Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 10:37, 07 paź 2013

aaaa no widzisz zapomniałam dodać że tam są jeszcze dwa kompostowniki, przechowalnik dla bukszpanów które kiedyś będą kukami (z naciskiem na kiedyś ), graciarnia narzędziowa, pompa ciepła i klima. ALE priorytetem na przyszy rok jest domek który cały ten bajze schowa połączony z pergolą nad kanapami
Napisałam że jest nieogrodowiskowe bo z tej strony domu jest tylko kostka i płot który mnie nerwi... a latem stoi tam jeszcze trampolina chopaków.

aaaaa i chodziło mi że nieogrodowiskowa do tych jodeł i kulek które często pokazuje!!! żeby nie było, że jestem dziwna pokazałam je by było odniesienie...
Zielona 10:54, 07 paź 2013

Doskonale rozumiem, dlaczego tak napisałaś A jeśli chodzi o płot - nie myslałaś o zimozielonym bluszczu?
ana_art 11:25, 07 paź 2013

Zielona napisał(a)
Doskonale rozumiem, dlaczego tak napisałaś A jeśli chodzi o płot - nie myslałaś o zimozielonym bluszczu?
ale tam nie ma nawet centymetra ziemi...i nie ma opcji usunięcia kostki bo po pierwsze jest ogromna podsypka zrobiona ze względu na to by kostka nie obsiadła pod ciężarem szambiarki, która odwiedza nas średnio co trzy tygodnie, a szambo mam na prawie na samiuteńkim końcu (nie wiem co za dureń taki projekt zrobił... jak kupiliśmy dom w stanie surowym to już nie można było nic zrobić) po drugie ta szambiarka idealnie się mieści na tej przestrzeni, gdyby była węższa nie dałaby rady...
Zielona 11:37, 07 paź 2013

A po drugiej stronie płotu jest działka sąsiada, czy może jakiś pas, w którym można coś wsadzić? Jeszcze ciekawą opcją są takie kieszenie z ziemia mocowane na płocie - widziałaś kiedyś? Bluszcz nie potrzebuje super warunków, więc może by dał radę... U mojej Mamy bluszcz wsadzony w kawałeczku ziemi na początku kostki teraz już obrasta taki płot jak Twój /też nie ma gdzie się zakorzenić pod płotem/ ale Mama podpinała go tak, że dotarł wszędzie/. A w ogóle chciałabyś czymś zakryć ten płot? Bo ja tu wymyślam, a Ty może wcale nie chcesz
ana_art 12:09, 07 paź 2013

pisałam wielokrotnie, że mnie denerwuje
nie mogę posadzić nic za płotem bo tam działka sąsiada... co prawda bardziej przypomina chwastowisko bo jest pusta, ale niestety nie moja... długość płotu to 33metry więc nie ma szans by kilka sadzonek, które mogłyby być wsadzone przy jodłach zarosły cały płot, no i czy one by u mnie nie wymarzły na tym płocie?
Margarete 15:50, 07 paź 2013

ana_art napisał(a)
pisałam wielokrotnie, że mnie denerwuje
nie mogę posadzić nic za płotem bo tam działka sąsiada... co prawda bardziej przypomina chwastowisko bo jest pusta, ale niestety nie moja... długość płotu to 33metry więc nie ma szans by kilka sadzonek, które mogłyby być wsadzone przy jodłach zarosły cały płot, no i czy one by u mnie nie wymarzły na tym płocie?

A może jakieś wąskie donice podczepione do płotu dałyby radę roslinami chociaż w kilu miejscach rozeswelic ten płot z ta matą, jakis czas temu chyba w "Mai w Ogrodzie" w któryms z letnich odcinków pokazywała taki ogród w Niemczech gdzie ze starego ponurego podwórka zrobiono miłą przytulna przestrzeń, własnie poprzez konstrukcje z drewnianych belek ustawiona na murze a na niej doniczki, ceramika itp... może to nie do końca u ciebie by sie sprawdziło ale chodzi bardziej o ideę, doniczki na pionowej ścianie mocowane... pomyśl, poszukaj, ty masz dar do fajnych kompozytcji i pomysłów ogrodowych Aneto.
Madzenka 20:02, 07 paź 2013

Aniu zazdraszczam sadzenia cebulek.. Przede mną wszysko...
Tego pasa 33 m wspólczuję, domyślam się, że serce krwawi....
ana_art 20:48, 07 paź 2013

Margarete napisał(a)

A może jakieś wąskie donice podczepione do płotu dałyby radę roslinami chociaż w kilu miejscach rozeswelic ten płot z ta matą, jakis czas temu chyba w "Mai w Ogrodzie" w któryms z letnich odcinków pokazywała taki ogród w Niemczech gdzie ze starego ponurego podwórka zrobiono miłą przytulna przestrzeń, własnie poprzez konstrukcje z drewnianych belek ustawiona na murze a na niej doniczki, ceramika itp... może to nie do końca u ciebie by sie sprawdziło ale chodzi bardziej o ideę, doniczki na pionowej ścianie mocowane... pomyśl, poszukaj, ty masz dar do fajnych kompozytcji i pomysłów ogrodowych Aneto.
O to nie w moim stylu, czułabym się jak na jarmarku. Z dwojga złego wole pusty płot
ana_art 20:49, 07 paź 2013

Marzena2007 napisał(a)
Aniu zazdraszczam sadzenia cebulek.. Przede mną wszysko...
Tego pasa 33 m wspólczuję, domyślam się, że serce krwawi....
Madżen ale ile mi jeszcze zostało... nawet połowy nie posadziłam
Gabrysia_ 20:56, 07 paź 2013

Ania...ja dzisiaj sadziłam swoje cebule ( jeszcze nie wszystkie)...i myślałam właśnie o tobie
...zwłaszcza o tych ilościach
Ale wiosną będzie spektakl u ciebie...już się nie mogę doczekać