Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nadmorski...

Nadmorski...

uziemiona 15:04, 14 lip 2016

No właśnie. W moim szpalerku jest jedna posadzona wcześniej i ma takie brzydale. Resztę sadziłam w zeszłym roku. Naprawdę podobają mi się i cenię za to, że to bezobsługowe terminatorki, tylko kwestia cięcia. No i tanie i rosną, gdzie chcesz. Danusia ich nie poleca, bo brzydko się starzeją, ale jak piszesz kwestia cięcia.
no a cisy są zimozielone. Prościej by bylo przemalować rude ściany.
BKosimkArt 17:10, 14 lip 2016

uziemiona napisał(a)
Z innej strony te kwitną co roku, nie kapryszą, te dwie w środku dostałam jako patyki i proszę. Muszę przyznać, że ja macocha w tym sezonie nie dałam hortkom papu do kwaśnych, tylko Humus activ wiosną i Florovit. Nie przepraszam- raz sypnęłam n. do magnolii.

Wow ale widok! Super szpaler i jakie mają zdrowiutkie liście!
BKosimkArt 17:14, 14 lip 2016

uziemiona napisał(a)
A tu jakieś szkodniki no raczej nie kowale - tramwaje, ale raczej ...kooooty! Wskazuje na to sierść i nocne wrzaski kocie. Po co posadziłam kocimiętkę, nie dość, że gramolą się w trawy, to jeszcze w perovskią i kocimiętkę. Skandal! Ale te odłamane gałązki bukszpanu to już nie wiem.

A może to jakaś kuna czy coś w tym stylu... Podobno też lubią kotłować w roślinach...
Basilikum 21:14, 14 lip 2016

ale piekny hortkowy szpaler
rozanka sie fajnie zapowiada
Zana 22:13, 14 lip 2016

uziemiona napisał(a)
Nowo powstajaca różanka - tylko czy tu nie będzie za mało słońca? To się okaże. Monster okazało się Muntead na całe szczęście. Jakoś te mizeroty dojda do siebie.

No i teraz w tle bordowe pęcherznice podobają mi się, ale cisy już zamówione i nie ma odwrotu.

Przed miskantami Bonica.

Tu gdzie kijki będą krzaczki róż.

Asia, pięknie się zapowiada ta różanka!. Śliczne zestawienie z miskantami w tle, żurawkami i tymi brązowymi trawkami.
Zana 22:21, 14 lip 2016

Jednak nie żałowałabym szpaleru pęcherznic w tym miejscu. A ściana domu ma kolor bardzo ładny. Widzę tam jednak zielone tło zamiast pęcherznic, z korzyścią i dla brązowej ściany domu i dla różanki, moim zdaniem oczywiście. Ja bym dosadziła tak jak piszesz: Munstead, Princess A. of Kent. Ale mną się nie sugeruj, bo w różach raczej zielona jestem. Coś tam wiem teoretycznie, ale doświadczenie moje można powiedzieć, że zerowe jest.
Robala nie znam, nie pomogę.

Hortensje masz przeeeeeeecudne, wszystkie. W takim szpalerze robią niesamowite wrażenie.
Ensata 11:58, 17 lip 2016

Ale przepiekny szpaler hortensjowy, zazdroszczę.
uziemiona 17:56, 17 lip 2016

Gosiu masz taki cudny busz!
uziemiona 18:10, 17 lip 2016

Zana napisał(a)
Jednak nie żałowałabym szpaleru pęcherznic w tym miejscu. A ściana domu ma kolor bardzo ładny. Widzę tam jednak zielone tło zamiast pęcherznic, z korzyścią i dla brązowej ściany domu i dla różanki, moim zdaniem oczywiście. Ja bym dosadziła tak jak piszesz: Munstead, Princess A. of Kent. Ale mną się nie sugeruj, bo w różach raczej zielona jestem. Coś tam wiem teoretycznie, ale doświadczenie moje można powiedzieć, że zerowe jest.
Robala nie znam, nie pomogę.

Hortensje masz przeeeeeeecudne, wszystkie. W takim szpalerze robią niesamowite wrażenie.

Aniu w pon. odbiorę chyba cisy. Zielona ściana będzie lepsza, wiosną miałm doła jak patrzyłam na tą rabatę. A jak myślisz? Bo tu się proszę nie krygować, że zielona, a takie piękne kompozycje to kto tworzy? Mam jeszcze Louise Odier (zapomniałam), wiesz chciałam wykorzystać te róże, które mam, więc co z L O, i Pomponellami, no te chciałabym ze wzg. na to, że nieprzerwanie kwitną, może kolorek trochę wściekły, ale coraz bardziej doceniam terminatorki. I czyli - odpuścić te pozostałe - Eglantyne i Shropshire Lad? A dokupić ewen. L O i P A of Kent? Żeby byly choć po 2 krzaczki?
Twoje zdjęcia są obłędne, no i kompozycje tyż, tak na marginesie.
uziemiona 18:20, 17 lip 2016

BKosimkArt napisał(a)

A może to jakaś kuna czy coś w tym stylu... Podobno też lubią kotłować w roślinach...

Basiu to jednak chyba koty niegrzeczne.