Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 12:09, 21 cze 2016

Gosiu, tydzień wakacji.

Tereniu, dziękuję. Róże jeszcze młode. Tylko ND ma trzeci rok i już jest duża.
Iwk4 21:27, 21 cze 2016

iwonia8 napisał(a)

Ja dopiero będę coś "tworzyć " u siebie ale nie mam dużo miejsca i w głowie pustka. Ale inspiruję się tu na forum
Pozdrawiam

Iwonko, zapisujesz sobie gdzieś inspiracje?
Ja lubię korzystać z Pinteresta. Tam zapisuję inspiracje z Ogrodowiska i innych stron.
Chciejstw można mieć dużo, ale potem trzeba zweryfikować je i zastanowić, co tak naprawdę się chce.
Ja ciągle tworzę nasadzenia jeszcze zbyt urozmaicone, zbyt kolorowe. Mojemu e-Mowi to pasuje, ja jednak będę dążyć do nasadzeń dużej ilości tego samego. Fajnie wyglądają takie duże plamy. Nad tym będę pracować jesienią, teraz obserwuję rabaty.
Martwię się tylko, czy wszystko zapamiętam do jesieni

To moja ulubiona inspiracja
https://pl.pinterest.com/pin/529876712390216025/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712390216019/
Jak patrzę na nią, czuję spokój, ład, wyciszenie...
A za chwilę wracam do moich kolorowych rabat i je lubię na przekór sobie. Jakby wszystko zależało od nastroju, momentu, chwili

Iwk4 21:58, 21 cze 2016

babka napisał(a)
Też podziwiam ten krwawnik, już na kilku wątkach go spotkałam. Piszezsz, że masz go z siewu ?? W szoku jestem, jak się nazywa i gdzie go kupię ?
Na rabatach już jest fajnie ale jak sama mówisz, wystarczy to i owo skomponować odpowiednio i będzie szał. Ja wciąż nie za bardzo sobie radzę z zestawianiem roślin
Acha, w ubiegłym roku też miałam stipy z wielką bryłą korzeniową, wciąż mi nie pasowało jej umiejscowienie więc przesadzałam kilka razy, z 12 chyba tylko dwie tego nie przeżyły Jak musisz to przesadzaj! Ja przy tej operacji zawsze przed zasypaniem korzeni wypełniam po brzegi cały dołek i pomału w miarę wsiąkania uzupełniam ziemią. To niezawodny sposób, korzenie nie maja prawa nie otrzymać odpowiedniej ilości wilgoci. Sukces murowany

Z oczkiem poczekam, nie pali się

Olu, krwawnik

Olu, chciałabyś dokładnie TEN krwawnik? On się mi ładnie rozrósł, więc pod koniec lata mogłabym ci coś odkopać. Bo teraz nie wiem, czy będzie dość chłodno, by przetrwał wysyłkę. Chyba, ze zaryzykujemy
Iwk4 21:59, 21 cze 2016

Co do radzenia sobie z zestawianiem, najlepiej widać błędy, jak wszystko kwitnie. Choć to nie reguła.
Nova Zembla w tym roku spóźniła mi się z kwitnięciem o miesiąc i teraz w zupełnie innym zestawieniu roślin kwitnie, niż rok temu ...
I bądź tu mądry człowieku...
30 maja 2015:

20 czerwca 2016:

Iwk4 22:07, 21 cze 2016

Maki zaczynają kwitnąć:

babka 22:14, 21 cze 2016

Ale też jest ciekawie

Z krwawnikiem poczekajmy, musi mi się skrystalizować plan gdzie co i jak. Bardzo dziękuję za propozycję, jak będzie pora to się przypomnę A Ty pomyśl w międzyczasie czym mogłabym się odwdzięczyć

Fajnie Ci z tymi wakacjami, ja aż do sierpnia muszę czekać na urlop
Iwk4 22:23, 21 cze 2016

Ola, te wakacje to chyba na pielenie. Zielsko z prawej, lewej i ciągle wyłazi...
Cieszę się na wakacje, będzie można poleniuchować, robić co się chce, czyli często wypady do ogrodu będą
dziś trochę popieliłam, usiadłam na ławeczce, napatrzyłam na róże, co zaczynają rozkwitać. Za kilka dni okaże się, czy nie pomyliłam róż w nasadzeniach. Robiłąm dwie rabaty:
różową i herbacianą.
Na herbacianej jest różowa róża, a na różowej jakoś dziwnie wygląda pączek jednej róży... Czekam... Nigdy tak nie oczekiwałam kwiatów.
Zrobiłam dziś oprysk na części z wody, sody i mydła. Jutro sprawdzę, czy mszyce padły... Uparte są.
Mam Mospilan, ale porcja 5 g ma starczyć na 15 l wody maksymalnie, więc zrobię w duży pojemnik. Tymczasem Zbyszek zapomniał się i klucze od mojego składziku zabrał ze sobą. Do soboty się tam nie dostanę

Iwk4 23:08, 21 cze 2016

Warzywa na bieżąco przerywam, ale chyba botwinkę musze już przerwać do końca i zamrozić

ren133 00:02, 22 cze 2016

Iwk4 napisał(a)

Iwonko, zapisujesz sobie gdzieś inspiracje?
Ja lubię korzystać z Pinteresta. Tam zapisuję inspiracje z Ogrodowiska i innych stron.
Chciejstw można mieć dużo, ale potem trzeba zweryfikować je i zastanowić, co tak naprawdę się chce.
Ja ciągle tworzę nasadzenia jeszcze zbyt urozmaicone, zbyt kolorowe. Mojemu e-Mowi to pasuje, ja jednak będę dążyć do nasadzeń dużej ilości tego samego. Fajnie wyglądają takie duże plamy. Nad tym będę pracować jesienią, teraz obserwuję rabaty.
Martwię się tylko, czy wszystko zapamiętam do jesieni

To moja ulubiona inspiracja
https://pl.pinterest.com/pin/529876712390216025/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712390216019/
Jak patrzę na nią, czuję spokój, ład, wyciszenie...
A za chwilę wracam do moich kolorowych rabat i je lubię na przekór sobie. Jakby wszystko zależało od nastroju, momentu, chwili

Piękna ta inspirka Iwonko
ren133 00:07, 22 cze 2016

Iwk4 napisał(a)
Renia, kupowałam nasionka rok temu i siałam. I rok temu był niemal biały, kiepsko się wybarwiał, bałąm się, ze to będzie na wzór tego polnego. W tym roku najpierw zaczynał kwitnąć blado-kremowo, a jak się rozwijał, coraz ładniejszy róż. Podoba mi się. Miał być czerwony, ale nie jest

a chcesz czerwone?