Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

SlonecznyOgrod 13:15, 06 lut 2021

Oko się cieszy
Jesteś pierwsza z tą wiosną!
Czy na Bawarii wiosna przychodzi szybciej niż w Polsce?
Bo ja akurat kojarzę bardziej ten region z zimą
gosika67 18:30, 06 lut 2021

Cześć kochana, u nas jeszcze cisza na rabatach.Jutro podejrzę. Zapowiadają znowu śnieg.
Alija 19:21, 07 lut 2021

Zima, zima wróciła. U nas mrozi, sypie, wieje, zima na całego. Pozdrawiam!
Kasiek 20:16, 07 lut 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Ta Anginka to z rodziny pelargonii. U nas na Śląsku mówiono na to "rozemlat". Typowo antybakteryjna roślina dobra do ucha jak boli.

Kasiu już masz wiosnę pięknie wszystko wychodzi, ale to też nie dobrze taka pogoda to zdradliwa. U nas dzisiaj mróz śniegu jak na lekarstwo. W dzień też było ciepło na lekkim plusie i słonecznie. Jutro zapowiadają śnieg i mróz i długo taka pogoda ma się utrzymać.

Buraki jak dobre mozesz włożyć wiosna do ziemi i wypuszcza kwiaty będziesz miała nasiona. Ten duży jak cukrowy.

Też robię zakwasy buraczane szybko się zakwaszają wlewam z poprzedniego zakwasu 1/2 szklanki i po 4 dniach mam nowy. Raz się najadłam tych zakwaszonych buraków były bardzo dobre do schrupania. Pół nocy nie spałam tak mnie kręciło. Już tego nie zrobię. Można je zmiksować i do barszczu wrzucić.

Kasiu pozdrawiam i zdrowia życzę

Ela ten rozemlat, dodaje tez do herbatki, lubie ten smak i zapach.
Widzialam dzisiaj w tv co sie dzieje i tu, w Niemczech, i tam, w Polce. Mam nadzieje, ze szybko sie to skonczy i nikt nie ucierpi A rosliny? Ach, nic to nic to...Zakwas tez tak robie, na podkladce z poprzedniego, lub, na kwasie z kapusty lub ogorkow. Wczoraj nastawilam zakwas bez czosnku, jeszcze nigdy tak nie robilam, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Zdrowka Elu, zdrowka
Kasiek 20:23, 07 lut 2021

Rench napisał(a)
Wiosna piękna u ciebie. Jakie piwonie będziesz zamawiała ?

U nas dzisiaj wiosennie, ale na jutro powrót mrozów i śniegu.

Rench, uzupelnie sobie kolekcje koralowych, bo to juz mozna nazwac kolekcja Piekne sa, cudne...Ale. Wyczytalam, ze wywsylaja tylko na terenie swojego kraju...Mam wprawdzie znajomych, ktorzy mieszkaja w poblizu tej farmy, ale, chyba nie chce ich wciagac w ambaras Poszukam tych odmian tu w Niemchech, jezeli znajde to dobrze, jezeli nie, to ...Dopiero wtedy poprosze znajomych o pomoc.
Tutaj typowo wiosennie, teraz nadchodzacy tydzien ma caly czas padac deszcz. Oby tylko nie bylo mrozno, bo bedzie szklanka na drogach...
Powrot zimy, ale to dopiero luty, wiec ma prawo ta biala pani
Kasiek 20:32, 07 lut 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Oko się cieszy
Jesteś pierwsza z tą wiosną!
Czy na Bawarii wiosna przychodzi szybciej niż w Polsce?
Bo ja akurat kojarzę bardziej ten region z zimą

Daria, wszystkich cieszy ten pierwszy kwiatek i pierwsze oznaki wiosny
Tak, w Bawarii wiosna jest szybciej niz w Polsce. Szybsza wiosna jest rowniez 3 km ode mnie, w dolinie (ja mieszkam na wysokiej gorze) Tam zdecydowanie jest juz wiecej oznak, przebisniegow, zaczynaja sie otwierac krokusy Jeszcze ladniej jest, w okolicach jeziora Bodenskiego...
Piszesz ze kojarzysz z zima...Tak, ale to tez zalezy gdzie. U mnie np, sa cudne zimy, pelno sniegu i slonka; pewnie dlatego, ze mieszkam blisko Alp. Im dalej od granic Bawarii do innego Landu, tym zimy tam brzydsze, tz bez sniegu, szare, bure, chlapate.
Kasiek 20:33, 07 lut 2021

gosika67 napisał(a)
Cześć kochana, u nas jeszcze cisza na rabatach.Jutro podejrzę. Zapowiadają znowu śnieg.

Wiem....
Kasiek 20:34, 07 lut 2021

Alija napisał(a)
Zima, zima wróciła. U nas mrozi, sypie, wieje, zima na całego. Pozdrawiam!

Alijko, mam nadzieje, ze nie dokuczy Wam za mocno, uwazajcie na siebie
Kasiek 20:39, 07 lut 2021

Popracowalam dzisiaj w ogrodzie...
Jesienia, kupilam sobie taki fajny stroj, do prac w trawach. Bo przeciez, same wiecie, jak sie wyglada wychodzac z nich I co? Calkiem o nim dzisiaj zapomnialam, i wygladalam jak na zalaczonym obrazku

A wisterie wygladaja tak...

Kasiek 20:59, 07 lut 2021

Zabralam sie wreszcie, za robienie bokashi. Dostalam od sasiadki fajny pojemnik, jest po jakims nawozie, ale umylam go porzadnie i zaczelam przygode z bokashi. Pojemnik jest swietny, ma bardzo szczelnie zamykajaca sie pokrywke, i to jest wazne.

Przypasowala mi rowniez, stara deska do krojenia, jest szerokoscia praktycznie taka sama, jak pojemnik. Ulatwia mi to, ubijanie zawartosci, centymetr po centymetrze

Prawdziwe pojemniki do bokashi sa dosc drogie, okolo 70 euro, maja wprawdzie dodatkowo malutki kranik, ale...Moj pojemnik tez mi odpowiada, a jak dojde do wniosku, ze musze miec i kranik, to go sobie zamontuje Narazie jest jak jest,i jestem zadowolona
Mam duzo odpadkow warzywno-owocowych i te, wrzucam do tego pojemnika. Do tej pory, ladowalo wszystko w kompostowniku, i tez spelnialo swoja role, teraz jednak, chce wyprobowac wlasciwosci bokashi. Wprawdzie bokashi, to tez taki kompost, ale ... jest imitacja naturalnego cyklu, zachodzacego w prawdziwym kompostowniku. Roznica jest to, ze w bokashi, zachodzi proces fermantacji, inny, niz w prawidlowo prowadzonym kompostowniku w ogrodzie.
Dzisiaj, otwierajac pojemnik, poczulam, przyjemny, owocowy zapach...Czyli, robi sie