Ewus, o tak, z zaciekawieniem i nadzieja Nie jest wielka sztuka, kupic gotowa rosline, sztuka jest, wyhodowac ja od nasionka. Sztuka i wielka radoscia. I nie mam tu na mysli tylko lotosu, rowniez cieszy mnie np krzak pomidora czy ogorka
Ale lotos... jest dla mnie nowoscia, i chociaz mam jednego w ogrodzie, i kupie za pare dni nastepnego, to wyprowadzenie z nasiona do dojrzalej rosliny, dla mnie jest milym przezyciem, i doswiadczeniem.
Napia Wyobraz sobie, ze nasiono lotosu przebilo inne nasiono; palmy daktylowej ktora rosnie do dnia dzisiejszego( a przynajmniej takie informacje znalazlam gdzies w internecie)
Sila natury
Mirko, nie jestem specjalistka, po prostu bardzo, ale to bardzo lubie piwonie, to jedne z moich ulubionych kwiatow Nauczylam sie ich, nauczylam sie jak je pielegnowac u mnie w ogrodzie, jak je sadzic i...to wszystko
Na podstawie tego co opisujesz, bardziej bym sie sklaniala do stwierdzenia, ze to starzenie wewnetrzne korzenia. Ja takie czesci po prostu odcinam, odkazam miejsce ciecia i sadze ponownie.
Tak sie zastanawiam... Znane mi robaki, ktore moga byc w korzeniach piwonii to niesobka chmielowka, ale ona nadgryza lub przegryza korzenie, nie prowadzi korytarzy. Jej gasienice sa male, bialawe do zoltawego, zerknij w google czy to te byly.
Nicienie i kruszczyca odpadaja. Nie znm sie na opryskach, nie stosuje ich wiec nie potrafie na to pytanie odpowiedziec.
Tak, najbardziej sie sklaniam do opinii ze jest to starzenie wewnetrzne
Poszukam filmiku, w ktorym jest pokazywane dzielenie karpy i sa dobrze pokazane puste korzenie, moze Ci sie przyda
Hej Kasienko Pierwszego watku juz nie ma, niepotrzebnie go skasowalam.
Tak, tu wiosna jest zawsze szybciej, co mnie osobiscie bardzo cieszy
Lotosy rosna, juz jest ten moment ze trzeba je przesadzic.
Milo mi ze zagladnelas
Uuuu -9 to dużo... szkoda magnoli, przykre
Może są jakieś później kwitnące magnolie, tak jak różaneczniki? Ja mam takie RH co kwitną po 15 maja ale wiem, że u ogrodników marzną, bo kwitną wcześniej.
Niektórzy mocno ubolewają, że tak czekają na kwiaty magnolii a tu kilka lat pod rząd brązowe brzydkie, pomarznięte.
Ale ja się zapatrzyłam na magnolię w mojej okolicy- 2km ode mnie, obstawiłam, że to Stellata Rosea i zawsze a zawsze pięknie kwitnie
Ja muszę w chustce po ogrodzie bo mam takiego pecha, ze mi się zawsze we włosy jakiś owad zaplącze, a ja je lubię, ale na roślinach, a nie we włosach. Nie znoszę jak coś po mnie łazi W ogrodzie owadów mam bardzo dużo, więc latam w chusteczce Drugi plus siwych włosów nie widać
Piękne zdjęcia lotosowe z ogrodu. Twoje lotosy rosną, jak szalone, wyglądają niczym jakieś ośmiornice. Moje mają już półtora tygodnia, będę zaglądać po instrukcje.
Pozdrawiam.