Witam, mnie również zainteresowały rabaty z hortensjami. Jestem na etapie planowania nasadzeń. Mam już szpaler iglaków które wsadziłam poprzedniej jesieni (tuje, choiny kanadyjskie, świerki serbskie) a teraz chciałabym dosadzić śliwy wiśniowe nigra, krzewy liściaste (hortensje i tawuły szare), iglaki niższe i trawy aby juz powoli rosły bo wiadomo że na efekty trzeba poczekać kilka lat. Widzę że masz ogromne doświadczenie- czy mogła byś mi udzieliś porady czy hortensje bukietowe są bardzo trudne w uprawia? Efekt jest naprawde spektakularny i zastanawiam się czy ogarne takie rośliny. Chce szpaler około 5 sztuka Vanila Frise w sąsiedztwie traw i iglaków. Nie ukrywam że mam sporo innych zajęć i szukam roślin które będą raczej mało wymagające. Oczywiście zdaje spobie sprawę ze trzeba wszystko przycinać, zasilać, sprzątać ale nie moge sobie pozwolić na długie godziny w ogrodzie. Prosze napisz jak jest w praktyce i czy może powinnam szukać innych rślin mniej wymagających a jeśli tak to jakich.
Pozdrawiam i gratuluje najpiękniejszego ogrodu jaki widziałam