Polecam tą zwykłą - skoro daje rade u mnie (pn-wsch) to u Ciebie tym bardziej. U mnie rosnie wciśnięta w taki osłonięty kącik, ma słonce od strony poludniowej, od zachodnich wiatrów osłania ją żółta duża tuja - może to jest ważne? Zanim swoją całkiem eksmitujesz daj jej szanse w osłonietym miejscu.
Niestety Mahonia x media są dla strefy 7a i 7b... czyli nie dla nas. Swoją chciałam wywalić, ale 3 ostatnie zimy są mało zimowe to rośnie.
Mahonia pospolita jest dla strefy 6a. By nie przemarzała (na wschodzie) należy ją sadzić w zacisznym miejscu i osłoniętym od ostrego słońca. Lubi stanowisko półcieniste. W zimy mroźne podmarzała ale ładnie się regenerowała, co najwyżej nie kwitła ładnie.
Przypominam temperatury dla poszczególnych stref..
5b od -26.0°C do -23.4°C
6a od -23.3°C do -20.6°C
6b od -20.5°C do -17.8°C
7a od -17.7°C do -15.0°C
7b od -14.9°C do -12.3°C
Niby było -20 ale 3 dni??? Może 4. Uciekam od roślin nie do mego klimatu. Po co się szarpać z czymś co padnie wcześniej czy później. Etap kupowania bez sensu mam już za sobą Ogrodu botanicznego też nie chcę
Mi, ja mieszkam w naszym kole podbiegunowym - strefa 5B. Mahonie mam od 8 lat wiec przezyła i te gorsze zimy. Co roku cudownie kwitnie i karmi całe tabuny owadów. Mimo ze zdarzało sie ze liscie podmarzały to kwiaty były zawsze. Tak jak piszesz - ma zaciszne stanowisko, ale cały rok ma słonce południowe - nie ma wschodniego i zachodniego. Ma piekne błyszczące liscie. Rosnie mi jak szalona, co roku ją mocno ograniczam.
Tak jak Ty odpuszczam sobie bardziej wrażliwe rosliny.