Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

hankaandrus_44 08:28, 24 mar 2020

Irenko, u mnie minęło 10 lat jak mąż odszedł, a ja stale z nim w ogrodzie rozmawiam.
A co na ranniki i krokusy spojrzę, to moją mamę widzę, jak mi daje w czerwcu,30 lat temu, 2 garście ziemi i mówi: posiej dziecko w jakimś ładnym miejscu w ogrodzie, będziesz miała piękna wiosnę. No i mam dzięki niej, i z innymi się dzielę w podobny sposób.
Pamięć nie ginie, najwyżej zagubi się w szufladkach. Więc trzeba te szufladki od czasu do czasu otwierać i przeglądać.

Nie śpisz już od wczesnego rana, ja z kolei zasnąć nie mogę. Ale to minie, jak w ogrodzie trochę się zmęczę. Na razie męczy mnie bezczynność.

Miłego dnia, Irenko.
agata19762 09:33, 24 mar 2020

Irenko ja też nie mogę spać. Zrobiłam się niespokojna. Nic mi się nie chce, nic mnie nie cieszy. Nie umiem funkcjonować.Boję się bardzo o moich bliskich. Od ponad tygodnia siedzę z dziećmi w domu. Mój Marek codziennie pracuje i wychodzi z domu do pracy, bo jest policjantem. Martwię się o niego...

Jedyny plus dla nas w tej całej trudnej sytuacji to fakt posiadania swojego kawałka ziemi, w którym możemy się zatracić, znaleźć ukojenie i cieszyć się bez reszty każdą nową budzącą się po zimie roślinką

Pozdrawiam Cię cieplutko
Agania 12:33, 24 mar 2020

Wiosna całą parą ruszyła. .. jak to we Wrocławiu
U Ciebie giganty rosną teraz dojrzałam że wśród nich forsycja
Szkoda tylko tego oziębienia, moje ciemierniki bardzo ucierpiały i chyba już się nie podniosą, o dziwo len nowozelandzki to prawdziwy twardziel
Pozdrawiam Irenko teraz odpoczywaj i ciesz się kolejną wiosną
Buź
Milka 15:53, 24 mar 2020

hankaandrus_44 napisał(a)
Irenko, u mnie minęło 10 lat jak mąż odszedł, a ja stale z nim w ogrodzie rozmawiam.
A co na ranniki i krokusy spojrzę, to moją mamę widzę, jak mi daje w czerwcu,30 lat temu, 2 garście ziemi i mówi: posiej dziecko w jakimś ładnym miejscu w ogrodzie, będziesz miała piękna wiosnę. No i mam dzięki niej, i z innymi się dzielę w podobny sposób.
Pamięć nie ginie, najwyżej zagubi się w szufladkach. Więc trzeba te szufladki od czasu do czasu otwierać i przeglądać.

Nie śpisz już od wczesnego rana, ja z kolei zasnąć nie mogę. Ale to minie, jak w ogrodzie trochę się zmęczę. Na razie męczy mnie bezczynność.

Miłego dnia, Irenko.

Haniu, to smutne, że odszedł, pamiętam jak na świeżo pisałaś, raptem 2 lata po, i piękne, bo rozmawiasz. Jesteś naprawdę wyjątkowa, pod każdym względem, dla mnie wzór.
Moja mama jako tako pracy i ogrodu nie lubiła, walka w czasie wojny, aby coś zjeść, trwały ślad zostawiła. Ale, jak u mnie była..zachwycała się, mówiła, że pięknie, że nie musimy nigdzie jechać, że tu mamy wszystko i za to dziękuję losowi, że też to mogła poczuć. I że kwiatki kwitły już.
Szufladki lubię przeglądać, natura fotografa, po ojcu fotografie.
Z tym spaniem, no poszło, jak poszło, wiadomo, wszyscy słuchamy wiadomości, martwimy się, biznes na amen zamknięty, nie ma dochodów, może naprawdę coś państwo pomoże, ale co dalej. Moja wnusia już mówi, że świat inny, my dużo przeszliśmy, ciut zahartowani i pragmatyczni, oni nie.
Musze i tak losowi dziękować, za bliskich, wsparcie i że zdrowi
Buziaki

dla Ciebie magnolia gwiaździsta, odmiana Leonard Messel
Sprawdziłam, rok temu identycznie o tej porze ruszyła
...mur je ratuje, nie okrywałam, w nocy oddaje ciepło

pierwsza z 3, najszybsza

Milka 16:01, 24 mar 2020

agata19762 napisał(a)
Irenko ja też nie mogę spać. Zrobiłam się niespokojna. Nic mi się nie chce, nic mnie nie cieszy. Nie umiem funkcjonować.Boję się bardzo o moich bliskich. Od ponad tygodnia siedzę z dziećmi w domu. Mój Marek codziennie pracuje i wychodzi z domu do pracy, bo jest policjantem. Martwię się o niego...

