Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Malgosik 14:45, 02 maj 2020

Milka napisał(a)

Na razie u mnie dopiero będzie posadzony, nadal tkwi w donicy. Podzielę się doświadczeniem. Z opisu i wiedzy zdobytej w Sztokholmie, wiem że jest to drzewo na trudne warunki i duże zanieczyszczenie powietrza, nikt tam nie mówił o nawożeniu.
U nas mrozy są w dziwnym momencie, więc pewnie to jakoś może wpływać na kwitnienie i koraliki. Jarzębiny się nie umywają do niego, choć samosiejki 2 mam i na pniu wyprowadzam, ale zero kwitnienia i koralików.

Dziwne jarzęby bez koralików. Mój miał grona gdy kupowałam.
We Wrocławiu na ul. Krowiej i Kruszwickiej są duże egzemplarze Jarzęba szwedzkiego.
hankaandrus_44 17:47, 02 maj 2020

U mnie na osiedlu jest jeden 30-letni i takaż alejka z drugiej strony, a przy parkingu politechnika też jarzębami wysadziła trawniki. Piękne są i długo trzymają korale. Owoce również jadalne tak jak u jarzębiny. Tylko nie takie cierpkie i bardziej mączyste.
oliwka 17:54, 02 maj 2020

Irenko dziękuję za komplementy u Effki ogrodniczki. :0) mam wrażenie, że wszystkie ogrodniczki to pozytywnie zakrecone osoby :0)
Masz już bardzo rozrośnięte hortensje bukietowe. Podobno w pojemnikach wszystko powinno szybciej dojrzewać... a u mnie dopiero listki na 5-7cm.
Nie mogę się napatrzec na tę twoja soczystą zieleń w ogrodzie :0)
Nowa12 18:34, 02 maj 2020

To są zwykłe annabelki czy strong? Te strong się nie pokładają?
KasiaWB 22:35, 02 maj 2020

Irenko, tak pięknie u Ciebie, że można by było siedzieć non stop Wszystko jak zwykle szaleje, u nas dopiero startuje.
Fajne te doniczki na murze A ten artystyczny but fantastyczny
Przeczytałam o tej Twojej elacie, niesamowite jak się rozrasta! Pokaż proszę jeśli możesz takie zdjęcia porównawcze teraz na wiosnę i w sezonie. Jaka to odmiana? Rozrasta się w miejscu czy się rozłazi kłączami? I jeszcze czy się sieje? Może kupię
Ściskam!
eVka 22:40, 02 maj 2020

Milka napisał(a)
Sadź ja mam w niektórych pomieszane anabelki i vanilki i dłużej cieszą
Też juz miałam dosyć wymieniania jednorocznych, koszty też były spore, a jest tyle roślin, że za darmo cały rok donica może cieszyć.
jak juz miną deszcze, może się spotkamy u mnie

Masz rację. Szkoda kasy na coraz to nowe roślinki do donic.

Dzieki za zaproszenie, bardzo chętnie skorzystam
Zobaczyć taki ogród na żywo to jest coś!
GorAna 22:46, 02 maj 2020

Jezusicku! ależ te Twoje magnolie cudne!
Ja ma jedną i w dodatku przymrożoną
Milka 04:29, 03 maj 2020

Aniu dzięki za odwiedziny
I u mnie w tym roku ciut mróz szkodził, ale jakoś jednak się postarały i kwitło i nadal kwitnie sporo. Już niebawem parasolowate
Pozdrawiam serdecznie
Milka 04:33, 03 maj 2020

effka napisał(a)

Masz rację. Szkoda kasy na coraz to nowe roślinki do donic.

Dzieki za zaproszenie, bardzo chętnie skorzystam
Zobaczyć taki ogród na żywo to jest coś!

Tak, bo i kasa i praca.
No obyś się nie rozczarowała, bo u mnie tak idealanie dopieszczone nie jest. ale co tam
Milka 04:51, 03 maj 2020

KasiaWB napisał(a)
Irenko, tak pięknie u Ciebie, że można by było siedzieć non stop Wszystko jak zwykle szaleje, u nas dopiero startuje.
Fajne te doniczki na murze A ten artystyczny but fantastyczny
Przeczytałam o tej Twojej elacie, niesamowite jak się rozrasta! Pokaż proszę jeśli możesz takie zdjęcia porównawcze teraz na wiosnę i w sezonie. Jaka to odmiana? Rozrasta się w miejscu czy się rozłazi kłączami? I jeszcze czy się sieje? Może kupię
Ściskam!

Kasiu dziękuję
U mnie leje, czasami przestaje, ale za to buja niesamowicie, niestety nie bardzo można teraz coś w ogrodzie robić, a na dodatek dopadł mnie leń.
Co do Elaty, cała nazwa to carex Elata aurea, innych nie znam.
Rozrasta się w miejscu, nie idzie kłączami jak np. hakone.
Siewek do tej pory nie udało mi się rozpoznać, ale skoro ma kwiatostan, to pewnie się siała. Ta trawa nie lubi suszy.

kwiecień, w marcu ciut mniejsze

maj

tu przy pergoli- czerwiec
w tym roku postaram się dokładniej focić tematycznie