Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

nawigatorka 23:04, 21 mar 2017

UlaB napisał(a)
Co 50cm to chyba przyjdzie czekac dłuzej niz 10 lat Ale co 15-20cm realnie po 3 latach jest jednorodna obwódka (przynajmniej u mnie jest). Kwestia tego jak szybko ma być Ale za gęsto też niedobrze.

Ania, a Ty masz takie zwykłe bukszpany? Nie te drobnolistne? Bo one na pewno wolniej będą się rozrastać.
dlatego piszę, ze trzebaby byc cierpliwym, tez sadziłam na lekki "styk". u mnie problem był jedynie taki, że sadzonki lekko sie stykaly a korzenie były takie ogromne, ze prawie nawzajem zaplatać na siebie je musiałam i ogromny rów kopalam.
Basilikum 06:45, 22 mar 2017

Aniu na doniczkach pisze, ze co 15 cm sadzic.
sylwik69 09:31, 22 mar 2017

Ania zerknij na wątku Anulajda w raju,piękne obwódki bukszpanowe gęsto sadzone,tak aby stykały się gałązkami i od razu efekt!
AniMa 11:26, 22 mar 2017

Łooj, ile wpisówA mnie nie ma
AniMa 11:31, 22 mar 2017

UlaB napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/403-bukszpany-w-ogrodzie

Tutaj Danusia pisze o 5-8 roslinach na metr bieżący i ja się zdecydowanie z tym zgadzam. Na początku wyglada dosyć łyso, ale jesli pamieta sie o cięciu i nawożeniu (nawóz do buksów lidla jest OK), to w 2 i 3 roku bukszpan ruszy że hej. Pilnuj tez by nie przesuszyc młodych roslin. No i opryski. Jeżeli masz dużo obwódek do obsadzenia to mysle, ze warto samemu robić sadzonki - bukszpan sie bardzo łatwo rozmnaża - przy każdym kolejnym cięciu bedzies miała coraz wiecej materiału na sadzonki. Oczywiście jesli masz dostęp do tanich i ładnych sadzonek to pewnie nie warto, ale jesli nie obsadzasz wszystkiego na raz, to zawsze to jakas tam oszczędność (zostanie na inne chciejstwa ). No i frajda że sie samemu wyhodowało od maluszka taką piękną obwódkę

Na punkcie bukszpanów mam lekkiego "fiu-fiu"
Pamietam o podlewaniu, opryskach , przycinaniu....niestety próby ukorzenienie na razie nie dały rezultatu (może za slabo się starałam?), choć kilka zeszłorocznych większych gałązek -stratowanych przez panów od kostki -wsadzone do ziemi nadal rosną
Zbliża sie powoli mój termin cięcia - to jeszcze raz odłożę Będę miała na mini obwódkę- wtedy posadzę co 2cm
AniMa 11:34, 22 mar 2017

nawigatorka napisał(a)
reguły na buszpany nie ma. wszystko zalezy od cierpliwości. przeciez jakby posadzić co 50 cm tez się zrosna. kiedys

Cierpliwość to ja w sobie mam - jak to prawie każda matka i żona...ale bez przesady
nawigatorka napisał(a)
dlatego piszę, ze trzebaby byc cierpliwym, tez sadziłam na lekki "styk". u mnie problem był jedynie taki, że sadzonki lekko sie stykaly a korzenie były takie ogromne, ze prawie nawzajem zaplatać na siebie je musiałam i ogromny rów kopalam.

No ale aż tak aby rozplątywać korzenie buksów i je znowu "zaplatać" to jednak cierpliwości nie mam
AniMa 11:36, 22 mar 2017

UlaB napisał(a)
Co 50cm to chyba przyjdzie czekac dłuzej niz 10 lat Ale co 15-20cm realnie po 3 latach jest jednorodna obwódka (przynajmniej u mnie jest). Kwestia tego jak szybko ma być Ale za gęsto też niedobrze.

Ania, a Ty masz takie zwykłe bukszpany? Nie te drobnolistne? Bo one na pewno wolniej będą się rozrastać.

Czort wieW L. kupowane, ale listeczki mają malutkie Wyjdzie w praniu
AniMa 11:38, 22 mar 2017

malkul napisał(a)

hasło roku jak cię tu nie kochać.

No też bym się zastanawiała
lindsay80 11:40, 22 mar 2017

Aniu, szukałam w necie tych Twoich magnolii i zachwycona jestem wyborem jakiego dokonałaś, szczególnie Encore śliczna!
Ja dwa lata temu w szkółce zakochałam się w odmianie Raspberry Fun i jak zobaczyłam Twoje okazy znów mnie nosi żeby kupić
AniMa 11:40, 22 mar 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Ania, ja też do pana Wiesia jadę, może pojadę. Siostra potrzebuje serbów.

Co 15 jest OK. Ale te 3 kule za blisko. Wiem coś o tym, też mam tak kule posadzone. Tzn. Posadzone powtórnie szerzej. Jakie tam są odległości?

Hasło "wyobraźnia" - to jest hit sezonu wiosna 2017. Od czego wyobraźnia.

Ewo pisz kiedy do Wiesia, to stanę na głowie ale pojadę

Odnośnie kul - wiedziałam!... ale sie łudziłam, że będzie dobrze.... No to do poprawki