Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Milka 10:02, 23 maj 2021

AniazUroczyska napisał(a)
Przykro słuchać Irenko, widzę że ostatnio masz częste kontakty z lekarzami

Aniu, no jakaś seria leci, oby na tym koniec, szczerze mam dość. Pozdrawiam Aniu
Milka 10:04, 23 maj 2021

Gosialuk napisał(a)
Dobrze, że niemiła przygoda ma pozytywne zakończenie. Lepiej nie powtarzać, ale w ogrodzie i na wsi przy pracy więcej może się zdarzyć. Jednak nieuważni jesteśmy.
Ogród piękny, teraz widać grę światła i cienia, a wszystko w takiej świeżej zieleni.
Ja lubię czytać twoje opisy, komentarze do wyglądu i zdrowotności roślin i bardzo je sobie cenię.
A ta zapomniana paproć wygląda na wietlicę.

Gosiu, bardzo nieuważni, a ja tak szybko, szybko i bęc.
U nas pada, zieleń bije po oczach, a gra światła wspaniała, potem na jesień podobnie.
Dzięki, że moje wywody lubisz.
Tak Gosia, to wietlica, stale nie pamiętam jej nazwy, dziękuję
Milka 10:05, 23 maj 2021

LIDKA napisał(a)
Irenko przygody z palcem nie zazdroszczę - dobrze że już dobrze.

Zapowiedziałam siostrze że się szczepimy na tężec.

w ogrodzie wszystko masz bajkowo piękne, zakątki śliczne.

Uściski

Lidka bardzo dziękuję.
Gdybym wiedziała wcześniej, to już bym dawno się zaszczepiła, ale jakoś nie było potrzeby. Teraz będę bezpieczna
Milka 10:08, 23 maj 2021

Rosa napisał(a)

Dygresja bez sensu, składam ją na temperaturę po szczepieniu. Szczepionka na tężca to zaaplikowanie ludzkiej antytoksyny tężcowej, która po przedostaniu się do krwi chorego ulega wiązaniu z toksyną tężca i ją niszczy. A więc zawiera niezakaźny składnik pochodzący od bakterii beztlenowej. Po podaniu szczepionki organizm wytwarza przeciwciała chroniące przed zachorowaniem. Natomiast preparat medyczny na covid, bo TO NIE JEST SZCZEPIONKA, a genetycznie zmodyfikowany fragment białka, który póki co nie przeszedł całej procedury badawczej. Trzecia faza badań prowadzona jest teraz na masową skalę na ludziach. A wnioski wyciągniemy za kilka lat o ile dożyjemy.
Irenko tężec to poważna choroba i procentowo umiera na nią więcej niż na tego modnego wirusa a strata palca byłaby najmniejszą szkodą dla Ciebie. Masz rozsądnego i myślącego męża, uratował Ci życie. Gratuluję.

edit: porównanie tak samo trafne a więc i dygresja, jak przyrównanie pokrzywy do magnolii. Obydwie kwitną w maju.

Ewa, wiem że preparat medyczny, wiem, że nic nie jest pewne, też czytam i słucham, ale dokonałam wyboru, każdy z nas ma prawo do własnych.
O tężcu do tej pory praktycznie nic nie wiedziałam, ale już się oczytałam, no cholernik z niego. Pozdrawiam
Milka 10:14, 23 maj 2021

Rosa napisał(a)

Najkorzystniej byłoby pokryć pergolę poliwęglanem przezroczystym a na łaczeniach zastosować podkładki systemowe z uszczelkami. Pamiętać trzeba o spadku, by odprowadzić wody opadowe w porządanym kierunku by nie lała się tam gdzie niepotrzeba.

Dziękuję za porady. Mąż budowlaniec, poradzi sobie
Milka 10:14, 23 maj 2021

Judith napisał(a)
Milka, jak zdrowie?

