Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 19:33, 04 maj 2017

zawitka napisał(a)
Szkoda tej daglezji , walcz z robactwem ka kiedyś ze strzykawką latałam i pod korę wstrzykiwałam jabłonce i się dało uratować Yulipy piękne w tym roku to dłużej stoją ,bo mokro i chłodno

No to jest mysl, strzykawka dzięki, na pewno wypróbuję.
Tulipki rzeczywiście dłużej wytrzymują ale bardzo mało sie otwierają - stoja w miejscu
jolanka 19:38, 04 maj 2017

Kindzia napisał(a)
Tulipanki w wielkich ilościach podziwiam u Was, nie cierpię ich wykopywać co roku...i mam tylko takie, co rosną co roku bezproblemowo Teraz też zbieram informacje o takich, bo jesienią na tej przerobionej rabacie coś bym wsadziła, może coś znajdę wcześniej kwitnące od China Town, bo te są niezawodne co roku. Ale szukam takich wcześnie kwitnących...

To nie na moje nerwy sadzić jesienią setkami tylko na rok...i takie osoby to podziwiam

Nie będę za świerkiem płakać, mam następce jakby co A oświetloną choinkę będę najwyżej w donicy co roku na tarasie stawiać...

Jakie to ilości. Jak widze u dziewczyn to zastanawiam się kiedy to robią. U mnie nigdy tyle nie będzie. Musialabym je wykopywać bo ziemia marniutka i trzeba by bylo ją wymieniać, dokarmiać. Tego nie jestem w stanie zrobić
też bym chciala ich nie ruszać i cieszyć sie co roku kwiatami

Świerka to trochę szkoda ale jeśli planujesz tak coś innego to pewnie. Tylko jak nie będziesz mu kibicować to na pewno przeżyje
U mnie tak wierzba babilońska przetrwała a była juz do usunięcia. Ja z siekierą a ona ozdrowiala
jolanka 19:39, 04 maj 2017

AgataP napisał(a)
Joluś czekam na zdjęcia skrzyń
Tulipki piękne, ale wychodzę powoli z założenia jak Kasia - nie na moje nerwy sadzić co roku tyle cebul. Gdyby choć tak co 3 lata to podjęłabym ten trud

Dzisiaj caly dzień pada, leje, znowu pada, nie dalo rady dosypać ziemi do drugiej Ale na pewno pokażę bo cieszą mnie bardzo

Ba, co 3 lata tez bym tak chciala
jolanka 19:40, 04 maj 2017

BasiaLT napisał(a)

Joluś chyba jednak masz czarodziejskie umiejętności bo u mnie jak się rozlało 2 maja to leje non stop.

haha
czarodziejka czy czarownica?
jolanka 19:41, 04 maj 2017

patrycja napisał(a)

Piękne te tulipanki.
Czy one są białe czy kremowe?
Pamiętasz nazwę?

Nazwy nie pamiętam ale bardziej kremowe i to takie ciepłe w kolorze
jolanka 19:42, 04 maj 2017

tulucy napisał(a)
Ja przez nornice sadzę w doniczkach, po 2-3 latach wykopuję, bo jest im ciasno. Kwitną dobrze, nie uciekają wgłąb.

Posadziłam częściowo w donicach to mi marnie powschodziły A ziemi dobrej dostały więc nie wiem dlaczego
jolanka 19:49, 04 maj 2017

ewsyg napisał(a)
Jolu, ale szkaradztwo złapało twoją daglezję. Początkowo myślałam, że to jakiś rak kory, ale tam są robale. Mam wrażenie, że twoje tulipany też nie rwą się do kwitnięcia. U mnie w pakach są już od dwóch tygodni. Ostatnio troszkę nadrobiły. Powiem ci, że nawet nie chce im się na wysokość rosnąć. Ja tulipanów nie wykopuje bo jestem za leniwa. Moje są już trzeci rok i kwitną. Jak zmarnieją to kupię nowe cebulki. Teraz w marketach są bardzo tanie to można je traktować jak jednoroczne. Jednoroczne, a one są już trzeci sezon.

Robale są I grzyb też Jak w reklamie: dwa w jednym

Masz rację, część to dopiero pokazuje, że jest, jeszcze potrwa zamim zakwitną. A miał być efekt w tym samym momencie. Wygląda to tak, że kilka kwitnie, kilka ma pąki, kilka dopiero łodyżkę
Pogoda była okropna i rośliny dopasowują sobie okres wegetacji.
Może spróbuję ich nie wykopywać, tylko nie lubie tych pozasychanych liści
Z drugiej strony kupowanie co roku jest fajne ale odmiany bardziej atrakcyjniejsze jednak kosztują
ogrodula 19:51, 04 maj 2017

Ja też sadzę w donicach jak przekwitają wyciągam donice i przechowuję w cieniu pod krzakami.A te Twoje kremowe śliczne.
Bogdzia 19:55, 04 maj 2017

jolanka napisał(a)

Dzisiaj caly dzień pada, leje, znowu pada, nie dalo rady dosypać ziemi do drugiej Ale na pewno pokażę bo cieszą mnie bardzo

Ba, co 3 lata tez bym tak chciala

U mnie tez deszcz ale dopiero po południu, jutro burze mają byc wiec tez nic sie w ogrodzie nie zrobi.
jolanka 19:56, 04 maj 2017

Cały dzień leje deszcz Tylko patrzeć jak grzyby będą miały używanie Bez chemii się nie obejdzie.
Ciekawa jestem kiedy poprzesadzam wreszcie to co planowałam Żurawki nie podzielone, rozplenice także, trawki z rozsadnika, jarzmianki, zawilce - wszystko czeka na normalna pogodę

Derenie albo zmarzły albo nie wiem co, nie wypuszczaja lisci Krzewuszki jakieś takie marniutkie