Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie

Ukojenie

zoja 21:24, 03 maj 2018

mrokasia napisał(a)
Uuuu, nie dobrze z tą wodą...
A piach, no cóz, takie to nasze Mazowsze jest...

Lekka zalamke mamy
zoja 21:26, 03 maj 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zmiana na frontowej niebywała.
U mnie studnia zbierająca wodę z dachu sucha. Po zimie zwykle wody starczało na wiosenne podlewanie. W tym roku wody było na 10 minut podlewania.

Dziekuje
Czyli studnia z deszczowka to marne rozwiazanie w tym roku?
zoja 21:27, 03 maj 2018

sarenka napisał(a)
Wow, Zoja,jaka zmiana

Dziekuje
zoja 22:24, 03 maj 2018

W trakcie dzisiejszego podlewania zrobilam male pidsumowanie tego ci stracilam zima:
- wszystkie rudbekie cherry brandy
-jezowki ktore mialam 2 sezony a ktorych nigdy nie dzielilam
- nie widze wszystkich zawilcy jesiennych
- nie wyszly anemony
- suchy jest zlocien o bananowych kwiatach - byl cala zime i zmarzl w marcu
- zmarzly azalie
- zmarzla ale odbija od dolu pecherznica red baron
- zmarzly dwa cyprysiki
- podmarzl tatarak i wyglada tragicznie

- z jesiennej proby rozmozenia rozchodnikiw nic nie wyszlo

- jeszcze nie wiem ci z trawa zebrinus - moze spi

Za to rozmnozyly sie:
- floksy
- odetka
- sloneczniczki
- astry jesienne
Plaga

Sa siewki: maczku, naparstnicy, jezowki rozowej, rudbekii zoltej, bratkow.
Nadal nie piele rabat zbyt mocno - wyrywam tylko mlecze i jaskolcze ziele
Gruszka_na_w... 23:18, 03 maj 2018

Zebrinusy startują u mnie najpóźniej. Dopiero kilka dni temu ruszyły. Tatarak trawiasty Ogon przemarzł na frontowej, a zwykle był zimozielony. Azalie i rodki kwitną mi po raz pierwszy od 4 lat. Zwykle w kwietniu mróz likwidował im pąki. Na odmianowe jeżówki już się nie skuszę. Moją jedyną-zakupioną eksperymentalnie- trafiło. Ale przemarznięcie pęcherznicy mnie zdziwiło. To takie żelazne krzewy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
MirellaB 23:56, 03 maj 2018

Takie porównania to ja lubię. Zmiana się opłacała bardzo
Jestem zachwycona Rh. Takie duże pąki. Mam podejrzenie co do odmiany, ale wolę zapytać co to za cudo
zoja 05:58, 04 maj 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zebrinusy startują u mnie najpóźniej. Dopiero kilka dni temu ruszyły. Tatarak trawiasty Ogon przemarzł na frontowej, a zwykle był zimozielony. Azalie i rodki kwitną mi po raz pierwszy od 4 lat. Zwykle w kwietniu mróz likwidował im pąki. Na odmianowe jeżówki już się nie skuszę. Moją jedyną-zakupioną eksperymentalnie- trafiło. Ale przemarznięcie pęcherznicy mnie zdziwiło. To takie żelazne krzewy.

Czyli jest szansa dla moich zebrinusow
Tatarak mam nn.
Mi azalie w zeszlym roku zalwitly - okryte byly a w tym zapomnialam...
Jezowki odmianowe zimuja mi: pink sorbet, cheyenne, double white - 3 zimy, delicipus candy i skipper pierwsza zima.

Coz, mnie ta pecherznica tez zaskoczyla - a byla juz metrowa. Obok niej rosly naparstnice i tez zmarzly a z tego samego zakupu u Tesciowej rosna.
zoja 06:02, 04 maj 2018

MirellaB napisał(a)
Takie porównania to ja lubię. Zmiana się opłacała bardzo
Jestem zachwycona Rh. Takie duże pąki. Mam podejrzenie co do odmiany, ale wolę zapytać co to za cudo

dziekuje

Rh - na pierwszym planie zambla /i to ja widac na zdjeciach, jest rozlozysta/ za nia rosnie germania /tu bardziej kompaktowy i zwarty krzew/
MirellaB 06:05, 04 maj 2018

Tak myślałam, że to Nova Zembla. Muszę jałowca wywalić i chcisjam w to miejsce tego rh posadzić, tylko kolorystycznie by nie odbijał, bo to miejsce pod wiśniowym klonem palmowym. Cały czas się zastanawiam
zoja 07:05, 04 maj 2018

MirellaB napisał(a)
Tak myślałam, że to Nova Zembla. Muszę jałowca wywalić i chcisjam w to miejsce tego rh posadzić, tylko kolorystycznie by nie odbijał, bo to miejsce pod wiśniowym klonem palmowym. Cały czas się zastanawiam

Nie mam takiego klona wiec nie umiem porownac.
Moze po prostu by sie uzupelnialy kolorystycznie?