Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Basilikum 14:08, 21 mar 2017

ja mam na doniczkach od bukszpanu napisane co ile sadzic, sprawdze jak dotere do domu i Ci napisze
AniMa 14:12, 21 mar 2017

Ok. Dzięki Izuniu
Czeka mnie jeszcze jedna dosyc długa obwódka, to sobie przeliczę ile muszę buksów dokupić
Jesuuuuu nie wyrobie się do komunii z tymi moimi planami...
UlaB 14:21, 21 mar 2017

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/403-bukszpany-w-ogrodzie

Tutaj Danusia pisze o 5-8 roslinach na metr bieżący i ja się zdecydowanie z tym zgadzam. Na początku wyglada dosyć łyso, ale jesli pamieta sie o cięciu i nawożeniu (nawóz do buksów lidla jest OK), to w 2 i 3 roku bukszpan ruszy że hej. Pilnuj tez by nie przesuszyc młodych roslin. No i opryski. Jeżeli masz dużo obwódek do obsadzenia to mysle, ze warto samemu robić sadzonki - bukszpan sie bardzo łatwo rozmnaża - przy każdym kolejnym cięciu bedzies miała coraz wiecej materiału na sadzonki. Oczywiście jesli masz dostęp do tanich i ładnych sadzonek to pewnie nie warto, ale jesli nie obsadzasz wszystkiego na raz, to zawsze to jakas tam oszczędność (zostanie na inne chciejstwa ). No i frajda że sie samemu wyhodowało od maluszka taką piękną obwódkę
nawigatorka 14:56, 21 mar 2017

reguły na buszpany nie ma. wszystko zalezy od cierpliwości. przeciez jakby posadzić co 50 cm tez się zrosna. kiedys
UlaB 15:05, 21 mar 2017

Co 50cm to chyba przyjdzie czekac dłuzej niz 10 lat Ale co 15-20cm realnie po 3 latach jest jednorodna obwódka (przynajmniej u mnie jest). Kwestia tego jak szybko ma być Ale za gęsto też niedobrze.

Ania, a Ty masz takie zwykłe bukszpany? Nie te drobnolistne? Bo one na pewno wolniej będą się rozrastać.
malkul 19:19, 21 mar 2017

AniMa napisał(a)
Z wczorajszych prac: - nie wygląda to jeszcze dobrze, ale ja mam bujną wyobraźnie:

hasło roku jak cię tu nie kochać.
Pszczelarnia 19:40, 21 mar 2017

Ania, ja też do pana Wiesia jadę, może pojadę. Siostra potrzebuje serbów.

Co 15 jest OK. Ale te 3 kule za blisko. Wiem coś o tym, też mam tak kule posadzone. Tzn. Posadzone powtórnie szerzej. Jakie tam są odległości?

Hasło "wyobraźnia" - to jest hit sezonu wiosna 2017. Od czego wyobraźnia.

AngelikaX 19:48, 21 mar 2017

Moje były 3 lata temu co ok 20cm sadzone (maleńkie sadzonki) i nie stykają się jeszcze wszystkie, ale to może przez to że nie cięłam ich, w tym roku dopiero
aga_pe 21:49, 21 mar 2017

AniMa napisał(a)
Aga jeżeli będziesz, to podpytaj P. Wiesia kiedy można kopać?

Kamila - no właśnie widziałam różne odległości, w zależności od sadzonek i efektu WOW...liczyłam że z czasem sie zagęści...Ale to chyba za 10 lat

Angel czyli, średnio co 5-7cm jedna sadzonka????

po 15-tym, czyli już można
Madzenka 22:44, 21 mar 2017

Moj buksy sadziłam tak aby się od razu delikatnie stykały. Posadziłabym max co 15 cm . przy takich odstepach jak masz teraz będziesz bardzo długo czekała na zrośnięcie