Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 08:43, 07 maj 2017

frezja napisał(a)

Temu, temu po troszeczku..komu sypałaś

Temu kto chciał
Sypałam po troszeczku różom, jodłom, bylinom. Ponieważ juz sypnęłam nawozem pod tuje, świerki, sosny, to na razie obornika nie dawałam ale pewnie pod koniec maja to zrobię.
jolanka 08:47, 07 maj 2017

Zagajanka napisał(a)
Też dzieliłam dzisiaj jeżówki - łątwo poszło coś wykopałam, coś dzieliłam w samej ziemi.
Tak samo łatwo sie dzieli kocimiętkę (próbowałam, potwierdzam) i ponoć szałwię omszona (próba przede mną)

Kocimiętka u mnie się sama rozsiewa. Nie próbowałam dzielić ale dobrze wiedzieć, że można. Szałwię spróbuje na jednym krzaczku, może się uda Wydaje mi się, że widziałam siewki szałwii
jolanka 08:49, 07 maj 2017

_Martini_ napisał(a)
Jolka, ja też zauważyłam mrówki u siebie. Jutro koniecznie dostaną papu.

Są wredne, wszędzie je mam - las blisko. Te granulki dla nich są skuteczne, bez nich to by mnie chyba zjadły
jolanka 08:52, 07 maj 2017

Kasia_CS napisał(a)

Moje jeżówkeczki też się bardzo łatwo dzieliły- dobry materiał do takich prac

Szałwię omszoną właśnie dzieliłam ostatnio - też się daje dzielić - choć śmiesznie wyszło, bo ta, co mi kwitnie na różowo to mi się niemal sama podzieliła jak ją wykopałam, a niebieską musiałam rwać i było trochę ciężej. Ale tak po 5 sadzonek uzyskałam z jednej kępki

O szłwii nie miałam pojęcia Janka tez pisała o niej, spróbuję to zrobić bo bardzo mi się podoba na rabatach.
Jeszcze myślę spróbować z przetacznikiem
jolanka 08:55, 07 maj 2017

elka_ napisał(a)
Cudne masz tulipany, szczególnie te kremowe i igiełki
Czekam na zdjęcia warzywnika
U mnie też pada, nie ma kiedy wejść do ogrodu, spoglądam tęsknie z okien, dzisiaj nawet zdjęcia przez okno robiłam

Dzięki Muszę im nitki powiązać, może uda mi się je pogrupować kolorami bo musiały być pomieszane w paczkach.
U mnie tez teraz mokrawo ale ma niestety lać mocniej
jolanka 08:57, 07 maj 2017

lindsay80 napisał(a)
Piękna wiosna Jolu u Ciebie!

Jeżowki podobnej wielkości dzieliłam z sukcesem zeszłej wiosny, śmiało możesz to teraz robić.

No to nie ma się czego bać i do roboty
Margerytka40 09:42, 07 maj 2017

Joluś ja dzielę wszystko co się da dosłownie. W tym roku podzieliłam już rozchodniki,jeżówki,szałwie,berberysy,brunnery,molinię,carexy,żurawki,rozplenicę,miskanty. Wszędzie mam nasadzone tych młodych roślinek. Dużo mi tego potrzeba więc radzę sobie jak mogę. Pamiętasz kocimiętkę którą kupiłam w Nadarzynie? Też już podzielona. Z jednej wyszło po 4,5 sadzonek.
Kasia_CS 11:50, 07 maj 2017

jolanka napisał(a)

O szłwii nie miałam pojęcia Janka tez pisała o niej, spróbuję to zrobić bo bardzo mi się podoba na rabatach.
Jeszcze myślę spróbować z przetacznikiem

O to ja tez, bo mam kilka z zeszłego roku kępek już w miarę zagęszczonych
Anda 11:56, 07 maj 2017

Sliczne masz narcyzy, te nie żółte Podzieliłaś już bylinki? Dziewczyny dobrze pisały, prawie wszystko dzielić można.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
jolanka 21:03, 07 maj 2017

Margerytka40 napisał(a)
Joluś ja dzielę wszystko co się da dosłownie. W tym roku podzieliłam już rozchodniki,jeżówki,szałwie,berberysy,brunnery,molinię,carexy,żurawki,rozplenicę,miskanty. Wszędzie mam nasadzone tych młodych roślinek. Dużo mi tego potrzeba więc radzę sobie jak mogę. Pamiętasz kocimiętkę którą kupiłam w Nadarzynie? Też już podzielona. Z jednej wyszło po 4,5 sadzonek.

Oprócz berberysów, którym patrzyłam pod krzaczek i nic nie zobaczyłam mam wszystkie te rosliny Będę to robić tylko niech wreszcie przestanie padać O tej kocimiętce nie pomyslałam a przecież też kupilam Obejrzę jutro

Sama wyprodukowalam już sporo żurawek, rozplenic, trochę carexów i miskantów. Kupowalam w ub roku takie "wypasione" i od razu dzieliłam. Powinny w większości przeżyć i fajnie rosnąć