Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

Kasya 21:37, 20 maj 2016

jolanka napisał(a)

Plantację perzu zlikwidowałam odtrąbiłam zwycięstwo. Bez chemii się, niestety, nie obeszlo. Inaczej on, czytaj perz- byłby górą. Ale ręcznie wydzieraliśmy przez dwa lata

Powojników mam już 8 , dodam jeszcze dwa

ja juz nie policze nawet ile mam

czekam na kwitnienie w koncu

oby tylko nie chorowaly to chcialabym wiecej
katel 22:21, 20 maj 2016

A jakim środkiem perz potraktowałaś? Ja wygrałam walkę z perzem ale po 3 latach zaczął włazić z powrotem pod ogrodzeniem z sąsiednich zachwaszczonych działek i znowu muszę walczyć
Makao_J 13:30, 21 maj 2016

No to ja też ciekawa jestem bo perz mam.
KasiaW76 07:47, 22 maj 2016

masz nutkajskiwgo mmm moj mazmtez ma ale na razie rosnie w zlum miejscu i nie wiem co z nim zrobic

Co do porzerzu to tez go mam w trawie ale nie chce lac nicmchemia,aby wypalac trawnik i zakladac od nowa.

Daj moze jakiej wskazowki co robilas z lysymi plackami po nim?
jolanka 13:33, 22 maj 2016

Kasya napisał(a)

ja juz nie policze nawet ile mam

czekam na kwitnienie w koncu

oby tylko nie chorowaly to chcialabym wiecej

Kasia, rób zdjęcia powojników. Ja dopiero zaczynam je kupować więc z przyjemnością zobaczę jak wyglądają już kwitnące. Rozumiem, że u mnie tylko niektóre pokażą jakieś kwiatki

Przeczytałam u którejś z dziewczyn, że trzeba je podlać jakąś miksturą z nadmanganianem potasu . Muszę dokładnie o tym poczytać.
jolanka 13:37, 22 maj 2016

katel napisał(a)
A jakim środkiem perz potraktowałaś? Ja wygrałam walkę z perzem ale po 3 latach zaczął włazić z powrotem pod ogrodzeniem z sąsiednich zachwaszczonych działek i znowu muszę walczyć

Niestety musiałam spryskać roundapem, potem był wybierany ręcznie, ile się dało. Ponieważ ziemia była bardzo zbita, jak to na dziewiczej leśnej działce, przejechaliśmy następnie glebogryzarką, znowu wybieranie ręczne, tym razem łatwiej już było, jesienią wapnowanie, wiosną resztki wybierane ufff Niewiele wychodzi i tylko pod płotem
jolanka 13:41, 22 maj 2016

Makao_J napisał(a)
No to ja też ciekawa jestem bo perz mam.

Ania, napisałam wyżej odp. Kasi. Wiem na pewno, jeśli ktoś radzi aby na bardzo zaperzonej działce robić to tylko ręcznie, radzi walkę z wiatrakami. Musi być bardzo spulchniona ziemia, mnóstwo ludzi do pracy a i tak problemu się nie pozbędziemy. Oczywiście, jeśli jest 100 m kw. to tak, ale nie 1700
jolanka 13:45, 22 maj 2016

KasiaW76 napisał(a)
masz nutkajskiwgo mmm moj mazmtez ma ale na razie rosnie w zlum miejscu i nie wiem co z nim zrobic

Co do porzerzu to tez go mam w trawie ale nie chce lac nicmchemia,aby wypalac trawnik i zakladac od nowa.

Daj moze jakiej wskazowki co robilas z lysymi plackami po nim?

Kasiu, mój cyprysik też rósł w niewłaściwym miejscu, wiec wiosną go przesadzałam. Mam nadzieję, że da radę Może poczekaj do jesieni i spróbuj tak samo

Jeśli ma trochę latek, wiem, że trzeba przesadzanie rozłożyć na raty, jesienią popodcinać korzenie, wyłożyć boki folią, wiosną ciąg dalszy i nie powinno być kłopotu.
Makao_J 14:32, 22 maj 2016

jolanka napisał(a)

Ania, napisałam wyżej odp. Kasi. Wiem na pewno, jeśli ktoś radzi aby na bardzo zaperzonej działce robić to tylko ręcznie, radzi walkę z wiatrakami. Musi być bardzo spulchniona ziemia, mnóstwo ludzi do pracy a i tak problemu się nie pozbędziemy. Oczywiście, jeśli jest 100 m kw. to tak, ale nie 1700

No to faktycznie ciężko będzie. Może się zbiorę w końcu.
KasiaW76 22:46, 22 maj 2016

jolanka napisał(a)

Kasiu, mój cyprysik też rósł w niewłaściwym miejscu, wiec wiosną go przesadzałam. Mam nadzieję, że da radę Może poczekaj do jesieni i spróbuj tak samo

Jeśli ma trochę latek, wiem, że trzeba przesadzanie rozłożyć na raty, jesienią popodcinać korzenie, wyłożyć boki folią, wiosną ciąg dalszy i nie powinno być kłopotu.

Hmmm to Ja z tych co przesadzam jednym zamachem, a potem chodzę i gadam do rośliny