Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 23:17, 15 lut 2016

Zielona napisał(a)
Pisać Tobie o fajnym powojniku, czy siedzieć cicho i nie mieszać?
pisz, wiesz że ja chętnie wysłucham, a swoje zrobię
m_gocha 23:44, 15 lut 2016

Ogród piękny i wizytówka cudo.

Mam pytanie co robisz z tulipanami po ich przekwitnięciu? Masz ich przecież całe łany a potem nagle znikają i nie widać zasychających badylków

U mnie niektóre były zielone prawie do sierpnia
ana_art 23:57, 15 lut 2016

m_gocha napisał(a)

Mam pytanie co robisz z tulipanami po ich przekwitnięciu? Masz ich przecież całe łany a potem nagle znikają i nie widać zasychających badylków

większość jest posadzna tak że jak urwe łepek to nie widać, bo właśnie wschodzą trawy, jest obwódka z bukszpanu. Tylko przy stożkach wycinam do zera bo sadze tam pełne tulipany które bardzo marnie powtarzają kwitnienie w roku następnym i trzeba je wykopać i posadzić nowe. Po wiązaniu jesiennym traw wyjmuje czasami zaschłe badyle po tulipanach
ana_art 23:57, 15 lut 2016

m_gocha napisał(a)

większość jest posadzna tak że jak urwe łepek to nie widać, bo właśnie wschodzą trawy, jest obwódka z bukszpanu. Tylko przy stożkach wycinam do zera bo sadze tam pełne tulipany które bardzo marnie powtarzają kwitnienie w roku następnym i trzeba je wykopać i posadzić nowe. Po wiązaniu jesiennym traw wyjmuje czasami zaschłe badyle po tulipanach
m_gocha 10:50, 16 lut 2016

Dzięki za odpowiedź Czyli trzeba sadzić z głową. Ja do tej pory wszelkie cebulowe wiosenne sadziłam w specjalnych pojemnikach na cebulowe. A potem po przekwitnięciu wyciągałam z ziemi z doniczką i tak czekały w zacisznym miejscu na zaschnięcie a na rabacie robiło mi sie miejsce na jednoroczne.... Ale to bardzo dużo pracy kosztuje, więc muszę z tego systemu zrezygnować.
Widziałam w ubiegłym roku jak na rabatach w parku, ogrodnicy wyciągali już nawet pod koniec kwitnienia tulipany (cebule wraz z łodygą) i tak się zastanawiałam czy są one tak przechowywane - ale chyba nie bo przecież cebulowe muszą nagromadzić zapas na następny sezon. Więc pewnie do wyrzucenia

Tak się też zastanawiam na ile można skrócić łodygę przekwitniętych tulipanów czy hiacyntów aby jak najmniej były widoczne wśród innych roślinek ale by mogły zmagazynować zapasy na następny sezon. Najmniej ciekawie prezentują się "resztki" po hiacyntach - długo pozostają zielono- żółte, no i mają trochę swej masy.

MirellaB 10:59, 16 lut 2016

Tak się też zastanawiam na ile można skrócić łodygę przekwitniętych tulipanów czy hiacyntów aby jak najmniej były widoczne wśród innych roślinek ale by mogły zmagazynować zapasy na następny sezon. Najmniej ciekawie prezentują się "resztki" po hiacyntach - długo pozostają zielono- żółte, no i mają trochę swej masy.

Tak to dobre pytanie, też się nad tym zastanawiam
ana_art 21:55, 16 lut 2016

U Ani Małej Mi piwoniowo się zrobiło, może ktoś będzie znał nazwy moich piwoni?

ana_art 22:12, 16 lut 2016

m_gocha napisał(a)
Dzięki za odpowiedź Czyli trzeba sadzić z głową. Ja do tej pory wszelkie cebulowe wiosenne sadziłam w specjalnych pojemnikach na cebulowe. A potem po przekwitnięciu wyciągałam z ziemi z doniczką i tak czekały w zacisznym miejscu na zaschnięcie a na rabacie robiło mi sie miejsce na jednoroczne.... Ale to bardzo dużo pracy kosztuje, więc muszę z tego systemu zrezygnować.
Widziałam w ubiegłym roku jak na rabatach w parku, ogrodnicy wyciągali już nawet pod koniec kwitnienia tulipany (cebule wraz z łodygą) i tak się zastanawiałam czy są one tak przechowywane - ale chyba nie bo przecież cebulowe muszą nagromadzić zapas na następny sezon. Więc pewnie do wyrzucenia

hiacyntów nie mam, ale w tulipanach zostawiam dwa lub trzy liście
Makao_J 22:21, 16 lut 2016

Albo Piwonia lekarska
http://rosliny.urzadzamy.pl/baza-roslin/byliny/piwonia-lekarska,5_960/

albo piwonia chińska
http://rosliny.urzadzamy.pl/baza-roslin/byliny/galeria,5_124/64759/

Nie jestem pewna bo są baardzo podobne.
Zielona 22:24, 16 lut 2016

Nazw piwonii nie znam, ale kocham je w bukietach w domu

Za to znam nazwę powojnika, który mogę polecić z własnego ogrodu. Posadziłam go dzięki Robaczkowi. Cudownie uzupełnia się z różami, ale nie konkuruje z nimi, bo jest delikatny. Największą jego zaletą jest ZAPACH!!! Pachnie obłędnie! To polski powojnik. Wiosną tniesz nisko i odbija od zera. O ile kocham moje Eden Rose za kwiat, to ich brak zapachu doskwierał mi podczas letnich podwieczorków na tarasie. Posadziłam więc Sweet Summer Love i... bujam się w cudownej woni

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies