Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016

eda 11:14, 28 kwi 2016

hanka_andrus napisał(a)
Zachęcona tym filmikiem, pewnie następnym kursem i Was odwiedzę! Na stronie wątków coś koło 3 tysięcy, podróży mi starczy na kilka miesięcy!

Do każdego zajrzeć, nawet z popod chmury, trzeba szybko mijać, łąki, lasy, góry!

Coś mi się wydaje, że pogoda bardziej "lotna" się staje!

Miłego dnia!

Hanusia uprasza siem o powstanie nowego wątku -Podróże Hanusi -wstawiała byś swoje wycieczki tyle już ich przebyłaś
Miłego dzionka a u mnie grad przeleciał ulewny deszcz no i słońce też było parę razy
hanka_andrus 11:42, 28 kwi 2016

Edytko, na taki wątek się nie zdobędę, bo on wkrótce zaniknąć może, to raz. Po drugie, ja nie jestem mobilna, moje podróże raczej w wyobraźni, a taką każdy ma swoją i niekoniecznie moją będzie chciał podglądać!

A pożartować raz na jakiś czas można, i każdy to może zrobić u mnie, jeżeli u siebie mu nie wypada.

Dziś zostałam w domu, wiatr jeszcze nie wyhamował, ale już troszkę cieplej, do jutra będzie jak w sam raz na ogród.

eda 11:46, 28 kwi 2016

ojjj szkoda ale rozumiem ja i tak ciągle u Ciebie siedzę ooo idę płot montować trzymać znaczyyy
hanka_andrus 11:47, 28 kwi 2016

BasiaLT napisał(a)
Haniu a skąd u ciebie tyle grzybów? U nas w zeszłym roku przez te upały nie było dosłownie nic, nawet trujących.

Wg wszelkich legend i przysłów to albo mi święci Piotr i Paweł zasiali, albo od ,sw, Anny prezent dostałam. Mamy mniej sosnowych lasów niż u Was, jest trochę mieszanych; buczyna, graby, brzoza, modrzew, dęby. Lesnicy już całą populację sosny wycięli, i teraz nowe zagajniki wg nowych metod sadzą.
Basilikum 15:49, 28 kwi 2016

Bo Hania to szukac potrafi to i na pustyni grzyba znajdzie
hanka_andrus 16:03, 28 kwi 2016

A żeby było śmieszniej najwięcej grzybów jest w kompostownikach i na wszelkiej leżaninie leśnej, to znaczy na gałęziach zwalonych na kupę, To one robią dobra robotę przemieniając celulozę w pokarm dla kolejnych roślin i mikroorganizmów.

Niektóre są widoczne, i te zbieramy lub nie, a niektórym tylko pod mikroskopem grzybnię można zobaczyć.

Sezon grzybowy trwa cały rok!
gobasia 16:19, 28 kwi 2016

Kto szuka ten znajdzie Lubię zbierać grzyby ,ale jesć to tak sobie
hanka_andrus 16:27, 28 kwi 2016

BasiaLT 16:45, 28 kwi 2016

To prawda. U nas w lasach najwięcej sosny. A rydzow w takiej ilości to nie widzialam nigdy. U nas jak sie raz na jakis czas znajdzie rydze i to w sobie znanych miejscach to potem jest prawie bitwa pod Grunwaldem kto dostapi zaszczytu zjedzenia.
Milka 17:15, 28 kwi 2016

hanka_andrus napisał(a)
A żeby było śmieszniej najwięcej grzybów jest w kompostownikach i na wszelkiej leżaninie leśnej, to znaczy na gałęziach zwalonych na kupę, To one robią dobra robotę przemieniając celulozę w pokarm dla kolejnych roślin i mikroorganizmów.

Niektóre są widoczne, i te zbieramy lub nie, a niektórym tylko pod mikroskopem grzybnię można zobaczyć.

Sezon grzybowy trwa cały rok!

Ja nie grzybiara, tzn jem, ale na zbieraniu się nie znam, ale faktycznie u mnie różnej maści grzybki rosną, bo walają się igły, gałęzie i liście na rabatach, zostawiam jako naturalną ściółkę; Haniu też czekam na lepszą pogodę, ziąb straszny, wczoraj nijak nie mogłam się rozgrzać