Dorotko, pięknie dziękuję. U mnie rośnie na przedpłociu, brakuje jej doborowego towarzystwa, więc postanowiłam dosadzić żółte dziewanny z pola i białe naparstnice. Nie wiem tylko co na najniższe piętro.
Mam taki problem, że jak wrzucam tu zdjęcia, to one tracą na jakości - kolory bledną, brakuje ostrości. Co ja źle robię?
Na niższe piętro mogły by być jakieś granatowe szałwie i zamiast polnych dziewann może granatowe ostróżki.
Nie wiem czym robisz zdjęcia, jeśli komórką, to masz mniejszą rozdzielczość niż lustrzanka. Po wstawieniu na forum jeśli oglądasz w komputerze zdjęcie "rozciąga" się i wtedy możesz zauważać, że traci na jakości. Może też tracić w trakcie przesyłania, możesz też mieć ustawione, żeby zmniejszało rozmiar zdjęcia. Takie są moje domysły.
Tu ostrość ustawiona jest na trawę, dlatego róża w tle jest mniej ostra.
Jeśli przesuniesz odrobinę aparat w górę i ustawisz ostrość na różę i tak zatrzymasz ostrość spustem, to po chwili możesz z zatrzymaną migawką skadrować zdjęcie od nowa. wtedy wciskasz spust do kończ. Nie wiem, czy zrozumiale to opisałam, bo ja samoukiem jestem.
Tutaj złapałaś ostrość na jeden kwiatek, może być to zdjęcie zrobione trybem makro, a ten tryb jest do robienia pojedynczych kwiatów z bliska, albo portretowym. Domyślam się, że robisz zdjęcia lustrzanką, musisz przypomnieć sobie instrukcję robienia zdjęć, ja co jakiś czas czytam całą książkę, aby sobie przypomnieć możliwości mojego aparatu i po to, żeby robić bardziej świadomie zdjęcia.
Ja tam lubię taką głębię ostrości, tylko, że w tym przypadku ostrzyłabym na zielonego listka między dwoma kwiatami róży. Wtedy obydwa kwiatki były by ostre.
Witam! Trafiłam przypadkiem, zaciekawiona tytułem, "Pod złamanym skrzydłem"(anioła, bo przecież uśmiechnięty?), skojarzyłam z "bieszczadzkim aniołem", nie wiem dlaczego...
Piękna róża i piękny, poetycki opis, ależ Ty masz talent!
Ogród też mi się podoba. Pozdrawiam.