Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2016

Ogród Małej Mi - sezon 2016

Basilikum 14:00, 23 mar 2016

jankosia napisał(a)
Ej, no bo te strefy są ruchome i pokazują średnią najniższą z trzysiestu lat bez wliczania okresu letniego. Jak było -30 a następnej zimy -10 najniższa temperatura to wychodzi -20 i tak z kilkudziesięciu lat jest zliczane. Ja lubię mieć nietypowe rośliny, ale mniej patrzę na strefę do której są polecane, a bardziej na najniższą temperaturę jaką zniosą.
A i tak najbardziej bym chciała żeby te wszystkie piękności znosiły temperatury -40 Ale byłoby pięknie
A ty Basiu to akurat masz super, ja uwielbiam okolice Zielonej Góry, mogłabym tam mieszkać
niedawno ogladalam maje z ogrodem Dzidki i Dzidka opowiadala, ze jej siostra (tez byla w programie na chwile) mieszka po drugiej stronie ulicy i ma calkiem inne warunki w ogrodzie
Milka 14:03, 23 mar 2016

A ja Iza byłam w tych obu ogrodach
Basilikum 14:05, 23 mar 2016

ja tylko w programie widzialam ale wlasnie to chyba najbardziej zapamietalam no i kaline i to jaka Dzidka jest ciepla i fajna
Agacia 14:07, 23 mar 2016

O rany, to Dzidka jest na Ogrodowisku?!
Milka 14:08, 23 mar 2016

UlaB napisał(a)
Mi, ja mieszkam w naszym kole podbiegunowym - strefa 5B. Mahonie mam od 8 lat wiec przezyła i te gorsze zimy. Co roku cudownie kwitnie i karmi całe tabuny owadów. Mimo ze zdarzało sie ze liscie podmarzały to kwiaty były zawsze. Tak jak piszesz - ma zaciszne stanowisko, ale cały rok ma słonce południowe - nie ma wschodniego i zachodniego. Ma piekne błyszczące liscie. Rosnie mi jak szalona, co roku ją mocno ograniczam.
Tak jak Ty odpuszczam sobie bardziej wrażliwe rosliny.

U mnie też mahonia rośnie bezproblemowo już 19 lat, mimo srogich zim nie wymarza, nie cackam się z nią, sieje się na potęgę, więc chyba tak naprawdę dużo zależy od miejsca, gdzie rośnie, w konkretnym ogrodzie.
Ania, odpuszczasz chciejstwa nie na nasz klimat, ja niby tez, ale czasami pokusa zwycięża
Basilikum 14:11, 23 mar 2016

Agatko jest jej watek (i ogrod) nazywa sie To wlasnie Tu
Milka 14:11, 23 mar 2016

hanka_andrus napisał(a)
Aniu, robactwo w ziemi, tez do czegoś jest potrzebne, nie tylko namacalnie dla nas. Może właśnie wygryza butwiejące korzenie w roślinach, a my panikujemy? Może lepiej odpuścić chemię, to znajdą się i ekologiczni likwidatorzy nadmiaru populacji?
Jak chemią potraktujemy ogród, to jak on sam z siebie ma się bronić? Zabijemy przecież nie tylko opuchlaki.

To tylko taka wolna moja myśl na ten temat!

Hym...wszyscy latają, opryskują
a ja mam spokój, nic nie pryskam, nie robię, będzie co ma być
ślimaki wybieram i fusy daję
co z robali znajdę, ubiję, co pada wywalam i tak sobie u mnie rośnie, naprawdę poza nawozem dla rodków i azali, nic, nawet octem już chodnik odchwaszczam tylko
jak już będzie pokrzywa, polecę po óżach, jak mszyca, to sproszkowanym czosnkiem z wodą opryskam, albo i nie, ani chęci ani czasu na to i jakoś ogród nie jest chory, mało roślin mi wypada
to ja
hanka_andrus 15:07, 23 mar 2016

No właśnie, Irenko! Może nie trzeba aż tak się przejmować na widok żuczków i robaczków. Są ich miliardy i tych co uważamy za szkodników i tych pożytecznych. Ale nie zbadaliśmy, kto zjada resztki drewna w ziemi, kto przetwarza całą tą opadłą celulozę, i siebie nawzajem.

I chyba z naturą za pomocą chemii nie ma co się kłócić! A chemikom w to graj, że wydajemy kasę na ich preparaty. To tak samo jak z lekarstwami dla nas. Kto kiedy słyszał o jakich suplementach? Raptem pojawiło się masę tego na rynku, Jest nabywca? Jest i podaż!

Dziadek na dolegliwości zjadał suchą kromkę chleba, pogryzał czosnkiem albo cebulą z solą, popijał wodą, i nie znał co to brak magnezu, cynku, żelaza i innych witamin. Okresowo stosował post od mięsa, bo mięso dopiero rosło w chlewiku i do świąt trzeba było poczekać, a latem mleko, ser i jajka z dodatkiem ziemniaków i podstawowych warzyw w jadłospisie.
Świrujemy z nadmiaru wiedzy, i tyle.
Wolę ziemniaki z kiszoną kapustą niż jakieś zamorskie frykasy.
U nas wyrosły, z naszej ziemi i dla nas są odpowiednie. Ot co!
BasiaLT 15:12, 23 mar 2016

jankosia napisał(a)
Ej, no bo te strefy są ruchome i pokazują średnią najniższą z trzysiestu lat bez wliczania okresu letniego. Jak było -30 a następnej zimy -10 najniższa temperatura to wychodzi -20 i tak z kilkudziesięciu lat jest zliczane. Ja lubię mieć nietypowe rośliny, ale mniej patrzę na strefę do której są polecane, a bardziej na najniższą temperaturę jaką zniosą.
A i tak najbardziej bym chciała żeby te wszystkie piękności znosiły temperatury -40 Ale byłoby pięknie
A ty Basiu to akurat masz super, ja uwielbiam okolice Zielonej Góry, mogłabym tam mieszkać

Skoro uwielbiasz te tereny to się przeprowadź na mojej wsi jest masa ładnych działek na sprzedaż po naprawdę dobrej cenie
jankosia 17:17, 23 mar 2016

BasiaLT napisał(a)

Skoro uwielbiasz te tereny to się przeprowadź na mojej wsi jest masa ładnych działek na sprzedaż po naprawdę dobrej cenie

Wiem, widziałam Całe takie stare gospodarstwa w kamieniu i dachówce ceramicznej... Miód. Zachwyca mnie tamtejsza architektura wiejska. Nie wiem czy ty jeszcze to widzisz jako mieszkanka ale ja widzę i tęsknię