Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 21:02, 21 lip 2018

Kasya napisał(a)

Bardzo jestem ciekawa
Myślałaś o siatce cieniujacej na ogrodzeniu ?

No właśnie jutro mamy zakładać. Na razie mam z 15 metrów, przynajmniej na środku założymy właśnie na wys rabaty z brzozami.
inka74 21:29, 21 lip 2018

Bardzo jestem ciekawa co wymyśliłaś. Po tylu wyprawach ogrodowych pomysłów pewnie sporo się nazbierało.
popcorn 23:12, 21 lip 2018

pokaz te brzozy i siatke cieniujaca. Faaaaajnie!
Dzidka 00:06, 22 lip 2018

Jolu, uradowałaś mnie bardzo tym porównaniem i widzeniem mojego ogrodu.
Nie mogłabym wymarzyć nic lepszego.
Bądź, bądź jego Alicją.

05:53, 22 lip 2018
jolanka napisał(a)
Wczoraj polało u mnie konkretnie. Zdążyliśmy na szczęście skosić trawnik.

Chyba nornice sie uspokoiły albo różowe granulki zrobiły swoje. Nie widzę nowych kanałów. Kret upolowany Ciekawe jak długo bedzie spokój
Kiedy pieliłam, bo toto rośnie niesamowicie, odkryłam pod różami i amonogawami kanały po nornicach wrrrr. No przecież nie mogę pod każdą rośliną kopać i sprawdzać.

możesz ...a nawet musisz chodzic po rabatach i sprawdzać i przydeptywać ...u mnie róze sa najczęstszym obiektem wykopków ...a i jeżówk i hortek tez nie oszczedzaja

sypie granulki na potege ...tylko musisz wiedziec ze jak sie nażra granulek to po nich ryja jeszcze lepiej przez 2-3 dni i trzeba chodzić i przydeptywać ...potem jest spokój ...moze na 2 tygodnie i od nowa

azalie mi wczoraj zrabały równo ...ten pas na poczatku przy sosnie czarnej ....echh

PS. trawa tez ściółkowałam nowe rabaty i było to samo ...gniazda sobie pod nie zrobiły ....wiele dziewczyn na forum przestrzega żeby nie ściółkować trawa rabaty ....to samo dotyczy czarnej maty ...bo ja rozkładałam tam gdzie nie miałam jeszcze roslin zeby ograniczyć chwast ....to nornice się sprowadziły i rąbały pod ta mata rowno

jolanka 21:27, 22 lip 2018

inka74 napisał(a)
Bardzo jestem ciekawa co wymyśliłaś. Po tylu wyprawach ogrodowych pomysłów pewnie sporo się nazbierało.

Wyprawy ogrodowe dają nowe pomysły ale tym razem to pomysł był już wcześniej tylko nie bylo komu robić
Zaraz pokażę
jolanka 21:27, 22 lip 2018

popcorn napisał(a)
pokaz te brzozy i siatke cieniujaca. Faaaaajnie!

jolanka 21:28, 22 lip 2018

Dzidka napisał(a)
Jolu, uradowałaś mnie bardzo tym porównaniem i widzeniem mojego ogrodu.
Nie mogłabym wymarzyć nic lepszego.
Bądź, bądź jego Alicją.

Baaardzo Ci dziękuję
jolanka 21:32, 22 lip 2018

eee_taam napisał(a)

możesz ...a nawet musisz chodzic po rabatach i sprawdzać i przydeptywać ...u mnie róze sa najczęstszym obiektem wykopków ...a i jeżówk i hortek tez nie oszczedzaja

sypie granulki na potege ...tylko musisz wiedziec ze jak sie nażra granulek to po nich ryja jeszcze lepiej przez 2-3 dni i trzeba chodzić i przydeptywać ...potem jest spokój ...moze na 2 tygodnie i od nowa

azalie mi wczoraj zrabały równo ...ten pas na poczatku przy sosnie czarnej ....echh

PS. trawa tez ściółkowałam nowe rabaty i było to samo ...gniazda sobie pod nie zrobiły ....wiele dziewczyn na forum przestrzega żeby nie ściółkować trawa rabaty ....to samo dotyczy czarnej maty ...bo ja rozkładałam tam gdzie nie miałam jeszcze roslin zeby ograniczyć chwast ....to nornice się sprowadziły i rąbały pod ta mata rowno

Tego dziadostwa futerkowego jest przy lesie na potęgę. U Ciebie pola dookoła No trzeba jakoś sobie radzić. szkoda mi tylko derenia, ktorego opędzlowały tak, że nie wiem czy da radę. Granulki sypię, rzeczywiście coś ostatnio jakby mniej
Skoszona trawę wysypujemy teraz albo za ogrodzeniem albo do worków, ktore gmina odbiera
jolanka 21:43, 22 lip 2018

Obiecałam więc pokażę rabatę z brzozami.
Miałam nadzieję, że dokończę ją na czysto ale zajęłam się ścieżką do śmietnika więc co nieco jeszcze brakuje.
Cóż, nie patrzymy na brak "przodu", bo jeszcze do końca nie wiem, na nie wygrabiony srodek.

Od tyłu pod siatką są cisy, przed nimi pas miscantów.
Na ich tle są 2 hortensje na wysokich pieńkach - pomiędzy nimi hortka Great Star.
Pomiędzy brzozami są jeżówki, szałwie, liatry. Obok gabionowych walców - rozplenice: dwie zielone i jedna posrodku gold

Te ozdóbki postawił na nich eM. Kłócić się nie będę