ...przyrody dojrzałaś tak jak ogród z tobą dojrzał tak myślę. ..bo my się nim nigdy nie znudzimy my warjaci ogrodowi haaa ale chcemy sami o niego dbać prawda i mieć na to czas i siły więc przyszedł czas na relaks w ogrodzie i ja to popieram i myślę że też wchodzę w to z tobą. ..wiesz co nie buuuuziam i trzymam kciuki z ciekawości i mam nadzieje wypić inke z tobą patrząc jak kwiatki w bukiecie pływają
Kasiek 19:04, 04 lip 2018

hanka_andrus napisał(a)
No to jestem na tej samej drodze. I powoli, zamieniam uprawne poletko, na miejsce do odpoczynku. Oczywiście wiosennych i jesiennych porządków się nie uniknie, ale można zminimalizować ich ilośći usprawnić sposób ich obsługi. W ogrodzie ja nic nie muszę, ja chcę.

Powodzenia, Kasiu.

Haniu, dokladnie tak.
Kasiek 19:12, 04 lip 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja pierniczę, aleś mnie tą decyzją zaskoczyła, a jaki ogród teraz masz w planie? Szkoda, że nie mam do Cię bliżej bo bym tych roślin przytuliła....
I rubensy.....ech...to jest decyzja nie bagatelka.

Sylwia, nie wiem Ogrod w stylu ...w stylu...Na leniucha
Rosliny juz podzielone, troche pojedzie do Polski a troche zostanie tutaj, w dobrych rekach I zonk, bo Zon sie uparl ze ....rubensow za zadne skarby nie odda

Zastrzelil tym mnie calkowicie
Sylwia, wierze ze u Ciebie mialyby najlepiej pod sloncem, kochalabys je tak jak ja, ale ta odleglosc i transport...
Kasiek 19:14, 04 lip 2018

nebel napisał(a)
Kasiek, bardzo Ci dziękuję za słowa wsparcia w tych na prawdę trudnych dla mnie chwilach

Ewus....
Kasiek 19:15, 04 lip 2018

gosika67 napisał(a)
Kasiu coś Ty? Będę Ci kibicować, napisałam na pw.

Goniu, trzymaj kciuki