Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie

Ukojenie

zoja 04:48, 03 cze 2018

Tutaj wczoraj wieczorem posadzilam odratowane bukszpany z obwodki na lukowej - sa takie puchate, ze dalej beda rosly jako kulki. Posadzilam tam jeszcze jezowki orange skiper i aloha /zolte/ oraz aksamitki pomarancziwe. Z tylu szalwia okregolistna, oczywiscie dalie alfred, trawa trzeslica variegata. Pod sosna juz widac kly bialo-czerwonych mieczykow.

Przed rosna pomaranczowe zurawki porzetykane galazkami rozchodnika, ktore mam nadzieje puszczaja korzonki.
zoja 04:55, 03 cze 2018

Pokaze jeszcze cos - siwy przetacznik Kupilam w zeszlym roku male sadzonki na koniec sezonu. Piekny jest Rosnie na oczkowej po przeciwnej stronie jak czysciec.

Tutaj /jalowcowo-pigwowcowa/ trafily moje tyci stipy

Reszta na lukowej.
zoja 04:58, 03 cze 2018

I niespodzianka - myslalam, ze tutaj mam powojniki arabella i blekitny aniol:

Arabella jeszcze kwitnie, blekitny czeka nie wiem na co, a tutaj chyba obudzila sie czerwona montana ktora wydawalo mi sie zginela? Nie wiem bo kartki brak.
ElzbietaFranka 07:34, 03 cze 2018

zoja napisał(a)

Czekam na tą jukę bo to będzie pierwsze moje takie doświadczenie z nią u mnie rosła w tym miejscu dwa lata zanim postanowiła zakwitnąć. Te co przesadziłam jesienią nie zbierają się na kwitnienie - dam im czas.

Tak sie prezentuje dzis

Chcialam juz wczoraj zapytac czy to mozliwe, ze juki jeszcze kwiatu nie wypuscily.
Zoja u ciebie juz w pogotowiu do kwitnienia. Czyzby moje w tym roku zastrajkowaly. Ani jedna a tyle tego mam.

Widze, ze masz juz horte kwitnaca, u ciebie jeszcze szybciej wszystko kwitnie niz u mnie.
Spac nie mozesz o 4 rano, ale ja tez chodze i zagladam jaki poranek ladny.

Milej niedzieli
sarenka 08:04, 03 cze 2018

zoja napisał(a)

Jak pisałam chwilkę temu pewnie podłapałam anginę.
ja dopiero wstałam na wieczór więc parny dzień mnie ominął

Myślę, że żurawkę Ci przypala bo jest słabsza po dzieleniu. U mnie też tak się robi - normalnie rosną na słońcu i są piękne, po podzieleniu mdleją i przysychają.
Myślę, że gdybyś miała tam posadzoną taką już ukorzenioną to wytrzyma.

Póki co to będę osłaniać żurawki. Może miną upaly przynajmniej na trochę to się wzmocnią. Czymś można je zasilić?
Ja wczoraj zdążyłam poszerzyć rabatę ( nie jest idealnie prosta i kłuje mnie to w oczy,ale muszę to zaakceptować i część tulipanów wykonałam, ale widać było,że małe cebulki jeszcze się do końca nie wykształciły, więc resztę wykopie za jakieś 2-3 tygodnie.

Juke też będę miała i chyba wiem gdzie ja posadzę,tzn przed tujami albo na nowej rabacie

Zoja, zdywalas może darń przy drzewach? Mamy brzozę i chciałabym tam posadzic funkie czy żurawki czy w sumie to nie wiem co zamiast tej trawy,która nożyczkami trzeba wycinać
BKosimkArt 08:58, 03 cze 2018

Wow ale przetacznik boski!!!
Ty to też nie usiedzisz nawet jak chora jesteś!
zoja 13:12, 03 cze 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Chcialam juz wczoraj zapytac czy to mozliwe, ze juki jeszcze kwiatu nie wypuscily.
Zoja u ciebie juz w pogotowiu do kwitnienia. Czyzby moje w tym roku zastrajkowaly. Ani jedna a tyle tego mam.

Widze, ze masz juz horte kwitnaca, u ciebie jeszcze szybciej wszystko kwitnie niz u mnie.
Spac nie mozesz o 4 rano, ale ja tez chodze i zagladam jaki poranek ladny.

Milej niedzieli

Moze one nie kwitna co roku? Nie znam sie na nich.
Te anabelle zawsze sa pierwsze
Kiedy teraz chodzic jak nie o poranku? Potem sie nie da
zoja 13:15, 03 cze 2018

sarenka napisał(a)

Póki co to będę osłaniać żurawki. Może miną upaly przynajmniej na trochę to się wzmocnią. Czymś można je zasilić?
Ja wczoraj zdążyłam poszerzyć rabatę ( nie jest idealnie prosta i kłuje mnie to w oczy,ale muszę to zaakceptować i część tulipanów wykonałam, ale widać było,że małe cebulki jeszcze się do końca nie wykształciły, więc resztę wykopie za jakieś 2-3 tygodnie.

Juke też będę miała i chyba wiem gdzie ja posadzę,tzn przed tujami albo na nowej rabacie

Zoja, zdywalas może darń przy drzewach? Mamy brzozę i chciałabym tam posadzic funkie czy żurawki czy w sumie to nie wiem co zamiast tej trawy,która nożyczkami trzeba wycinać

Ja swoim zurawkom sypie obornik granulowany.
Taki upal i dzialasz godne pochwaly - linie rabaty zawsze mozesz poprawic
Co do darni - to u mnie nie ma jej pod zadnym drzewem - wszedzie jest rabata wlasnie dlatego ze ladniej i latwiej kosic.
zoja 13:16, 03 cze 2018

BKosimkArt napisał(a)
Wow ale przetacznik boski!!!
Ty to też nie usiedzisz nawet jak chora jesteś!

tak
Potem wzielam lekarstwo i poszlam spac
zoja 13:18, 03 cze 2018

Takie widoczki

Na szalwi

...i taki dziwny czosnek: