Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016

hanka_andrus 08:03, 22 kwi 2016

Zbyszku, Ja jeszcze dołożyłabym piołun! Właśnie onegdaj natrafiłam na kępkę na ugorze. Oczywiście zaprosiłam do ogrodu. Bo odstrasza tez bielinki. Mnie nie przeszkadza jego szary kolor, a nawet się podoba!

Pogodowo u mnie nieciekawie. Cały tydzień nocne temperatury w okolicy zera. A z soboty na niedzielę i w następną noc nawet minusy.

Co to będzie, co to będzie? Moja drzewiasta nie okryta. Może te 2 godziny krytyczne jakoś przetrzyma? Liczę na chmury z deszczem w nocy. Może zabłądzą?
Ciepłych nocy i u Was życzę.
hanka_andrus 08:06, 22 kwi 2016

Kasiu, tawułki się rozrastają dość szybko, Będziesz zadowolona!

Agania 08:20, 22 kwi 2016

hanka_andrus napisał(a)
Basiu, mam nadzieję na owoce, drzewko jest na częściowo zacienionej i nie ma takiego nasłonecznienia, żeby poczuło różnice między dniem i nocą.
Słońce ma od wschodu do 12-tej i to dopiero jak ono wyjdzie ponad drzewa sąsiada. Jestem dobrej myśli.

Jak kwitną brzoskwinie wiem, że cudownie i na różowo i jak niektóre jabłonie i wiśnie, uwielbiam kwitnienie drzew owocowych, a w tym roku faktycznie drzewa owocowe bujnie obsypały się kwiatami, pszczółki zapylają, owoce będą, tylko żeby dla nas więcej słoneczka było, to w końcu poczuję w plecach tą wiosnę, jak na razie się nie przemęczyłam, plewienia przybywa, słoneczka nam brakuje...ale to się rekompensuje kwitnieniem, już tuż tuż lilaki
pozdrawiam Haniu
hanka_andrus 08:46, 22 kwi 2016

Czekam na wiosenne wypełnienie moich bylinowych rabat. A tymczasem coś tam upycham w puste miejsca.
Za bratkiem czai się lilia, A ja czekam na ciepłe noce!

A ta róża nowy nabytek w typie Eden, wcale się nie czai, tylko już pączki wypuściła. Ma ochronę z wiaderka, ale tylko do wysokości głowy. Czy przeżyje ten zimny dopust z północy?

Agania 09:10, 22 kwi 2016

Różyczka piękna, zawsze coś nowego w ogrodzie cieszy ogromnie...ale to prawda, że polarne powietrze nam będzie teraz przeszkadzać i trzeba pilnować młodzików i świeżynek ogrodowych, kiedy sadzisz Edenkę?
hanka_andrus 09:32, 22 kwi 2016

Agatko, Edenka już wsadzona! Ale bałam się o jej przyrosty, W porównaniu z innymi moimi różami zbyt duże już je miała. Nasadziłam na nią wiadro bez dna jako ochronę, ale dziś myślę, że na te 2, 3 dni i noce krytyczne mogłam agro jakieś na nią narzucić. Dobrej myśli jednak jestem, że niżej zera nie spadnie.
Jeden doświadczony ogrodnik mi mówił tak: Pani, mrozy w maju szkodzą tylko liściom, patrz Pani, czy widać dziko rosnące drzewa padnięte od mrozu? Nie? To i my w ogrodach nie mamy co rozpaczać, jak jeden listek zamrze, Cała roślina się odbuduje, Dajmy jej tylko spokój. Przyroda wie co robi ki ma swoje prawa. A plus tych przymrozków teraz, to mniej os w sierpniu.

I ja tego się trzymam. Będzie dobrze!
zbigniew_gazda 09:41, 22 kwi 2016

To się powtarza zresztą jak co roku
ogrodnicy mają często łezki w oku
rano idą do ogrodu i nikt nie wierzy
że wszystko dookoła pokotem leży.

Rękę na pulsie trzymać nam wypada
i słuchać co pani na noc zapowiada.
W razie czego płachty wyciągamy
wrażliwe i młodziaki z góry nakrywamy.

BasiaLT 09:46, 22 kwi 2016

zbigniew_gazda napisał(a)
To się powtarza zresztą jak co roku
ogrodnicy mają często łezki w oku
rano idą do ogrodu i nikt nie wierzy
że wszystko dookoła pokotem leży.

Rękę na pulsie trzymać nam wypada
i słuchać co pani na noc zapowiada.
W razie czego płachty wyciągamy
wrażliwe i młodziaki z góry nakrywamy.

Oj Zbyszku żebyś wiedział. Wczoraj rano jak zobaczyłam wszsytkie moje kwiaty leżące pokotem i pokryte szronem to całe szczeście że nie mam chorego serca bo jak nic padłabym jak kawka koło tych moich biednych kwiatów.
hanka_andrus 10:48, 22 kwi 2016

Zbyszku, jak zawsze celne rady!
Cóż, mnie bić się w pierś wypada,
Uniknąć skutków chłodu ja bym chciała,
ale o tej płachcie cosik zapomniałam.

Teraz przez weekend będę
za okno na termometr patrzeć,
I mieć cichą nadzieję,
że chłód na mój ogródek
zbyt ostro nie natrze!

A na rozgrzeszenie swego zapomnienia,
niezbyt uważnie czytałam pogodowe newsy,