Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

AgaW 13:00, 11 paź 2013

Hej, czy ktoś mówił CI, że masz piękny ogród ? Podziwiam Twój wątek od początku. jestem rodowitą łomżynianką, ale na "obczyźnie" w stolicy. W maju przeprowadziłam się do domu - bliżniaka, cały rok pilnie śledzę ogrodowiskowe forum, podpatruję, inspiruję się, zimą zabieram się za szczegółowe planowanie,a od wiosny ruszam pełną parą z naszym ogródkiem. Postaram się założyć jakiś wątek, żeby podzieliś się efektem moich prac. To ogrodowisko to kopalnia wiedzy, strasznie się cieszę, że mogę dołączyć do pozytywnie zakręconych zielonych. Fajnie, że jesteś z Łomży i jesteś na forum. Zawsze szukam i promuję nasze miasto wśród znajomych. Twój ogród jest wspaniałą wizytówką. Pozdrawiam, Aga
ana_art 19:42, 11 paź 2013

Madżen na szybko znalazłam bardzo starą fotkę, zobacz graby będą dobrze rosły na takiej wąskiej przestrzeni i przy murku? Murek ma ponad 60metrów długości...
ana_art 19:47, 11 paź 2013

apropo bluszczu, jak myślicie teraz można jeszcze posadzić?

Poza tym melduję że na jutro zostało mi do posadzenia ostatnie 300 tulipków !!!!!! porządki ze ścięciem tego co trza ściąć... a potem zostaje mi oczekiwanie na wiosnę...
ana_art 19:51, 11 paź 2013

AgaW napisał(a)
Hej, czy ktoś mówił CI, że masz piękny ogród ? Podziwiam Twój wątek od początku. jestem rodowitą łomżynianką, ale na "obczyźnie" w stolicy. W maju przeprowadziłam się do domu - bliżniaka, cały rok pilnie śledzę ogrodowiskowe forum, podpatruję, inspiruję się, zimą zabieram się za szczegółowe planowanie,a od wiosny ruszam pełną parą z naszym ogródkiem. Postaram się założyć jakiś wątek, żeby podzieliś się efektem moich prac. To ogrodowisko to kopalnia wiedzy, strasznie się cieszę, że mogę dołączyć do pozytywnie zakręconych zielonych. Fajnie, że jesteś z Łomży i jesteś na forum. Zawsze szukam i promuję nasze miasto wśród znajomych. Twój ogród jest wspaniałą wizytówką. Pozdrawiam, Aga

Agnieszko niezmiernie mi miło, po pierwsze że w moim wątku napisałaś pierwszy post na forum, po drugie, że jesteś z Łomży, po trzecie że Ci się u mnie podoba
Koniecznie załóż swój wątek i jak wpadniesz do Łomży z 'obczyzny' to zapraszam do siebie.
makkasia 20:25, 11 paź 2013

ana_art napisał(a)

Poza tym melduję że na jutro zostało mi do posadzenia ostatnie 300 tulipków !!!!!! porządki ze ścięciem tego co trza ściąć... a potem zostaje mi oczekiwanie na wiosnę...

Można posadzić !
Ja też muszę jutro i mam nadzieję, że się uda
agatanowa 20:31, 11 paź 2013

ana_art napisał(a)

Pomimo że coś mi się kojarzy, że Ania Monteverde kiedyś gdzieś w starym wątku wklejała najlepsze terminy sadzenia różności i dla bluszcza był to zdaje się czerwiec, to moim zdaniem jeszcze można (zwłaszca dla hedera helix) i powinien bez problemu się przyjąć, warto spróbować.
BarbaraM 08:54, 12 paź 2013

Ana,jeśli chodzi o grab to bez problemu poradzi sobie na tak wąskiej przestrzeni.
Jest tylko jeden problem: trzeba go ciąć ze wszystkich stron i nie wiem jak by to zrobić od strony murku.
No chyba żeby ciąć tylko od przodu i z góry a z tyłu i tak nie ma szans urosnąć.
A bluszcz możesz jeszcze posadzić.
Madzenka 09:21, 12 paź 2013

ana_art napisał(a)
Madżen na szybko znalazłam bardzo starą fotkę, zobacz graby będą dobrze rosły na takiej wąskiej przestrzeni i przy murku? Murek ma ponad 60metrów długości...

Aniu korzenie pewnie dadzą radę, jeśli ten pasek ziemi jest głeboki. Grab ma system korzeniowy sercowaty więc rośnie w głąb i lekko na szerokośc. Ale większy problem będziesz miala z przycinaniem od strony murku.... Może lepsze byłyby graby cięte dopieo na wysokości tego murku, na nózkach, ale chyba nie o to Ci chodzi???
Madzenka 09:23, 12 paź 2013

BarbaraM napisał(a)
Ana,jeśli chodzi o grab to bez problemu poradzi sobie na tak wąskiej przestrzeni.
Jest tylko jeden problem: trzeba go ciąć ze wszystkich stron i nie wiem jak by to zrobić od strony murku.
No chyba żeby ciąć tylko od przodu i z góry a z tyłu i tak nie ma szans urosnąć.
A bluszcz możesz jeszcze posadzić.

O widzisz to samo napisalam zanim przeczytałam Twój post.
ana_art 10:12, 12 paź 2013

ziemi to będzie miał pod dostatkim bo w dół jest normalnie ziemia, problem właśnie z tym cięciem od murku... no bo jak to uczynić? murek ma ok 1,4m wysokości.