Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

Kasiek 21:57, 04 kwi 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nie wiedziałam, że można je pić Jak smakuje??? W jakim stadium kwitnienia zbierasz, jak suszysz i czy z każdej odmiany można i czy smakuje tak samo??? Tak się kończy wrzucanie takich zdjęć

Ostroznie...!

Tylko piwonia lekarska ( officinalis) jest uzywana do celow lecznicznych. Inne odmiany sa trujace( wystapuje bol brzucha, wymioty, bol glowy, rozwolnienie).

Sylwia, smak ma...Taki troche lakowy, trawiasty, z dodatkiem miodu, dobry. Pachnacy? Tak.

Susze w suszarce do grzybow lub na slonku, zalezy od pogody. Zbieramy gdy juz ,,czasy swietnosci,, kwiat ma za soba, ale jeszcze nie wyglada brzydko, nie gnije.

Czas zaparzania jak w uzytkowaniu ziol.

Kasiek 21:59, 04 kwi 2022

Mgduska napisał(a)
Parę dni człowiek nie zajrzy na forum, a tu proszę, tyle zaległości, aż nie wiadomo, do czego się odnieść
Niesamowite jesteście, z tymi lotosami, ale ja też lubię uprawiać rośliny z nasion. Mam aktualnie nasiona róży w doniczkach, pierwszy raz, nie wiem, czy coś z tego wyjdzie, ale frajdę mam olbrzymią.

Tu dla Sylwii moja Ewelina:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/9668-salatka-pokrzywowa?page=80
https://www.ogrodowisko.pl/watek/9668-salatka-pokrzywowa?page=154 - nie mogę znaleźć lepszych zdjęć, ale rzuć okiem, dla lepszego porównania Do Tell ma jakby więcej tych różowych tonów? Obie są piękne

Te piwonie, które mi nie kwitną - Avalanche - rzeczywiście rosną w dołku. Nie podejrzewam, żeby były za młode, bo kupowałam spore sadzonki, cały czas podejrzewam, że to jednak wina miejsca. Nową, Coral Sunset, całkiem przypadkiem posadziłam na lekkim pagórku, niewykluczone, że Avalanche do niej dołączą, no chyba, że zakwitną w tym roku.

Z tej rozy z nasion, to sie nie wywiniesz Bardzo prosze o relacje
Kasiek 22:00, 04 kwi 2022

tulucy napisał(a)
My któregoś roku też ratowaliśmy się zniczami w tunelu foliowym. Dla bezpieczeństwa wzięliśmy wkłady tylko i wkopaliśmy je w ziemię. Nie miały prawa się przewrócić. Starczyło wtedy na dwie noce. Tunel 8m2 i 3 znicze.

Dzisiaj tez zapalilam, zapowiadaja bardzo zimna noc...
Kasiek 22:02, 04 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Czemu ja jeszcze nie mam Eweliny? Jedyne wytłumaczenie, że za tym imieniem może specjalnie nie przepadam... Ale za Władysławą też niekoniecznie, a mam Do Tell nie jestem pewna, czy nie mam, pogubiłam się. Mam dwie źle posadzone, nie kwitły jeszcze. Będę im zmieniać miejscówki, to może się wyjaśni, co to za jedne.

Tez nie lubie imienia Wladyslawa, nie kupie tej piwonii Ot, takie tam durnotki
sylwia_slomc... 22:03, 04 kwi 2022

Mgduska napisał(a)
Parę dni człowiek nie zajrzy na forum, a tu proszę, tyle zaległości, aż nie wiadomo, do czego się odnieść
Niesamowite jesteście, z tymi lotosami, ale ja też lubię uprawiać rośliny z nasion. Mam aktualnie nasiona róży w doniczkach, pierwszy raz, nie wiem, czy coś z tego wyjdzie, ale frajdę mam olbrzymią.

Tu dla Sylwii moja Ewelina:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/9668-salatka-pokrzywowa?page=80
https://www.ogrodowisko.pl/watek/9668-salatka-pokrzywowa?page=154 - nie mogę znaleźć lepszych zdjęć, ale rzuć okiem, dla lepszego porównania Do Tell ma jakby więcej tych różowych tonów? Obie są piękne

Te piwonie, które mi nie kwitną - Avalanche - rzeczywiście rosną w dołku. Nie podejrzewam, żeby były za młode, bo kupowałam spore sadzonki, cały czas podejrzewam, że to jednak wina miejsca. Nową, Coral Sunset, całkiem przypadkiem posadziłam na lekkim pagórku, niewykluczone, że Avalanche do niej dołączą, no chyba, że zakwitną w tym roku.

Śliczne, ale jednak DO Tell bardziej do mnie gada
Kasiek 22:05, 04 kwi 2022

Dorota321 napisał(a)
A ja właśnie o piwonie najbardziej się martwię, kupowałam w ubiegłym roku i one już spore. Chciałabym, żeby mi zakwitły.
Czy wszystkie płatki piwonii nadają się do robienia herbatek? Czy tylko jakieś wybrane.

Doniu, jezeli rosliny sa opatulone sniegiem, to nic im sie nie stanie. Stojace nagie, mozesz okryc, pomoc im. Moje stoja pod wiadrami bo sniegu juz malo...

Tylko wybrane piwonie, mozna uzyc w celu kulinarnym lub leczniczym, prosze przeczytaj post powyzej.
Kasiek 22:06, 04 kwi 2022

Monia81 napisał(a)

Kasiu w tamtym roku kupiłam piwonię Felix Crouse i Madame Gaudichau i nad tymi się zastanawiam czy przeżyły, mam nadzieję, że tak a oprócz tego piwonię itoh Pastel Splendor i itoh Julia Rose w tym roku jeszcze bym chciała parę zakupić, bo miejscówki będę nowe szykować

Monis, piekne odmiany wybralas, cudne, masz dobry gust Podzielisz sie kwiatami jak zakwitna?
Kasiek 22:08, 04 kwi 2022

Alija napisał(a)

Wow, herbatka z płatków piwonii????? Suszyłam miętę, dziurawiec, bluszczyk kurdybanek,
a nawet nawłoć, ale piwonii nigdy. Koniecznie muszę spróbować.

Alicjo, przeczytaj prosze o uzywaniu piwonii kilka postow wyzej. Nie kazda piwonie uzywa sie w celach leczniczych lub kulinarnych.
sylwia_slomc... 22:09, 04 kwi 2022

Kasiek napisał(a)

Ostroznie...!

Tylko piwonia lekarska ( officinalis) jest uzywana do celow lecznicznych. Inne odmiany sa trujace( wystapuje bol brzucha, wymioty, bol glowy, rozwolnienie).

Sylwia, smak ma...Taki troche lakowy, trawiasty, z dodatkiem miodu, dobry. Pachnacy? Tak.

Susze w suszarce do grzybow lub na slonku, zalezy od pogody. Zbieramy gdy juz ,,czasy swietnosci,, kwiat ma za soba, ale jeszcze nie wyglada brzydko, nie gnije.

Czas zaparzania jak w uzytkowaniu ziol.

No to sobie nie zaparzę bo wygoolałam lekarską i pokazuje tyle różnych odmian, że za piernika nie rozróżnię
Zostanie mi podziwianie i wąchanie czyli aromaterapia
Kasiek 22:11, 04 kwi 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

W tej sytuacji to cały batalion komandosów chyba
Pożyjemy zobaczymyMoże ten led cuda zadziała...

A żyłam sobie, sadziłam roślinki do ziemi, zachciało mi się do Bawarki zaglądać i zaraza mnie opanowała

Ech ta Bawarka

Na temat lotosow za chwilke cos napisze...