Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Milka 13:34, 02 sie 2017

Basilikum napisał(a)
ojej ale strasznie to wyglada buuu szkoda tych bukszpanow

Mnie też, bo dużo ich i 5 lat doglądania
Milka 13:37, 02 sie 2017

danuta_szwajcer napisał(a)
Strasznie żal tych bukszpanów, bo tyle ich masz a czytałas na temat Ćmy bukszpanowej jest przybyszem ze wschodniej Azji i prawdopodobnie została do Europy przywleczona z importowanymi roślinami?? Musze sprawdzic mojego tulipanowca a co z nim się dzieje? Teraz to przez ten upał będzie popalone, w słoncu miałam dzisiaj 54C( Jeszcze straszĄ trąbami i innymi kataklizmami echh.

Miałam tę ćmę na klonie i rozchodnikach, obrzydliwe, zjadły na amen rośliny. Ale na buksach ich nie ma.
Coś wlazło pod korę, jakieś robale i zaczęła się rana robić, coraz większa i większa, jak na zalanym suficie, czyścił, smarował i zamalował, zobaczymy, co dalej, robali nie rozpoznałam, były strasznie szybkie i skoczne.
Wczoraj po powrocie limki całe liście pozwijały, pomidory tez, z trudem siły wykrzesałam na podlewanie.
Mam nadzieję, że u ciebie tulipanowiec ok
Milka 13:38, 02 sie 2017

yolka napisał(a)
Buksików żal, jak znosisz upały? ja padam, mogłabym siedzieć bez przerwy w pracy (mamy klimatyzację)

Kiedyś upału uwielbiałam, teraz źle znoszę, pocę się okropnie i siły nie mam, w pracy mam chłodno, w domu też, na zewnątrz, jak u wszystkich
...a ja chyba wolałabym nie pracować, mimo tej klimy
Milka 13:48, 02 sie 2017

anabuko1 napisał(a)
Piękne te twoje trawy.
Czuję się zakompleksiona ogrodowo, bo ja tych trawek prawie nie ma.
Tylko kilka mam ich.

Aniu, no wiesz! My tu po kolei w ciągu tych 5 lat poznajemy trawy i gromadzimy, zresztą nie wszystkie są fajne
Milka 13:49, 02 sie 2017

oliwka napisał(a)

Hej Irenko, moje ogrodowe są sztywniejsze, ta od ciebie jest bardziej wiotka. Nie przejmuj się, cieszę się, że rośnie i robi za tło

Moje jarzmianki przekwitły na poczatku lipca, teraz zasuszone skryły się w stipie. Wcześniej wyglądały identycznie jak twoje. Nie zakwitła mi ta jasniejsza odmiana, w ogóle gdzies zaginęła w gąszczu roślin.

gratuluję bukszpanowego płotku - wyszedł świetnie

A więc nie ogrodowa, to za rok zobaczymy
To były malutkie sadzonki, za rok będą większe, to może ta jasna się ujawni?
sylwia_slomc... 14:25, 02 sie 2017

Przykro mi, że te buksy tak zaatakowałotyle pracy i tyle czasu , a takie ładne były Ale trawy Cię kochają to może dobry pomysł no i pasować będą do reszty bo cudne masz przecież
Basilikum 14:32, 02 sie 2017

a ja sie tak zastanawiam czy ja tej gaienicy nie mialam na gruszy. Jakas mialam ale juz nie wiem czy to taka sama.R ja wypatrzyl wiec polecialam ogladac ubralam rekawiczki i wytluklam co do jednej wiecj ich nie widzialam. Pajeczyny tez tam byly
BasiaLT 14:47, 02 sie 2017

Szkoda buksików bo się pięknie prezentowały ale jak tam ma być co roku to faktycznie lepiej zamienić na trawy.
Pierwszy raz słyszę o tej ćmie... jakby innych plag było mało...
Alicja169 16:19, 02 sie 2017

Poczytałam u Małej Mi o pladze ćmy bukszpanowej, to kolejna zaraza przywleczona przez róznych podróżników szukających nowych gatunków roślin. Niestety nie wychodzi to na dobre naszym ogrodom.
Moje kulki bukszpanowe wykopane i na obserwacji w szpitaliku. w donicach
Urszulla 16:45, 02 sie 2017

Szkoda tych bukszpanów.