Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Odcienie zieleni 2

Odcienie zieleni 2

Efffa 10:39, 28 lut 2017

AngelikaX napisał(a)

miło mi

to "zwykła" tkanina znaczy nie jest specjalnie przeznaczona na zewnatrz kupione gotowce w Leroy Marlin - wstawiłam u siebie linka

dziekuje, idę szukać
Efffa 10:41, 28 lut 2017

makadamia napisał(a)
Dołączam się do klubu przeciwniczek zasłoniętych przedogródków.

Amerykanie faktycznie mają otwarte przedogródki i zdaje się że jest to regulowane przepisami lokalnymi. Mają za to potężne trawniki przed nimi i muszą je utrzymywać. Co więcej, jak ktoś się zaniedba, to go sąsiedzi upominają, bo jedna zaniedbana nieruchomość obniża wartość wszystkich budynków w okolicy.
Swoją drogą, słychać już głosy przeciwko tym wielkim przedogródkom, bo są nieekologiczne (mnóstwo wody zużywają) i wymagają dużo pracy. Za wzór stawiane są nasze europejskie mikre ogródki frontowe.

Mnie się podobały przedogródki angielskie - są jeszcze mniejsze niż nasze, a płotki (albo żywopłoty) niziutkie. I jakoś nikt nie płacze, że mu przechodnie w okna zaglądają.
Tutaj takie trochę bardziej podrasowane przykłady:
jeden i drugi

dziekuję, już ide ogladać linki
Wiesz, ze lubie czytać Cię bardzo?Konkretnie i rzeczowo zawsze,
No, ale popatrz, ile trawników jest tak olbrzymich, ze szloby tam dom wybudować, bardzo to u nich nieekonomiczne, no nie?Mnie by bylo szkoda dzialki na tak pusty trawnik.
makadamia 10:44, 28 lut 2017

Efffa napisał(a)

tajna instytucja powiadasz, hahahah
Ja też nie chcialam ogrodzenia, chetnie bym go nie robila, ale ze względu na psy ze wsi, muszę.Ale żywoplotu od frontu nie mam zamiaru robić, chyba , że z niskiego cisa

Ja, przeciwniczka wysokich żywopłotów, o ironio, jestem do takiego przymuszona. Nie mam przedogródka jako takiego, za to część wypoczynkową mamy odsłoniętą, więc nie ma rady:/.

Za to bramę zrobiliśmy na tyle niską (żeby się dopasować do sąsiadów), że z ulicy widać niemalże, czy mam porządek na blacie
Efffa 10:46, 28 lut 2017

makadamia napisał(a)

Za to bramę zrobiliśmy na tyle niską (żeby się dopasować do sąsiadów), że z ulicy widać niemalże, czy mam porządek na blacie

u mnie też widzą co jem
makadamia 10:59, 28 lut 2017

Efffa napisał(a)

dziekuję, już ide ogladać linki
Wiesz, ze lubie czytać Cię bardzo?Konkretnie i rzeczowo zawsze,
No, ale popatrz, ile trawników jest tak olbrzymich, ze szloby tam dom wybudować, bardzo to u nich nieekonomiczne, no nie?Mnie by bylo szkoda dzialki na tak pusty trawnik.

Oni tam mają zupełnie inne przestrzenie
Domek 150 m2 to u nas standard, a u nich maleństwo

Ale z tego powodu mogą sobie pozwolić na różne bardzo wygodne rozwiązania i dlatego lubię się inspirować ich stylem. Zwłaszcza pomysł master suite chętnie bym u siebie zastosowała (tzn: sypialnia rodziców z własną łazienką i garderobą)

A wracając do tematów ogródkowych: trawnik trawnikiem, ale takich drzew to im zazdroszczę
Efffa 11:03, 28 lut 2017

makadamia napisał(a)

Oni tam mają zupełnie inne przestrzenie
Domek 150 m2 to u nas standard, a u nich maleństwo

Ale z tego powodu mogą sobie pozwolić na różne bardzo wygodne rozwiązania i dlatego lubię się inspirować ich stylem. Zwłaszcza pomysł master suite chętnie bym u siebie zastosowała (tzn: sypialnia rodziców z własną łazienką i garderobą)

A wracając do tematów ogródkowych: trawnik trawnikiem, ale takich drzew to im zazdroszczę

A mnie u nich w salonach kręci focal point.
A co do drzew, to mialam widok wlaśnie na takiego, od tego tygodnia już go niema, jak tak dalej pójdzie bedziemy jedynie je oglądać na Pinterestach i obrazkach.

Edit: co do wnetrz i otoczenia amerykańskiego widzę, że przestudiowalas bardzo,tak jak ja
makadamia 13:27, 28 lut 2017

Efffa napisał(a)

A mnie u nich w salonach kręci focal point.

O! O! No właśnie!

Mój kolejny pet hate w polskich domach: u nich kominki zawsze centralnie na ścianie, reprezentacyjnie i posiedzieć przy nich można, a u nas projektowane są dosłownie w przejściu: ani ozdobą nie są, ani kanapy przy nich postawić nie można! I to architekci tak projektują! No dramat
horcia 20:14, 01 mar 2017

Efffa napisał(a)

A co do drzew, to mialam widok wlaśnie na takiego, od tego tygodnia już go niema, jak tak dalej pójdzie bedziemy jedynie je oglądać na Pinterestach i obrazkach.

Właśnie,co się dzieje? Ludzi ogarnęło jakieś szaleństwo gdzie by nie spojrzeć wycinka sama w ubiegłym roku wycięłam dużego orzecha(śnieciucha) za radą Danusi, ale staram się zadośćuczynič i nasadzić drzew jak najwięcej
malkul 10:43, 02 mar 2017

Efffa napisał(a)

będę Cię sluchać,
powiedz mi Ty dalej nie lubisz tej klosownicy?Pamiętam jak się na nią nerwowalaś!

lubia ją bardzo ale i tak mnie wkurza
ma wady
ale i zalety
horcia 09:17, 04 mar 2017

makadamia napisał(a)

Ja, przeciwniczka wysokich żywopłotów, o ironio, jestem do takiego przymuszona. Nie mam przedogródka jako takiego, za to część wypoczynkową mamy odsłoniętą, więc nie ma rady:/.

O to tak jak u mnie, ani przedogrógka ani prywatności bo taras i ogród znajdyje się od strony ulicy. Masakra, nie mogę swobodnie nic podłubać w ogrodzie bo ciągle słyszę komentarze typu: ty znowu coś kopiesz, ścinasz grabisz.......
Boże kiedy te tuje urosną