Jedyny plus dla nas w tej całej trudnej sytuacji to fakt posiadania swojego kawałka ziemi, w którym możemy się zatracić, znaleźć ukojenie i cieszyć się bez reszty każdą nową budzącą się po zimie roślinką

Pozdrawiam Cię cieplutko

Agata, jesteśmy w stresie,
My skończyliśmy z pracą, nakaz. Co dalej, nikt nic nie wie,
Wam młodym trudno, nam też nie lekko. Ale my, tyle już mieliśmy przejść, ze bardziej pragmatycznie podchodzimy, choć niby bardziej narażeni, ze względu na peselki.
Ale gdzieś tam mam wiarę, choć sny mam takie, że przerażona się budzę, na dodatek, identyczne ze snem męża.
Trzymajmy się tego, co mamy, ogrodu..tu coś odreagujemy, my...a i inni, myślmy o nich, o rodzicach z dziećmi na małym skrawku, z zadaniami i problemami.
damy radę

dla ciebie startujące hakonki
w kamieniu, moje największe okazy

Milka 16:29, 24 mar 2020

Agania napisał(a)
Wiosna całą parą ruszyła. .. jak to we Wrocławiu
U Ciebie giganty rosną teraz dojrzałam że wśród nich forsycja
Szkoda tylko tego oziębienia, moje ciemierniki bardzo ucierpiały i chyba już się nie podniosą, o dziwo len nowozelandzki to ptawdziwy twardziel
Pozdrawiam Irenko teraz odpoczywaj i ciesz się kolejną wiosną
Buź

Aganiu, mam tylko 2 forsycje.

Na froncie kulkuję, mocne cięcie, po kilka razy, przy murze, drzewo...nigdy nie cięte.

Ten len mnie kusi, jak coś wróci do normalności, pomyślę o nim.
Jak tu się cieszyć, nie da się. Funkcjonuję, jak automat.
Gdzieś dojrzałam być może stare wpisy o magnolii tripetalla, parasolowatej...u mnie 3, nie cierpię tego, że nie widać symptomów kwitnienia, jak na innych magnoliach, co rok wypatrywanie. Swoje 3 sztuki golę, liście niby ok, kwiaty były, ale jednak w naszym klimacie nie są takie, jak widziałam w Anglii. Zobaczę, jak w tym roku. Rosną u mnie od 2011, czyli długo.

rozplenice ruszyły, nie dzielę, bo nie mam sił
one i miskanty, jak nie dzielone, idą bokami, środek wymiera i nie trzeba się szarpać z tą robotą
i tak żyją i rosną

a teraz myślę sobie, jak fajnie być psem
nic na głowie

GorAna 17:25, 24 mar 2020

Irenko bardzo Ci współczuję.
Trzymaj się dzielnie.
Moja Mama odeszła w czasie snu, nagle...10 lat temu....
Mam w swoim ogrodzie ukorzenione przez nią bukszpany, też z nią rozmawiam....
Serdeczne pozdrowienia
Agania 17:28, 24 mar 2020

Masz te giganty nie tylko piękne ale też bardzo praktyczne jak ta hortensja co Ci słup zarasta
Psiny są przeszczęśliwe... leżakuj z nimi
Wiesz magnolie cięcia nie lubią szczególnie parasolowate, może zostaw je i poczekaj ich kwiaty są zachwycające
Milka 17:44, 24 mar 2020

Rubensy ruszyły
mizernie, bo mróz

co w nich nie lubię, jest mnóstwo chaszczy i nie wiadomo, które gałązki żyją, jak już się to rozpozna, trudno wycinać, stare umiera...kolor piasku, młode jakby jarzynowe i te kwitną, rosną ponad tymi martwymi i to robi jakiś bajzel, ja muszę to rozpracować, bo nie podoba mi się to
..jeśli tylko naturalnie puścić, może ma sens

Milka 17:47, 24 mar 2020

GorAna napisał(a)
Irenko bardzo Ci współczuję.
Trzymaj się dzielnie.
Moja Mama odeszła w czasie snu, nagle...10 lat temu....
Mam w swoim ogrodzie ukorzenione przez nią bukszpany, też z nią rozmawiam....
Serdeczne pozdrowienia

Cudowne
Dzięki i pozdrawiam