Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 20:32, 03 cze 2016

Kasia a wiesz kto jeszcze na forum ma? Ja wiem tylko, że Agcia ma.
Zana 20:33, 03 cze 2016

Basia ale to też w okolicy, można powiedzieć
Zana 20:35, 03 cze 2016

Asiu masz absolutnie rację, że tło zabytku nie jest dla rzeźby odpowiednie. Ja w tamten rewir po prostu jeszcze z działaniami nie dotarłam. W zeszłym roku był kupiony w tamten rejon (na lewo od pasa tuj) buk Dawyck Gold, ale niestety nie wytrzymał upałów, a szkoda bo nie był całkiem malutki. I tak dobrze, że chociaż te Nigry w tym roku udało mi się kupić.

No i wyłaź z tego dołka. Ale już!
Zana 20:40, 03 cze 2016

Ola jak to się nie znasz?! Przecież widzę Twój ogród i widzę, że się znasz i głupotek tu nie gadaj. Miałam koncepcję puszczenia dookoła tych kamieni dołem niskich róż, ale coś mi jednak w tym pomyśle nie grało. Taki ciężki pas kolisty by się chyba zrobił. W tej chwili są tam od przodu tylko dwie Munstead Wood, trzy śmiałki Goldtau i dosadzone w porywie chwili niebieskie dzwonki. Teraz na wyższym piętrze będą Carex montana i na dolnym dookoła chyba też. Gdzieś pomiędzy wetknę jeszcze małe bordowe liliowce, bo tam są i na razie gdzie indziej nie mam na nie miejsca.
Zana 20:43, 03 cze 2016

Sylwia moje szałwie też miały być ciemnofioletowe (jako takie kupowałam) a zakwitły na różowo. Nawet mi się spodobało i może tak zostanie. Tylko dwie fioletowe muszę teraz wysadzić i podmienić. Najbardziej to mi żal tych jeżówek, które tam wypadły, bo z trawami to się nawet liczyłam, że taki los je spotka. Mam nadzieję, że wrócisz do siebie i będziesz trochę częściej
Zana 20:56, 03 cze 2016

Bea wrzuć u siebie ten pomysł, bo ja to Ci tu chyba nie bardzo pomogę. Gapię się i gapię w to zdjęcie dzisiaj już któryś tam raz, ale za cienka jestem na zwizualizowanie sobie takiego dużego obszaru jakoś docelowo, żeby ocenić czy Nigry w szpalerze czy jednak inaczej. U mnie każda rabatka rodzi się powoli i to są malutkie kawałeczki. Mam do zagospodarowania spory (jak dla mnie!) obszar pod płotem i to jest dla mnie po prostu wyzwanie. Niby ogólny zarys w głowie już mam, ale... A ten kawałek to pewnie jedna setna Twojego ogrodu.
Bo jak te Nigry postawiłaś tak w równym rzędzie to ja od razu widzę proste, bardziej nowoczesne rabaty. A ty chciałaś o ile dobrze pamiętam bardziej zakątkowo, tajemniczo, trochę romantycznie. I mnie coś w tym nie gra. Bo ja bym w tym momencie widziała jednolitą ścianę zieloną, gdzieś w rabatach duże iglakowe drzewa i liściaste zielone, a pomiędzy nimi jako akcenty odbijające tej zieleni widzę Nigry. Ale to jest mój obraz, a Ty musisz to czuć po swojemu. A że są to drzewa i nie przesadzisz ich ot tak, to musisz mieć to dobrze przemyślane i być do pomysłu naprawdę przekonana.
Ja do tej pory nie do końca jestem przekonana czy te Nigry u mnie w rządku to na pewno to co chciałam. Posadziłam je trzy sztuki szpalerowo, bo chodziło mi o przysłonięcie tej nieszczęsnej rudery, a Nigry nie rosną bardzo wysokie i nie zasłonią mi za bardzo słońca, którego i tak jest za mało przez inne wysokie drzewa, głównie ogromny dąb i sosny.

No to Ci doradziłam co?
Zana 21:10, 03 cze 2016

Wrzucę parę zdjęć, bo w przyszłym tygodniu będą już nieaktualne.
Niektórzy pewnie będą pamiętali jak odgrażałam się, że wyrzucę Carex the Beatles, bo rozlazły, bo byle jak wygląda itp. I on mnie nawet pozytywnie zaskoczył. Ścięłam go porządnie jakoś na początku kwietnia i teraz wygląda tak:

Muszę dokupić jeszcze kilka sztuk tej bergenii na prawą stronę, a krzewuszki na pniu mają się dość marnie.
Zana 21:22, 03 cze 2016

Ogromny, stary podziadkowy lilak Palibin. Rośnie przy tarasie i pachnie obłędnie:

Zana 21:27, 03 cze 2016

Taki drobiazg:

I po deszczu:

Zana 21:31, 03 cze 2016

Nowe, zakupione spontanicznie, ale planowane w tym miejscu niebieski ostróżki, w kompozycji z bukiem Purple Fountain: