Jola przez te Twoje piękne fotki odczuwam chęć posiadania większej ilości kuklików i piwonii
śliczne fotki wszystkie ,a piwonia tfu tfu -bez uroku -przepiękna
Jola, piekne masz kukliki i piwonie. Wszystko inne tez
I normalnie nie wierze, ze tulipany jeszcze Ci kwitna.
Te z Twojego zdjecia sa u mnie zdecydowanie wieloletnie, rok, dwa dodatkowo pociagna. W tym roku bylo im za goraco i za sucho, wiec szalu nie bylo. Przekwitly w dzien, dwa
PS. moge prosic o przepis na fajne razowe buleczki, ktorych zdjecia wkleilas wyzej? O ile z chlebem bawie sie jak chce, tak bulki jakos srednio mi wychodza, ale moze nie trafilam na fajny przepis Slicznie prosze
Te tulipany to jakieś spóźnialskie się trafiły. Wszystkie inne dawno skończyły kwitnienie. Zostawię je na rabacie i zobaczę czy w przyszłym roku będą ok. Oby bo to jesienne sadzenie to ńie jest moja bajka
Te bułeczki robiłam tak:
125 ml mleka
125 ml wody
1,5 łyżki miodu
1,5 łyżeczki soli
1,5 szkl mąki graham
2 szkl maki pszennej chlebowej
30 ml oleju
3,5 dag drożdży ( 7 g suchych zamiennie)
Rozrobić drożdże w odrobinie ciepłego mleka, cukru i maki pszennej.
Jeśli suche to wymieszać z mąkami, dodać sól, pozostałe składniki, na końcu olej i wyrobić.
Ja wyrabiałam w maszynie do chleba ale można w robocie takim hakiem i wtedy nie nie trzeba dodawać całej mąki Od razu bo ciężko to idzie tylko dopiero w misce po wyjęciu dosypać i wyrobić ręcznie.
Zostawić do wyrośnięcia na mniej więcej 1,5 godziny. ( ma podwoić objętość.).
Po wyrośnięciu trzeba tak troszkę „przerobić” ciasto,
Zrobić z tego ciasta 14-16 bułeczek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczka aż znowu podwoją objętość. Posmarować bardzo delikatnie roztrzepanym jajkiem i piec 20-25 minut w temp. 200 stopni.
Smacznego