Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

Kasiek 23:33, 09 kwi 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Lotosownia cudna tfu tfu. U Ciebie rosną w mega tempie. Mój jeden co ma chęć do życia wypuszcza zalążek serduszka, ale tempo ma ślimacze, reszta nadal śpi....i chyba się nie obudzi już. Nasiona pełne, nie wiem czemu nie mają woli życia

Podejrzewam ze mogly przemarznac...
Kasiek 23:39, 09 kwi 2022

Ewa777 napisał(a)
Fajna hodowla lotosów. Na pewno przyglądasz się im z zaciekawieniem.

Ewus, o tak, z zaciekawieniem i nadzieja Nie jest wielka sztuka, kupic gotowa rosline, sztuka jest, wyhodowac ja od nasionka. Sztuka i wielka radoscia. I nie mam tu na mysli tylko lotosu, rowniez cieszy mnie np krzak pomidora czy ogorka
Ale lotos... jest dla mnie nowoscia, i chociaz mam jednego w ogrodzie, i kupie za pare dni nastepnego, to wyprowadzenie z nasiona do dojrzalej rosliny, dla mnie jest milym przezyciem, i doswiadczeniem.
Kasiek 23:42, 09 kwi 2022

Napia napisał(a)
Bardzo spodobał mi się pomysł z hodowlą lotosów, choć nie ukrywam, że zaintrygowało mnie też ziarenko ze starożytnego Egiptu, które wykiełkowało po ponad tysiącu lat. Siła w naturze jest wielka

Napia Wyobraz sobie, ze nasiono lotosu przebilo inne nasiono; palmy daktylowej ktora rosnie do dnia dzisiejszego( a przynajmniej takie informacje znalazlam gdzies w internecie)
Sila natury
Kasiek 00:02, 10 kwi 2022

mirkaka napisał(a)
Widzę, że jesteś specjalistką od piwonii, może mi poradzisz, moja piwonia z roku na rok miała coraz bardziej widoczne niedobory na liściach, myślałam że to za wysokie ph.
Jednak w zeszłym roku wykopałam ją żeby zobaczyć co w korzeniach. Miała wyżarte korytarze w korzeniach, nie dziwię się zatem że były niedobory. Coś wyjada jej korzenie, prawdopodobnie jakaś larwa. Poradź czym ją podlewać żeby unicestwić te larwy.
Podejrzewam, że larwy ponieważ kiedyś też przesadzałam inna bo słabo rosła i tam widziałam te larwy, miały jakieś 3 cm, zaznaczam że to nie były ani opuchlaki ani pędraki. Takie białe z wyraźnymi nóżkami po całości. Chudsze niż pędraki

Mirko, nie jestem specjalistka, po prostu bardzo, ale to bardzo lubie piwonie, to jedne z moich ulubionych kwiatow Nauczylam sie ich, nauczylam sie jak je pielegnowac u mnie w ogrodzie, jak je sadzic i...to wszystko

Na podstawie tego co opisujesz, bardziej bym sie sklaniala do stwierdzenia, ze to starzenie wewnetrzne korzenia. Ja takie czesci po prostu odcinam, odkazam miejsce ciecia i sadze ponownie.
Tak sie zastanawiam... Znane mi robaki, ktore moga byc w korzeniach piwonii to niesobka chmielowka, ale ona nadgryza lub przegryza korzenie, nie prowadzi korytarzy. Jej gasienice sa male, bialawe do zoltawego, zerknij w google czy to te byly.
Nicienie i kruszczyca odpadaja. Nie znm sie na opryskach, nie stosuje ich wiec nie potrafie na to pytanie odpowiedziec.
Tak, najbardziej sie sklaniam do opinii ze jest to starzenie wewnetrzne
Poszukam filmiku, w ktorym jest pokazywane dzielenie karpy i sa dobrze pokazane puste korzenie, moze Ci sie przyda

Kasiek 00:16, 10 kwi 2022

Mirko zobacz, od minuty 12:24 jest widoczny pusty korzen. Czy tak i Twoja piwonia wygladala?

https://www.youtube.com/watch?v=0eKPIZz7XT8
Kasiek 00:26, 10 kwi 2022

Kasiapod napisał(a)
Witam się u Ciebie Kasiu Z pierwszych stron wątku doczytałam , że to Twój drugi wątek, chętnie bym zajrzała do pierwszego.
Ale u Ciebie wiosna!!!magnolie, piwonie i wszystkie rośliny cudne Czekam także na twoje lotosy, pozdrawiam

Hej Kasienko Pierwszego watku juz nie ma, niepotrzebnie go skasowalam.
Tak, tu wiosna jest zawsze szybciej, co mnie osobiscie bardzo cieszy
Lotosy rosna, juz jest ten moment ze trzeba je przesadzic.
Milo mi ze zagladnelas
SlonecznyOgrod 13:20, 10 kwi 2022

Kasiek napisał(a)

Darciu, bylo cos okolo -9. Magnolie nie wygladaja za ciekawie, a przed nami jeszcze powtorka, nie wiem czy ilosc sniegu na nich lezaca, je ochroni-zobaczymy za kilka dni. I to jest miedzy innymi powod, ze kilka z nich oddalam kolezance i napewno wiecej nie kupie.
W moim ogrodzie o wiele lepiej zimuja inne, piekne drzewa i o nie sie nie martwie.
Magnolie sa piekne, ale...No wlasnie

Uuuu -9 to dużo... szkoda magnoli, przykre
Może są jakieś później kwitnące magnolie, tak jak różaneczniki? Ja mam takie RH co kwitną po 15 maja ale wiem, że u ogrodników marzną, bo kwitną wcześniej.
Niektórzy mocno ubolewają, że tak czekają na kwiaty magnolii a tu kilka lat pod rząd brązowe brzydkie, pomarznięte.
Ale ja się zapatrzyłam na magnolię w mojej okolicy- 2km ode mnie, obstawiłam, że to Stellata Rosea i zawsze a zawsze pięknie kwitnie
sylwia_slomc... 14:32, 10 kwi 2022

Kasiek napisał(a)

Sylwia, Twoj ogrod jest juz bardzo, bardzo podobny. I ta Twoja chustka na wlosach, nawet nie wiesz jak bardzo ja lubie

Ja muszę w chustce po ogrodzie bo mam takiego pecha, ze mi się zawsze we włosy jakiś owad zaplącze, a ja je lubię, ale na roślinach, a nie we włosach. Nie znoszę jak coś po mnie łazi W ogrodzie owadów mam bardzo dużo, więc latam w chusteczce Drugi plus siwych włosów nie widać
Alija 20:22, 10 kwi 2022

Piękne zdjęcia lotosowe z ogrodu. Twoje lotosy rosną, jak szalone, wyglądają niczym jakieś ośmiornice. Moje mają już półtora tygodnia, będę zaglądać po instrukcje.
Pozdrawiam.
Monia81 20:41, 10 kwi 2022

Kasiek napisał(a)

Monis, piekne odmiany wybralas, cudne, masz dobry gust Podzielisz sie kwiatami jak zakwitna?

Kasiu pewnie, że tak