Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

inka74 08:49, 31 sie 2016

Jolu pięknie się twój ogródek zmienia. Siedzę i oglądam. Tak po cichu. Alfabet różany mnie rozłożył na łopatki. Tylko kilka róż z twojej listy mam i z przerażeniem myślę ile mi się z niej odmian jeszcze spodoba. A u mnie już zaczyna być bardzo krucho z miejscem ;( ponad 40 odmian mam, w dużej większości świeże tegoroczne więc na razie wiele nie jestem w stanie opowiedzieć. Założyłam zeszyt i robię notatki różane. Kiedyś w formie elektronicznej może warto będzie opublikować.

Mam prośbę - czy mogłabyś dodać do swoich opisów informacje o zapachu?
Kindzia 08:50, 31 sie 2016

Dzisiaj wieczorem pokażę zdjęcia tych róż, które wyleciały. Zobaczysz jak wyglądały...
dominika_ 13:36, 31 sie 2016

U Kasi to nie sposób nie zarazić się różyczką Pozdrawiam serdecznie
jolanka 20:46, 31 sie 2016

dominika_ napisał(a)
Macham, póki co śledzę tylko pismo obrazkowe.

Odmachuję A dlaczego tylko sledzisz?
jolanka 20:52, 31 sie 2016

inka74 napisał(a)
Jolu pięknie się twój ogródek zmienia. Siedzę i oglądam. Tak po cichu. Alfabet różany mnie rozłożył na łopatki. Tylko kilka róż z twojej listy mam i z przerażeniem myślę ile mi się z niej odmian jeszcze spodoba. A u mnie już zaczyna być bardzo krucho z miejscem ;( ponad 40 odmian mam, w dużej większości świeże tegoroczne więc na razie wiele nie jestem w stanie opowiedzieć. Założyłam zeszyt i robię notatki różane. Kiedyś w formie elektronicznej może warto będzie opublikować.

Mam prośbę - czy mogłabyś dodać do swoich opisów informacje o zapachu?

Cieszę się, że mnie odwiedzilaś Po cichutku byłam u Ciebie kilka razy ale nie zostawiałam śladu teraz zaznaczam do podglądania na bieżąco

40 różyczek, no to pobuszuję u Ciebie
Na szczęście róż są tysiące i na pewno nigdy nie będzie tak, że te same zagoszczę u każdej z nas To dobrze, bo z radością odwiedzamy wzajemnie swoje ogrody i mamy przyjemność z ich oglądania

Powinnam też robić więcej notatek, ale wrodzone lenistwo trochę mnie ogranicza.
Postaram się dodawać inf. o zapachu Masz rację, przecież często na to zwracamy wielką uwagę
jolanka 20:53, 31 sie 2016

Kindzia napisał(a)
Dzisiaj wieczorem pokażę zdjęcia tych róż, które wyleciały. Zobaczysz jak wyglądały...

Kasiu, widziałam Jesteś rozgrzeszona też bym wyciepała
jolanka 20:53, 31 sie 2016

dominika_ napisał(a)
U Kasi to nie sposób nie zarazić się różyczką Pozdrawiam serdecznie

Oj, tak haha
lojalna_ 20:54, 31 sie 2016

Sierpniowy czas piekny w Twoim ogrodzie tyle barw ))
jolanka 21:04, 31 sie 2016

Dzisiejszy alfabet :

Darcey Bussel

Róża Austina - jedna z najlepszych i najzdrowszych odmian. Kwiaty są koloru szkarłatnego zebrane po 3-5, pełne, rozwijają się w piękną rozetę, a przekwitając, nabierają fioletowego odcienia.
Zapach delikatny, przyjemnie owocowy. Kwitnie długo i obficie, ale aby zapewnić ciągłość kwitnienia, należy usuwać przekwitające pąki. Róża ta tworzy krzewy niewysokie, ok 1,2 m, ładnie zagęszczone.

Nie mam niestety jeszcze wielu zdjęć - te nie oddają właściwego jej koloru

jolanka 21:15, 31 sie 2016

Eden Rose

Klasyka - róża parkowa z kolekcji Meillanda.
Krzak z długimi, silnymi pędami dorastającymi do 150-170, a nawet 250 cm - jeśli prowadzony jest jako pnącze.
Cały obsypany przez duże, nostalgiczne kwiaty - różowe centrum i kremowe płatki naokoło.
Może być prowadzona jako pnąca lub w formie kolumny. Zapach delikatny.