Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 23:20, 03 cze 2016

I na dobranoc:

Na wprost pod domem rabata tzw. avatarkowa w aktualnym stanie rozwoju. Jej lewa część z kratką jakoś mi nie współgra z częścią, na której są hortensje. Na kratce są niebieskie powojniki, a przed nimi trochę misz masz. Te żółte to ostrokrzewy Golden Gem, jest tam poletko irysów wsadzonych "na razie" i tkwią tam drugi rok, jakiś liliowec z serii zakup spontaniczny. Zastanawiam się czy nie dać tam przed powojnikami jeszcze jednej tej hortensji. Pomiędzy hortensjami i na ich brzegach były miskanty Morning Light sztuk cztery, ale nie przeżyły. Dosadzać nowe? Będą pasowały? Druga opcja to pod powojnikami dosadzić dużą rozplenicę. Dereń na pniu powędruje chyba za środkową hortensję, a na tej ścianie będzie... lustro.

I widok szerszy, znany Wam już ze zdjęć wcześniejszych (oczywiście doniczka "musi" być)

Zana 23:22, 03 cze 2016

Iwka miło, że nie dostrzegasz pobojowiska
Zana 23:24, 03 cze 2016

Ewelinka od tej strony za płotem jest droga. Te drzewa to drzewa sąsiadów. Dziękuję i zapraszam
jolanka 23:28, 03 cze 2016

Zana napisał(a)
A tak wygląda na razie obszar na którym kawałek zajmuje powyższa rabata. Wzdłuż płotu brakuje jeszcze zielonego tła, przed perukowcem był "las tulipanów", widać wykopki-rozkopki i doniczki. Kawał darni trzeba jeszcze zdjąć, wytyczyć linie rabat bo to co widać to nie jest kształt docelowy itd. Na razie bajzelek, ale co tam... Pod świerkiem stoi stara ławka, jako pomoc praktyczna, bo tam będzie placyk i ławka z prawdziwego zdarzenia, która jest już kupiona, stoi u eMa w robocie i jeszcze jej na żywo nie widziałam!

A ja lubię takie ławki. U mojej babci taka sama stała pod ogromna lipą. Ale tam bylo cudzie Na tej ławce spędzałam wakacje
Zana 23:37, 03 cze 2016

Jolanka, ale ja muszę, po prostu muszę mieć ławkę z oparciem. Bo jak nie ma oparcia to się garbię i mi niewygodnie. Siedzenie na ławce bez oparcia zdecydowanie mnie męczy, zamiast dawać upragniony relaks. Wystarczy, że jestem utyrana po wykopkach, to se przynajmniej klapnę, oprę, zadumam i odetchnę.
jolanka 23:45, 03 cze 2016

Zana napisał(a)
Jolanka, ale ja muszę, po prostu muszę mieć ławkę z oparciem. Bo jak nie ma oparcia to się garbię i mi niewygodnie. Siedzenie na ławce bez oparcia zdecydowanie mnie męczy, zamiast dawać upragniony relaks. Wystarczy, że jestem utyrana po wykopkach, to se przynajmniej klapnę, oprę, zadumam i odetchnę.

To se przecież widły kupiłaś, to se oprzesz styrane cialo
Zana 00:10, 04 cze 2016

jolanka napisał(a)

To se przecież widły kupiłaś, to se oprzesz styrane cialo

No nie mogę. Ależ Ty złośliwa jesteś
AsiaK_Z 07:29, 04 cze 2016

Aniu, bardzo mi się u Ciebie podoba. Fajny klimat, a doniczka? No kurka, musi być i tyle
07_Rene 07:53, 04 cze 2016

Podoba mi się, że pokazujesz etapy powstawania rabat - śledzę choć nie zawsze piszę.
Rabata, nad którą pracujesz zapowiada się świetnie. Sporo działasz, idziesz jak burza Aż dziw bierze, że to tylko w wekeendy
inka74 07:58, 04 cze 2016

Zana napisał(a)
I na dobranoc:

Na wprost pod domem rabata tzw. avatarkowa w aktualnym stanie rozwoju. Jej lewa część z kratką jakoś mi nie współgra z częścią, na której są hortensje. Na kratce są niebieskie powojniki, a przed nimi trochę misz masz. Te żółte to ostrokrzewy Golden Gem, jest tam poletko irysów wsadzonych "na razie" i tkwią tam drugi rok, jakiś liliowec z serii zakup spontaniczny. Zastanawiam się czy nie dać tam przed powojnikami jeszcze jednej tej hortensji. Pomiędzy hortensjami i na ich brzegach były miskanty Morning Light sztuk cztery, ale nie przeżyły. Dosadzać nowe? Będą pasowały? Druga opcja to pod powojnikami dosadzić dużą rozplenicę. Dereń na pniu powędruje chyba za środkową hortensję, a na tej ścianie będzie... lustro.

Brakuje mi jaśniejszego koloru pod powojnikiem. Ostrokrzewów z tej perspektywy nie widać. Może Hakone z czymś kwitnącym pomiędzy na biało aby piętro dodać. Hortensja rośnie duża i szybko. Jak trzmielinę dasz za hortensją nie wiem czy pod koniec lata ją będziesz widzieć. Może dać ją pomiędzy hortkami tylko jeszcze jedna trzmielina by się przydała. Nie wiem czy też po prawej stronie rabaty dla równowagi nie powinien być powojnik lub wąski szczupły wyższy "krzak" lub jaśniejsze drzewko. Domek w ciemnym brązie to ładnie jasne rośliny wyglądają bo bardziej się odcinają.
Jejciu jaka trawa u ciebie ładna.