Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

basia3012 22:58, 05 kwi 2022

Kasiu, ile śniegu u Was. Roślinki już podrośnięte a tu śnieg. Ale dadzą radę.
U nas piwonii jeszcze nie widać. No i Rubens też pcha się do rośnięcia.
Dorota321 13:42, 06 kwi 2022

Kasiek napisał(a)

Doniu, jezeli rosliny sa opatulone sniegiem, to nic im sie nie stanie. Stojace nagie, mozesz okryc, pomoc im. Moje stoja pod wiadrami bo sniegu juz malo...

Tylko wybrane piwonie, mozna uzyc w celu kulinarnym lub leczniczym, prosze przeczytaj post powyzej.
Przeczytałam, zanim doszłam do mojej odpowiedzi. Moja biała i różowa wygląda podobnie do tych z internetu, ale nie zaryzykuję, bo nie mam pewności.
Dziękuję za odpowiedź.
Kasiek 17:00, 06 kwi 2022

Mgduska napisał(a)

Gdybym na nią trafiła, też bym wzięła Na wszelki wypadek nie będę specjalnie szukać, ale wiesz, różnie może człowiek trafić A jest jeszcze tyyle pięknych odmian.

Mgdusko, ja te piwonie po raz pierwszy, zobaczylam w ogrodzie Tashy Tudor. W ogrodzie osoby, ktora wywarla na mnie ogromne wrazenie, a znalam ja, nie osobiscie....Ale znalam, od dziecka. Wtedy to po raz pierwszy, przeczytalam ksiazke pt,, Tajemniczy ogrod,,.z ilustracjami wlasnie Tashy Tudor. I lawina ruszyla...Byly kolejne ksiazki, kolejne ilustracje...
Pamietam gdy po raz pierwszy, mialam mozliwosc skorzystania z internetu; to wlasnie wiadomosci o Tashy Tudor najczesciej szukalam. Teraz na YouTube jest sporo filmikow o niej....

Matka, babcia, autorka, ilustratorka, ogrodniczka...Czlowiek, kobieta, ktora miala odwage zyc tak jak chciala i w czasach...Ktorych chciala...W pieknym, pachnacym ogrodzie.

I w tym wlasnie ogrodzie, po raz pierwszy zobaczylam piwonie Do Tell, nie bedac nawet do konca pewna, czy to jest piwonia.

Dolny rog, do 6 sekundy....

https://www.youtube.com/watch?v=qwsYWMHouJk

Chce myslec, ze to ona...

I tak jak juz wczesniej napisalam, kupilam ja przypadkowo, w Polsce. Wyobraz sobie moje zdziwienie i zarazem ogromna, niesamowita radosc, gdy po raz pierwszy u mnie zakwitla...Tak, to ona, moja Tasha.

Czy rowniez dajesz imiona swoim roslinom?

Kasiek 17:07, 06 kwi 2022

basia3012 napisał(a)
Kasiu, ile śniegu u Was. Roślinki już podrośnięte a tu śnieg. Ale dadzą radę.
U nas piwonii jeszcze nie widać. No i Rubens też pcha się do rośnięcia.

Basienko, snieg byl nagly, duzo i szybko stopnial. Musialam okrywac swoje piwonie, wiekszosc jest w duzych pakach, jedna pokazuje juz kolor, inne, paki przy samiutkiej ziemi.

Tak sie ciagle nad tymi pakami zastanawiam...Czy ma ktos jeszcze, tak zaczynajace swoja egzystencje krzaki piwonii?

Rubens tak, on zawsze pierwszy.
Kasiek 17:07, 06 kwi 2022

Kasiek 17:11, 06 kwi 2022

Dorota321 napisał(a)
Przeczytałam, zanim doszłam do mojej odpowiedzi. Moja biała i różowa wygląda podobnie do tych z internetu, ale nie zaryzykuję, bo nie mam pewności.
Dziękuję za odpowiedź.

Doniu, nie ryzykuj, mnie w tym temacie prowadzi zielarka i jej ufam. Nie warto ryzykowac.

Serce mnie tylko boli, gdy ona wykopuje krzak piwonii i obcina kawalek karpy, dla swoich nalewek....
Kasiek 17:20, 06 kwi 2022

Lotosownia. Bardzo ladnie rozwijaja sie klacza.

A na klaczach, na
tym zgrubieniu, rozwijaja sie wezly krzewienia.

Tu jeszcze w fazie korzenia, ale jakze szybko i preznie one rosna, az rozwalilo nasiono

Kasiek 17:32, 06 kwi 2022

Taka sytuacja sie nie martwie, nie wiem co to jest, wiec mnie glowa nie boli

Wczoraj wieczorem, rozdzielalam kilka nasion, dostaly inne, przydzialowe M1
Bardzo delikatne...te klacza i korzonki, sa bardzo kruche. Reszta to pestka. Jakkolwiek to brzmi

[img size=360x480]https://www.ogrodowisko.pl/up

Kasiek 17:37, 06 kwi 2022

Staram sie, nie dotykac ich palcami, posilkuje sie paleczkami.
Monika83 19:12, 06 kwi 2022

Mnie się piwonie podobają najbardziej te o dużych pełnych kwiatach np. Gardenia, Festiva Maxima, Sarah Bernhardt itp. Tylko szkoda że one krótko kwitną.