Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

basia3012 21:41, 23 maj 2021

Milka napisał(a)

Basiu, cudownie wygląda w realu, drzewo to paulownia, cesarskie drzewo szczęścia.
Tak to montana ale jakaś inna odmiana, jako pierwszy z tej grupy u mnie zagościł.
Usuwam te, co mam wzdłuż muru, jakoś im trudno tam i brzydną. Te w kondycji zostawiam, wywalam te co sobie nie radzą, bo nie chce mi się tak wciąż koło nich latać. Zamiast nich, dosadzam ketmie, już tam 6 rośnie.
Pozostałe, a dużo ich i wielkie, maja się doskonale.
Basia, nic nie tnij, to młode okazy. Ja tnę z powodu wzrostu i zarastania ścieżki komunikacyjnej, te które nie przeszkadzają, nie ruszam.
Starsze okazy, jeśli łysieją, czyli dołem dużo gołych gałązek a wszystko na czubku, można ciąć korygująco w celu zagęszczenia, w młodych okazach nie ma potrzeby, same będą wytwarzać nowe gałązki, poczekaj i za 3 lata zobaczysz, jaka będzie zmiana.

Dzięki Irenko. Będę cierpliwa. Ale jeden, taki najbardziej mizerny to trochę przycięłam. pozostałe 3 rosną jako tako.
GorAna 22:28, 23 maj 2021

Twój ogród soczysty, bogaty, różnorodny, nie można się tutaj nudzić
Pozdrawiam serdecznie
Rumianka 22:37, 23 maj 2021

A zapomniałam pochwalić cudowności ogrodowe... Montany u Ciebie też ogromne...
Moje na razie małe , bo młode, ale muszę pomysleć o solidniejszych podporach...
danuta_szwajcer 09:13, 24 maj 2021

Co do białych zawilców cudownych to nie mam takich, mam białe od Ciebie bodziszki i już pięknie zakwitły Pozdrawiam Irenko i słoneczka życze
BASIA8 11:31, 24 maj 2021

Hej Irenko. Nie spodziewałam się że od róży takie cuda mogą się dziać. Buziam Cię Mocno. Ogródeczek zachwyca.
Milka 05:54, 28 maj 2021

effka napisał(a)

Super by bylo, gdyby większą grupa O. się uzbierała. Ja na razie nie wiele osób z O. poznałam, kilka mega pozytywnych dziewczyn.

Pewnie się uzbiera.
Dzięki za wczorajsze spotkanie, jak zwykle pogoda robi psikus, ale dałyśmy radę
Milka 05:55, 28 maj 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Moja w ubiegłym roku tak szybko gubiła, a w tym dłużej trzyma, choc na razie jeden tylko rozwinęła, a trzy jeszcze w pączku.

A moja o dziwo nadal ma pąki i te jakoś zaczęłą dłużej trzymać, czyli wszystko od pogody zależy.
Rozmawiałyśmy z dziewczynami o bukach trikolor, jak potrafią się różnić. U Effki jest taki ciemny, u mnie mają więcej różu, chyba ph ziemi ma wpływ.
Milka 05:57, 28 maj 2021

anabuko1 napisał(a)

Piękny Clemek. To montana ??
I buczek śliczny. en jeszcze chcę w tym roku kupić. Obym go tylko trafiła.
Szybko rośnie ??
Szpaler zawilcowy prześliczny

Tak, to Rubensy, już obficie kwitną, ale największy spektakl ogląda sąsiadka w jej stronę głowy odwracają.
Buki są 4, właśnie skończyły 10 lat. Skoro je widać, to nawet dość szybko rosną. Szybciej rośnie mi buk złoty.
Zawilcami jestem zachwycona
Milka 06:00, 28 maj 2021

mirkaka napisał(a)
Irenko, obejrzałam wszystko, masz cudną bajkę w ogrodzie, nie wiadomo co chwalić, wszystko chwalę, drzewa, bylinki.
Buksy wywal, tylko robota przy cięciu, ja swoich coraz bardziej nie lubię ciągle je grzyb męczy, nie będę pryskać

Mirka dziękuję. Roboty dużo, przez pogodę nie doprowadziłam do stanu idealnego, ale co tam, kwitnie to sobie wącham.
No buksy oglądałyśmy z dziewczynami, zaczyna wszystko odrastać, ale jeśli znowu coś źle pójdzie, trzeba będzie podjąć radykalne kroki.
Mam wrażenie, że w tym roku z powodu zimna, tej ćmy nie widać, ale za to róże masakra, jak potrzebują oprysku.
Milka 06:00, 28 maj 2021

basia3012 napisał(a)

Dzięki Irenko. Będę cierpliwa. Ale jeden, taki najbardziej mizerny to trochę przycięłam. pozostałe 3 rosną jako tako.

To teraz obserwuj, jak się zmieni, sama jestem ciekawa