Ok, juz nie boli, palec ciut jeszcze sztywny, ale dobrze jest dzięki za troskę
Milka 10:15, 23 maj 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Elu piękne i bezobsługowe
Milka 10:20, 23 maj 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Milus u każdego jest takie miejsce z niedoróbkami. Nie jesteśmy w stanie wszystko na tip top zrobić. Tak było i będzie.

Powojnik cudowny czy ten na drzewie szczęścia to inny co tu na fotach.

Elu, niepotrzebnie tam dałam bluszcz, z czegoś mus zrezygnować. Jak te powojniki kwitną, to bajka, a jak kończą, bajzel. Tak się to panoszy, że róże przydusza. Na razie myślę, mam czas.
Na tip top u mnie nierealne. Wczoraj mąż kosił, czysto a dziś po wichurze pełno szyszek i gałęzi, znowu zbieranie. Kanty nie zrobione, chodnik już zachwaszczony, cięcie czeka. Takie życie ogrodnika. Jestem pewna, że jak bym miała mały ogród i mniej roślin, to byłoby na tip top, ale czy byłabym bardziej zadowolona, nie wiem.
Na łukach jest Malyeen, na drzewie Rubens, na pergoli też Rubens. Przy bukach 2 gatunki montany, ale już nie pamiętam jakie. Na siatce, polazło do sąsiada też Rubens. Na paulowni montana ale inna odmiana.
Milka 10:25, 23 maj 2021

basia3012 napisał(a)
Irenko, pięknie. Ten powojnik na tym dużym drzewie wyglądać musi super. Z resztą piszesz, że tak wygląda. To pewnie z grupy Montana, może Mayleen ( nie wiem czy dobrze napisałam nazwę)? Albo Rubens, jak u Kasi.
Irenko, a czemu rodki będziesz usuwała? Masz takie piękne, olbrzymie. Rzadko się takie spotyka. To okazy, giganty.
Mam prośbę o radę. Właśnie chcę zapytać o te rodki. Moje rodki to maluchy, Rasputiny. Jeśli nie za bardzo zależy mi na ich tegorocznym kwitnieniu to czy mogę obciąć im pąki kwiatowe? Czy teraz to już nie warto? Bo już są duże ale jeszcze nie rozwijają się.
I jeszcze jedno. Czy jeśli międzywęźla w rodkach są długie to należy je skracać aby się zagęściły?

Basiu, cudownie wygląda w realu, drzewo to paulownia, cesarskie drzewo szczęścia.
Tak to montana ale jakaś inna odmiana, jako pierwszy z tej grupy u mnie zagościł.
Usuwam te, co mam wzdłuż muru, jakoś im trudno tam i brzydną. Te w kondycji zostawiam, wywalam te co sobie nie radzą, bo nie chce mi się tak wciąż koło nich latać. Zamiast nich, dosadzam ketmie, już tam 6 rośnie.
Pozostałe, a dużo ich i wielkie, maja się doskonale.
Basia, nic nie tnij, to młode okazy. Ja tnę z powodu wzrostu i zarastania ścieżki komunikacyjnej, te które nie przeszkadzają, nie ruszam.
Starsze okazy, jeśli łysieją, czyli dołem dużo gołych gałązek a wszystko na czubku, można ciąć korygująco w celu zagęszczenia, w młodych okazach nie ma potrzeby, same będą wytwarzać nowe gałązki, poczekaj i za 3 lata zobaczysz, jaka będzie zmiana.
Milka 10:27, 23 maj 2021

basia3012 napisał(a)
A tym czosnkom to nie zdążyłaś obciąć liści? Czy o czymś innym myślałaś? Ja liście to trochę obcinam ale te suche tylko. Pytam bo uczę się wszystkiego, czasem błądzę, czasem głupio pytam.
Zdrówka życzę Irenko.

Nie zdążyłam, bo lało i ten tężec wyskoczył.
Tez obcinam, jak zaczną brzydnąć, póki zielone i ładne, nie rusza, na pewno w jakiś sposób odżywiają one cebulkę.
Nie ma głupich pytań Basiu, najwyżej głupie odpowiedzi. Pytaj i już