Ewa, u nas było dziś pozegnanie gimnazjum. Jutro tylko jeszcze podstawówka i na 15.00 spotykamy się tradycyjnie, jak co roku od 20 lat, co roku u kogo innego
U mnie było po raz pierwszy... Jutro u szefa
Może za rok ja powtórzę
I wakacje
Ewa, ja też za twoją radą nei wykopuję.
Ale moje ... szkoda gadać. Za to mam 6 sztuk Moundry z nasion. Ładnie rosną, nabierają masy
Ładne są
I cieszę się z tych nasionkowych roślin. Tak własnymi rękami uchowane
Strzałki niebieskie pokazują dwie
Dziś znalazłam chwilkę i pocięłam 4 pierwsze kulki bukszpanowe:
Przed:
Po:
Nie wyobrażam sobie cięcia bukszpanów na żwirku. Mam wszędzie ścinki, mimo zabezpieczenia. Na żwirku dopiero byłaby jazda
Pięknie się zapowiada ta rabata.
Z tym minimalizmem mam podobnie jak Ty. I doszłam do wniosku, że on mi się bardzo, ale to bardzo podoba, ale jednak bardziej u kogoś i na zdjęciach. Patrzenie codziennie na taki minimalistyczny ogród to już jednak zupełnie co innego. Taki styl jest sprzeczny z moją wewnętrzną naturą, z moim charakterem. Minimalizm to chyba styl dla ludzi bardzo pedantycznych, a ja do takich bynajmniej nie należę. I też się tak dwoję, no bo z jednej strony podoba mi się, ale z drugiej strony wiem, że na dłuższą metę to jednak nie dla mnie. U mnie musi się coś dziać, musi być jakaś dynamika kolorystyczna, musi coś kwitnąć i chce mi się dużo kolorów. Może to też wynika z tego, że ja na ogród patrzę nie jak większość osób codziennie i taki trochę nieporządek kolorystyczny bardziej mnie cieszy, nie zdąży mnie zmęczyć. I podobają mi się takie "kipiące" rabaty.
Wstawiłam u siebie zdjęcia mojej Melica ciliata. Nie są najlepsze, bo na razie trawki te wsadzone są pod płotem, trochę w gąszczu innej zieleniny. Na pewno zmienią swoje miejsce. Nie wiem czy pamiętasz, jak pisałam, że po jakimś deszczu bardzo się położyły. No i niestety nie podniosły się do pionu. Bardziej leżą i trochę boję się je koło róż wsadzać. Ale za to zakochałam się w śmiałku darniowym, kwitnie cudnie (przynajmniej jak na razie) i po ubiegłotygodniowych wichurach i ścianach deszczu kwiatostany pięknie stoją. Mam go przy różach Munstead Wood (kilka stron przed Melicą). Różyczki jeszcze małe krzaczki, ale w przyszłym roku powinno być lepiej.
A w oczku kłopot z nieoznakowanymi trawkami ze szkółki
Myślałam, ze to jakiś przyklapnięty po deszczach ML. Ma podobnie wybarwione listki.
Potem odkryłam, że to turzyca brzegowa Variegata: Opis
Płaciłam, jak za ML po 12 zł. Czemu jej nie oddałam? Bo musiałabym jechać 50 km ...
Więc teraz kombinuję, co z fantem zrobić. Tam wsadziłam ją wczoraj na chwilkę, aż wymyślę, co z nią zrobić ...