Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

Mgduska 19:47, 06 kwi 2022

Kasiek napisał(a)

Mgdusko, ja te piwonie po raz pierwszy, zobaczylam w ogrodzie Tashy Tudor. W ogrodzie osoby, ktora wywarla na mnie ogromne wrazenie, a znalam ja, nie osobiscie....Ale znalam, od dziecka. Wtedy to po raz pierwszy, przeczytalam ksiazke pt,, Tajemniczy ogrod,,.z ilustracjami wlasnie Tashy Tudor. I lawina ruszyla...Byly kolejne ksiazki, kolejne ilustracje...
Pamietam gdy po raz pierwszy, mialam mozliwosc skorzystania z internetu; to wlasnie wiadomosci o Tashy Tudor najczesciej szukalam. Teraz na YouTube jest sporo filmikow o niej....

Matka, babcia, autorka, ilustratorka, ogrodniczka...Czlowiek, kobieta, ktora miala odwage zyc tak jak chciala i w czasach...Ktorych chciala...W pieknym, pachnacym ogrodzie.

I w tym wlasnie ogrodzie, po raz pierwszy zobaczylam piwonie Do Tell, nie bedac nawet do konca pewna, czy to jest piwonia.

Dolny rog, do 6 sekundy....

https://www.youtube.com/watch?v=qwsYWMHouJk

Chce myslec, ze to ona...

I tak jak juz wczesniej napisalam, kupilam ja przypadkowo, w Polsce. Wyobraz sobie moje zdziwienie i zarazem ogromna, niesamowita radosc, gdy po raz pierwszy u mnie zakwitla...Tak, to ona, moja Tasha.

Czy rowniez dajesz imiona swoim roslinom?

Też mam swoich mistrzów ilustracji A oni czasem mają ogrody, przy czym zawsze są to ogrody dzikie, nieuczesane, pełne życia Chyba nie mają głowy do pilnowania każdego źdźbła, żeby rosło jak należy
Nie, nie daję imion roślinom, ale ponieważ każda ma swoją historię, czuję do nich duże przywiązanie, lubię je po prostu
Kasiapod 20:27, 06 kwi 2022

Witam się u Ciebie Kasiu Z pierwszych stron wątku doczytałam , że to Twój drugi wątek, chętnie bym zajrzała do pierwszego.
Ale u Ciebie wiosna!!!magnolie, piwonie i wszystkie rośliny cudne Czekam także na twoje lotosy, pozdrawiam
sylwia_slomc... 21:43, 06 kwi 2022

Kasiek napisał(a)

Mgdusko, ja te piwonie po raz pierwszy, zobaczylam w ogrodzie Tashy Tudor. W ogrodzie osoby, ktora wywarla na mnie ogromne wrazenie, a znalam ja, nie osobiscie....Ale znalam, od dziecka. Wtedy to po raz pierwszy, przeczytalam ksiazke pt,, Tajemniczy ogrod,,.z ilustracjami wlasnie Tashy Tudor. I lawina ruszyla...Byly kolejne ksiazki, kolejne ilustracje...
Pamietam gdy po raz pierwszy, mialam mozliwosc skorzystania z internetu; to wlasnie wiadomosci o Tashy Tudor najczesciej szukalam. Teraz na YouTube jest sporo filmikow o niej....

Matka, babcia, autorka, ilustratorka, ogrodniczka...Czlowiek, kobieta, ktora miala odwage zyc tak jak chciala i w czasach...Ktorych chciala...W pieknym, pachnacym ogrodzie.

I w tym wlasnie ogrodzie, po raz pierwszy zobaczylam piwonie Do Tell, nie bedac nawet do konca pewna, czy to jest piwonia.

Dolny rog, do 6 sekundy....

https://www.youtube.com/watch?v=qwsYWMHouJk

Chce myslec, ze to ona...

I tak jak juz wczesniej napisalam, kupilam ja przypadkowo, w Polsce. Wyobraz sobie moje zdziwienie i zarazem ogromna, niesamowita radosc, gdy po raz pierwszy u mnie zakwitla...Tak, to ona, moja Tasha.

Czy rowniez dajesz imiona swoim roslinom?

Ja jestem zakochana w charakterze Jej ogrodu Dla mnie niedościgniony wzór
sylwia_slomc... 21:50, 06 kwi 2022

Lotosownia cudna tfu tfu. U Ciebie rosną w mega tempie. Mój jeden co ma chęć do życia wypuszcza zalążek serduszka, ale tempo ma ślimacze, reszta nadal śpi....i chyba się nie obudzi już. Nasiona pełne, nie wiem czemu nie mają woli życia
Ewa777 11:40, 07 kwi 2022

Fajna hodowla lotosów. Na pewno przyglądasz się im z zaciekawieniem.
Napia 20:34, 07 kwi 2022

Bardzo spodobał mi się pomysł z hodowlą lotosów, choć nie ukrywam, że zaintrygowało mnie też ziarenko ze starożytnego Egiptu, które wykiełkowało po ponad tysiącu lat. Siła w naturze jest wielka
mirkaka 08:11, 08 kwi 2022

Widzę, że jesteś specjalistką od piwonii, może mi poradzisz, moja piwonia z roku na rok miała coraz bardziej widoczne niedobory na liściach, myślałam że to za wysokie ph.
Jednak w zeszłym roku wykopałam ją żeby zobaczyć co w korzeniach. Miała wyżarte korytarze w korzeniach, nie dziwię się zatem że były niedobory. Coś wyjada jej korzenie, prawdopodobnie jakaś larwa. Poradź czym ją podlewać żeby unicestwić te larwy.
Podejrzewam, że larwy ponieważ kiedyś też przesadzałam inna bo słabo rosła i tam widziałam te larwy, miały jakieś 3 cm, zaznaczam że to nie były ani opuchlaki ani pędraki. Takie białe z wyraźnymi nóżkami po całości. Chudsze niż pędraki
Kasiek 23:25, 09 kwi 2022

Monika83 napisał(a)
Mnie się piwonie podobają najbardziej te o dużych pełnych kwiatach np. Gardenia, Festiva Maxima, Sarah Bernhardt itp. Tylko szkoda że one krótko kwitną.

Mam Gardenie i Festive, Sahre oddalam ale tylko dlatego, bo potrzebowalam miejsce na inna milosc
Kwitna krotko, fakt, ale mozna tak pokierowac odmianami, ze bedzie piwoniowo w ogrodzie, od maja do lata

Kasiek 23:27, 09 kwi 2022

Mgduska napisał(a)

Też mam swoich mistrzów ilustracji A oni czasem mają ogrody, przy czym zawsze są to ogrody dzikie, nieuczesane, pełne życia Chyba nie mają głowy do pilnowania każdego źdźbła, żeby rosło jak należy
Nie, nie daję imion roślinom, ale ponieważ każda ma swoją historię, czuję do nich duże przywiązanie, lubię je po prostu

Mam kilka roslin ktore maja imiona, ktore kojarze z jakas osobom, z jakims miejscem lub wydarzeniem. I patrzac na nie, usmiecham sie w myslach
Kasiek 23:32, 09 kwi 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja jestem zakochana w charakterze Jej ogrodu Dla mnie niedościgniony wzór

Sylwia, Twoj ogrod jest juz bardzo, bardzo podobny. I ta Twoja chustka na wlosach, nawet nie wiesz jak bardzo ja lubie