Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

anabuko1 17:46, 22 mar 2022

Milka napisał(a)

może to powtórzyć, no myślę, bo wykopywanie teraz, to ponad siły
a kopara nie wjedzie
i tyle, niby nic a ile pracy
tu mam też hortensje, trzcinniki brachytrychia, 3 miskanty, lilie, naparstnice i hakone

Fajne te wiosenne porządkowanie I wszystko tak równiutko poprzycinane.No super!
Masz duze drzewa to i widoczki też dużo ładniejsze
Agatorek 18:00, 22 mar 2022

Milka napisał(a)

Dobrze, że można oddawać bio, ale przy tej ilości, to koszt tych worków jest spory, no cóż takie zycie.

Irenko, to za wywóz bio dodatkowo płacicie?
Pytam, bo u nas zgłosiłam kompostowniki w gminie i nie wystawiam bio odpadów, miejsce mam przecież na to.

Niebieska (fioletowa) prymulka jest prześliczna. To chyba z serii belarina .

kasiek 19:12, 22 mar 2022

Susza wszędzie, nie lubie suchej wiosny bo wtedy cały rok sporo trzeba podlewac... No a z drugiej strony jak ciurkiem pada to uroku nie ma
Urszulla 19:17, 22 mar 2022

Milka napisał(a)
Ewa777- kusi mnie ta synchronizacja, ale wykopki nie boję się też, że może wcale w końcowym efekcie tak dobrze nie będzie, bo tam już skos leci, myślę na razie przy innych robótkach. Dzięki za głos.

sylwia_slomc- no w ogóle rzadko patrzę, bo najczęściej robię z nosem w ziemi. Z boku nie widać, a faktycznie częściej z tarasu domku lub ogrodu patrzę. Te rośliny w sumie fajne, może zostawimy i tylko teraz regularne cięcie i formowanie i nie dopuścimy do takich rozmiarów. Odmłodzone łatwiej ciąć i szybciej. Dzięki za głos Sylwia.

kupiłam je, na folii napisane było czyściec, ale coś mi nie pasuje, poza tym że śliczne

Może to jest stokrotka afrykańska?
hankaandrus_44 20:44, 22 mar 2022

Irenko, to jest starzec-cyneraria-popielnik.
Roślina doniczkowa. Kwitnie- luty, marzec. PO zawiązaniu-i dojrzeniu nasion-zamiera.
Milka 05:46, 23 mar 2022

Joku napisał(a)
Irenko ten twój starzec to domowa (przynajmniej u nas) roślina i jednoroczna.

O masz, mogłam tylko w domu trzymać. No ale choć chwilę się nacieszyłam
Milka 05:50, 23 mar 2022

an_tre napisał(a)
Irenko u ciebie zawsze trafiam na ruch w ogrodzie, jesteś niespozyta i pełna pomysłów i wszystkie ciekawe i ważne. Ogród żyje i zachwyca.

Aniu dziękuję.
Pogoda wczoraj była boska, gdyby nie te ranne przymrozki i susza.
Tak robię na raz w różnych miejscach, zamiast do końca w jednym.
I jednak się skusiłam i kupiłam bratki i krokusy, wiem że 2 będą fioletowe. No i jedną serduszkę różową kupiłam.

i takie coś kupiłam na fontannę solarną
naleję wody, mąż zamontuje i zobaczę, jak to będzie
Milka 05:55, 23 mar 2022

daszum napisał(a)
Zazdroszczę łanów krokusów. Piękne są

Zazdroszczę również, że wywożą Ci wszystkie pojemniki i worki, które wystawiasz.
U mnie od listopada do kwietnia wywożą raz w miesiącu. Wystawiłam wczoraj pojemnik i 10 worków, w których były liście z drzew sąsiada Zabrali tylko suche hortensje z pojemnika
Następny wywóz za miesiąc, więc podstawiłam moje Clio, załadowałam wory i postanowiłam pojechać na pocztę i na PSZOK. Załatwiłam sprawę na poczcie, wsiadam do pojazdu pełnego śmierdzących liści, a on ani drgnie
Zostawiłam samochód z ładunkiem przed pocztą, wracałam do domu 4 km piechotą i całą drogę życzyłam zdrowia panom z Remondisu.

Te fioletowe i białe są boskie, pełno ich w kępie i robią wrażenie.
Powiem ci Danusiu, że faktycznie kiepsko macie z tym wywożeniem, na dodatek taka przygoda z autem. I to mnie dziwi, bo myślałam, że jak segregacja, to wszędzie to samo.
U nas 2 razy w miesiącu od listopada do lutego, w marcu 3 razy, a od kwietnia do końca października co tydzień. No i nie ma ograniczeń w ilości. Dla mnie to rozwiązanie boskie, taniej płacę i nie martwię się odpadami. No bo u mnie reszta pojemników pusta, tylko tych bio od groma.
Może dowiedz się w gminie, jak to jest i dlaczego, bo to ciut dziwne.
Milka 05:56, 23 mar 2022

daszum napisał(a)

No masakra, cały dzień byłam wściekła.
Całe szczęście, że mój syn jest bohaterem domu i wieczorem usprawnił auto na tyle, że dało się przyjechać do domu

A co z tymi worami zrobiłaś?
Milka 06:00, 23 mar 2022

Dorota321 napisał(a)
Irenko ja już od kilku dni ten mój piach podlewam. Było tak sucho, że woda nie wsiąkała w ziemię. Dziś nic nie robię, bo mam młodszego wnuka. Bardzo lubię spędzać czas z chłopcami, a synowa może wtedy wyskoczyć sobie na zakupy.
Staram się co dzień coś w ogrodzie zrobić, chociaż troszkę, żeby było do przodu.

Dorotko, no i u mnie tak sucho, nic na razie nie przesadzam, bo woda potrzebna, a nie podłączona. Wolno rośliny ruszają, ale ponoć końcem marca ochłodzenie i deszcz, nawet na to się cieszę. Moje wnuki nastoletnie, to już inne zainteresowania mają i ukierunkowania. Kiedyś u babci było dobrze, teraz towarzystwo młodych im potrzebne do wspólnych pasji.
Po troszku to dobra metoda, sama ją stosuję. W głowie plany, a w praktyce zrobi się ile uda.

już kwitnie