Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

Flower1 19:53, 20 maj 2016

jolanka napisał(a)
I coś większego

Wygląda na to, że grujecznik kupiony miesiąc temu sie przyjął

judaszowiec wypuścił juz sporo listków

cyprysik nutkajski krzywi się tak samo jak brzoza

sosna negishi ma cudne szyszki

cdn

Piękny ten grujecznik a taka sosne to też sobie chyba kupie,bardzo mi sie podoba ale w przyszłym roku bo w tym to chyba mam limit wyczerpany Super zakupki poczyniłaś.
Makao_J 20:18, 20 maj 2016

Widzę że Twój ogród ma sporo wysokiego piętra. To bardzo pomaga w określaniu rabat wokół nich.
jolanka 20:38, 20 maj 2016

BasiaLT napisał(a)
Zapierniczasz z robotą jak mały samochodzik ale wszystko pięknie rośnie i zakupy super. U mnie mało się dzieje nowego bo prozaicznie plewie zielsko. Żeby mi tak kwiatki rosły jak to badziewie.

Basia, zdjęcia niekoniecznie pokazują tę prozę ogrodową, czyli pielenie, sprzątanie, wywożenie itp. "radości" Chwasty są u każdego, a szczególnie dużo tam, gdzie dopiero zakłada się ogród, czyli u Ciebie, u mnie .
Moja działka jest działką leśną, do tego roku walczyłam - prawie dwa lata, z mchem, jakimiś zadarniającymi leśnymi roślinkami, z niesamowita ilością perzu, dzikich jeżyn i nie wiem czym jeszcze Zawzięłam się, że by zrobić trawnik, ponasadzać różności, a w przyszłym roku dopiero to wszystko porządkować. Wiem, że to niekoniecznie zgodne z poprawnym planowaniem, ale chcę mieć już cokolwiek, co sprawi mi przyjemność oglądania.
jolanka 20:46, 20 maj 2016

Zana napisał(a)

Ha, ha u mnie już cały balkon zastawiony zakupami do wsadzenia. Świetne powojniki kupiłaś, chyba najbardziej niebieskie mi się podobają. A jeszcze połączone z różami, no super!. Różanie to się będzie u Ciebie działo, zazdraszczam. Śliczne te małe czerwone berberyski. To Bagatelle czy jakieś inne?
Ale na razie to najbardziej chyba wzdycham do Twojego klona czerwonego.

Berberyski to Bagatellki. Kupiłam je w ubiegłym roku, posadziłam w "przedszkolu" a słoneczko w upały je "słonecznie" potraktowało. Myślałam, że już po nich. Wiosną poprzycinałam nisko i ... wszystkie odbiły Grzeczne, kurcze one takie drogie

Kurcze, zamiast sadzić te zakupy to cały czas równam teren i wyciągam tony kamulców. Nie mam na tyle czasu aby zrobić to szybciej. A myślałam, że zrobię to "ino mig"

Powojniki tez mi się podobają, jeszcze chcę 2 sztuki

jolanka 20:48, 20 maj 2016

MAD napisał(a)

To też azalia? Jeszcze takiej nie widziałam. Bardzo ciekawa.

No to mi sie udalo To kwiatuszki roślinki do skalniaka, ale zrobione na jej poziomie. Nie pamiętam w tej chwili nazwy
jolanka 20:49, 20 maj 2016

KasiaWB napisał(a)
Dzień dobry baaardzo ładne Clematisy niech zdrowo rosną tfu, tfu )
zdawaj relację jak rosną chociaż z doświadczenia wiem, że dopiero za rok lub dwa pokażą na co je stać ja swoje też już mam posadzone, ale szału w tym roku nie będzie
Serdecznie pozdrawiam

Tfu, tfu, i przez lewe ramię Niech rosną, i pokazuje swoje piękno. Zdjęcia oczywiście będę robić.
jolanka 20:54, 20 maj 2016

Flower1 napisał(a)

Piękny ten grujecznik a taka sosne to też sobie chyba kupie,bardzo mi sie podoba ale w przyszłym roku bo w tym to chyba mam limit wyczerpany Super zakupki poczyniłaś.

Lubię sosenki, a negishi szczególnie, ma taki niesamowity pokrój. Te malutkie szyszeczki są niesamowite, utrzymują się na niej cały czas

Na grójecznika chorowałam juz jakiś czas. Wiem, że powinnam najpierw zroić jakiś plan nasadzeń, ale kiedy jadę do jakiejś szkółki, to zawsze z czymś wracam bo mi sie spodobało i potem wsadzam gdzie popadnie. czasami zdarzy się, że jest OK, a czasmi trzeba przesadzać. Cóż, tak mam
jolanka 20:59, 20 maj 2016

Makao_J napisał(a)
Widzę że Twój ogród ma sporo wysokiego piętra. To bardzo pomaga w określaniu rabat wokół nich.

To wyszło tak trochę przypadkowo. Nie chciałam osłaniac tak ogrodu ale okazalo się, że wiatry dują tu niesamowicie i kupione rośliny, szczególnie liściaste, pokładały się pod naporem wiatrów. Przeprosiłam się więc z tujami i aby zmniejszyć widok szpaleru, zaczęłam kupować inne rośliny osłonowe. Jesienią będę musiała dokończyć nasadzenia na tej "ścianie" z cisami.
Kasya 21:08, 20 maj 2016

Udało ci się wygrać z perzem ? U mnie to jakaś masakra ;(
Powojniki tylko 2 w planach ?
jolanka 21:26, 20 maj 2016

Kasya napisał(a)
Udało ci się wygrać z perzem ? U mnie to jakaś masakra ;(
Powojniki tylko 2 w planach ?

Plantację perzu zlikwidowałam odtrąbiłam zwycięstwo. Bez chemii się, niestety, nie obeszlo. Inaczej on, czytaj perz- byłby górą. Ale ręcznie wydzieraliśmy przez dwa lata

Powojników mam już 8 , dodam jeszcze dwa