A to się działo w twoich okolicach, nawet pustynne zadymy...
ale fajnie że już pierwsze krokusy się pokazały, wiosna coraz bliżej, tulipany też rwią się do kwitnienia, a gdzie tu jeszcze...
Aniu - te pyły nawet do Anglii i nad Amazonię dolatują Nic szczególnego.. jedynie rozwiązanie zagadki dlaczego ten śnieg był taki pomarańczowy
Karol - bo u mnie zwykle wiosna jest dość szybko
Iza - ale u Ciebie wiosna i tak szybsza Ale taki mamy klimat A iryski osobiście wolę te wszystkie w kolorach niebieskiego ale ciemniejszego niż te. Są bardziej widoczne, bo te to takie strasznie mdłe. Po zimie spodziewany się czegoś weselszego na rabatach
Lecę teraz na kominki , ale do wszystkich gości moich nie mam szans zajrzeć
Kłosowca siałam.. ... gdzieś w połowie marca... i wyrósł bez problemu, a teraz sam rośnie na rabatach ...czasem przezimuje, a czasami się rozsieje.
Ostrogowiec mi się sam sieje, kupiłam jedną sadzonkę i mam teraz go dużo. Ale ja go nie siałam, bo się sam wysiewa bez problemu. Z tego co widzę to nie lubi za mokro i zbyt ciężkiej gleby. Najładniej się wysiewa na macie z kamykami koło oczka. Tu jest gorszy od wszystkich chwastów. Na glinie trzyma się kępy.
Najlepiej jednak wysiewać je wiosną lub jesienią wprost do gruntu. Przed wiosennym wysiewem nasiona należy schłodzić (stratyfikacja) ok. 3-4 tyg. W chłodnym pomieszczeniu, np. zimny schowek, lodówka itp. W temp. Ok. 4-5 oC. Bez chłodzenia wyrosną ale bardzo długo kiełkują.