Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 14:36, 07 lut 2018

kitek81 napisał(a)
zima poprzeplatana z wiosną ale niech już w przewadze będą te wiosenne klimaty
jestem po feriach i nartach więc wiosna może już przyjść
ana_art 14:36, 07 lut 2018

anpi napisał(a)
Cudnie w Twoim ogrodzie...
dziękuję
ana_art 14:37, 07 lut 2018

Gardenarium napisał(a)

Prunus cerasifera 'Nigra'
oooo i jest odpowiedź
ana_art 14:38, 07 lut 2018

Bratka napisał(a)
Dziękuje za odpowiedz już jest na mojej długiej liście chciejstw.
Szkoda ze tak późno trafiłam na ogrodowisko ponieważ moje nasadżenia to seria przypadkowych nasadżen a doprowadzenie tego balaganiku do ładu czasem okazuje się nie możliwe z tej racji bo nie mam poparcia jak chce coś usunąć bo jest złe to jest mur.
Beato (?) nie wiem czy Cię pocieszę, czy nie ale nie estes odosobnionym przypadkiem
ana_art 14:39, 07 lut 2018

KatarinaG napisał(a)
o matko
ana_art 14:41, 07 lut 2018

KatarinaG napisał(a)
Jestem na 864 stronie. Nie mogę się oderwać od czytania TWOJEGO wątku. Strona po stronie żeby czegoś nie przeoczyć. To działa jak narkotyk. Kobieto masz dar. Będę Cię kopiować jak pozwolisz.
ogrodowisko na początku na wszystkich działa jak narkotyk, człowiek nocami siedział i czytał, czytał. a to było 7 lat temu, gdzie wątków było zdecydowanie mniej więc z jednej strony Cie rozumiem Jesli sprawia Ci to przyjemność i chcesz coś skopiować śmiało
KatarinaG 22:55, 07 lut 2018

Ana wszystkie rabaty piękne, takie przemyślane i dopracowane, ale urzekła mnie w szczególności ta z hortkami Vanille Fraise. Popatrz jaka jestem mądra dzięki twojemu wątkowi, operuję nawet nazwami!!! Ha Ha
No i oczywiście wiosenne cebulowe - och marzenie. Byle do wiosny!!!
KatarinaG 22:57, 07 lut 2018

Na forum to moje początki. Z góry przepraszam za techniczne wpadki. Pewnie nie ostatnie. Ale postaram się poprawić
lipss 10:59, 18 lut 2018

Witam, mnie również zainteresowały rabaty z hortensjami. Jestem na etapie planowania nasadzeń. Mam już szpaler iglaków które wsadziłam poprzedniej jesieni (tuje, choiny kanadyjskie, świerki serbskie) a teraz chciałabym dosadzić śliwy wiśniowe nigra, krzewy liściaste (hortensje i tawuły szare), iglaki niższe i trawy aby juz powoli rosły bo wiadomo że na efekty trzeba poczekać kilka lat. Widzę że masz ogromne doświadczenie- czy mogła byś mi udzieliś porady czy hortensje bukietowe są bardzo trudne w uprawia? Efekt jest naprawde spektakularny i zastanawiam się czy ogarne takie rośliny. Chce szpaler około 5 sztuka Vanila Frise w sąsiedztwie traw i iglaków. Nie ukrywam że mam sporo innych zajęć i szukam roślin które będą raczej mało wymagające. Oczywiście zdaje spobie sprawę ze trzeba wszystko przycinać, zasilać, sprzątać ale nie moge sobie pozwolić na długie godziny w ogrodzie. Prosze napisz jak jest w praktyce i czy może powinnam szukać innych rślin mniej wymagających a jeśli tak to jakich.
Pozdrawiam i gratuluje najpiękniejszego ogrodu jaki widziałam
ana_art 15:24, 18 lut 2018

lipss napisał(a)
Witam, mnie również zainteresowały rabaty z hortensjami. Jestem na etapie planowania nasadzeń. Mam już szpaler iglaków które wsadziłam poprzedniej jesieni (tuje, choiny kanadyjskie, świerki serbskie) a teraz chciałabym dosadzić śliwy wiśniowe nigra, krzewy liściaste (hortensje i tawuły szare), iglaki niższe i trawy aby juz powoli rosły bo wiadomo że na efekty trzeba poczekać kilka lat. Widzę że masz ogromne doświadczenie- czy mogła byś mi udzieliś porady czy hortensje bukietowe są bardzo trudne w uprawia? Efekt jest naprawde spektakularny i zastanawiam się czy ogarne takie rośliny. Chce szpaler około 5 sztuka Vanila Frise w sąsiedztwie traw i iglaków. Nie ukrywam że mam sporo innych zajęć i szukam roślin które będą raczej mało wymagające. Oczywiście zdaje spobie sprawę ze trzeba wszystko przycinać, zasilać, sprzątać ale nie moge sobie pozwolić na długie godziny w ogrodzie. Prosze napisz jak jest w praktyce i czy może powinnam szukać innych rślin mniej wymagających a jeśli tak to jakich.
Pozdrawiam i gratuluje najpiękniejszego ogrodu jaki widziałam

Paulino miło mi
jeśli masz szpaler tuj, choiny i serbów to pytanie jak chcesz je prowadzić, naturalnie czy będziesz ciąć. Thuje będą 'najwęższe' czyli zabiorą najmniej miejsca innym roślinom. choiny i serby (mogą mieć i 5m średnicy) są dość szerokie jeśi nie będziesz cieła. Jeśli zamierzasz sadzić śliwy to napewno nie bliżej niż 3 metry od szpaleru a i tak będziesz z czasem musiała przycinać. Moja śliwa wiśniowa była malutkim patyczkiem z trzema gałązkami w 2012, dzisiaj ma co najmniej 3,5 m średnicy. Jeśli chodzi o hortensje to według mnnie jedne z najmniej problemowych roślin, sadziłabym je conajmniej 2 metry od szpaleru iglastych. Chcąc utworzyc szpaler z hortensji możesz sadzić je 1,2-1,5 od siebie