Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 20:34, 11 sie 2016

katel napisał(a)
Tak się o trawnik bałaś a wyszedł rewelacyjnie a chwasty Wam się nie rzuciły? U nas zastraszające ilości w młodej trawie były

Chwasty są ale trudno, na razie koszenie, moze część padnie jak zobacze "coś" większego to będe z nożem laziła i wydłubywała
jolanka 20:36, 11 sie 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Drzewka na pewno nie mogą być bliżej domu bo po pierwsze muszą mieć gdzie zmieścić koronę, a po drugie korzenie nie powinny być za blisko fundamentu, ale weź pod uwagę, że w przyszłości rabata będzie miała pod nimi spoooro cienia

Dlatego drzewa są w odleglości 2 m od opaski. Myślę, że to powinno wystarczyć
Cienia to raczej nie będzie bo slońce jest tu przez caly dzień
anbu 20:38, 11 sie 2016

Jolu a jakie linie wybrałaś w w soim ogrodzie? Proste czy jakieś zakola? Bo ta rabata chyba powinna nawiązywać do reszty..
Joluś pryskasz buksy?
jolanka 20:46, 11 sie 2016

Moje plany rabaty przy ścianie szczytowej domu:

Szczytowa ściana domu - południowa, więc patelnia.

Z prawej strony będzie zejście prowadzące do śmietnika.
To wysokie to jest wiśnia Amonogawa. Pod oknem na pieńkach to tujki, z lewej strony domu magnolia Aleksandrina. Dalej jest taras dlugości 5 metrów. Ściana domu ma 8 metrów.

Rabata myślę jakieś 2 m szerokości. Nie patrzymy na rośliny bo to "takie tam".

ML - posadzone miscanty ML
1 - kulki na pniu
R - róża Acropolis
RL - róże Lovely Green

Mam jeszcze kulki bukszpanowe, lawendę, jeżówki, berberysy, tak naprawdę to nie wiem, co moglabym jeszcze - przechowalnik duzy

Aha, po prawej strony katalpy jest róża parkowa Cinderella. Oczywiście można przesadzać. Katalpa na docelowo zaslonic mi taras, dołem będzie "podstrzyżona"

Była u mnie dzisiaj Kasya i zwróciła mi uwagę, że rabata jest za wąska, zaproponowała abym poszerzyła ja troche tak, aby drzewa znalazly się wewnątrz niej.

ML może będzie za niski - trochę go do przodu a tak wyższe miscanty aby sięgaly mi do okna

jolanka 20:52, 11 sie 2016

anbu napisał(a)
Jolu a jakie linie wybrałaś w w soim ogrodzie? Proste czy jakieś zakola? Bo ta rabata chyba powinna nawiązywać do reszty..
Joluś pryskasz buksy?

Tak naprawdę to wszędzie sa raczej łagodne łuki ;P

Buksy pryskala jakieś 3 tygodnie temu. Niech wreszcie przestanie padać to jeszcze raz to zrobię
jolanka 20:55, 11 sie 2016

To jest ogólny plan dzialki i moje linie ale to tylko tak zrobione jako wstępne pomysly

To, co chce teraz to ta rabata na czerwono. "Pod" nią ma byc zejście do smietnika.

anbu 21:12, 11 sie 2016

Eeee Jola, to ta rabata też musi być delikatnie po łuku
Arcydzieło stworzyłaś Joluś
jolanka 21:24, 11 sie 2016

anbu napisał(a)
Eeee Jola, to ta rabata też musi być delikatnie po łuku
Arcydzieło stworzyłaś Joluś

Tylko ten geniusz nie wie, czy ten luk mial być tylko w części, gdzie jest sciana domu czy też powinien być na calości razem z tarasem ;P

Teł "łuczek" to chyba tylko na końcach rabaty?
Ale te "kwatery" bukszpanowe to tez mi się podobają
_Martini_ 23:11, 11 sie 2016

Jolka, ja mam bardzo podobne linie rabat, łagodne łuki. W tym roku zrobiliśmy na środku placyk pod basen, kwadratowy, ale narozniki delikatnie zaokrąglone. Wydaje mi się, że calkiem dobrze to gra z resztą rabat. Wiosną bedziemy robic podobny placyk na stół i krzesła, tam chcę wkomponowac, jak to nazwalas, "kwaterę bukszpanową".
Taka linia rabat jaką masz nie wyklucza chyba linii prostej z zaokrągleniem. Tak mi się przynajmniej wydaje. Gorzej jakby to były fale dunaju.
ren133 09:14, 12 sie 2016

Witaj Jolu
Pytałaś o wgłębnik Tutaj jest zdjęcie po ułożeniu płyt betonowych: https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=951
Jeśli chodzi o zdjęcia z placu boju to musiałabym jeszcze poszperać
Pozdrawiam