Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

AniMa 07:24, 21 mar 2017

A tymczasem: WIOSNA WIOSNA WIOSNA!!!
AniMa 07:34, 21 mar 2017

Z wczorajszych prac: - nie wygląda to jeszcze dobrze, ale ja mam bujną wyobraźnie:

W obwódce oczywiście magnolia Powder puff
Pytanie; w obwódce bukszpany są co 15 cm? nie za rzadko, gęsto????

Dalej na prawo
jeszcze nie rozdzielona zurawka, ciemierniki (bardzo mi zmarniały), hortensja ogrodowa NN, 3 kule bukszpanowe z tyłu cis Aurea, pomiędzy nie podzielona żurawka(niech da radę, niech da radę)i jeszcze załapał się kornwalnik.... Z drugiej strony obwódki będzie tak samo, ale nie zdąrzyłam wczoraj
AniMa 07:37, 21 mar 2017

I jeszcze: są i u mnie: IRYSKI

OMG !powalający widok
AniMa 07:41, 21 mar 2017

I obiecane pączki magnolii ENCORE:
aga_pe 08:39, 21 mar 2017

AniMa napisał(a)

Potrzebuje jeszcze 3 serby(conajmniej) i trochę bukszpanów - do Pana Wiesia muszę się przejechać

Jak mi się uda wyrwać na chwilę, to podjadę jutro. Też potrzebuję kilka sztuk serbów, a i bukszpanem nie pogardzę . Potrzebuję wymienić jedną kulę
Kawa 10:26, 21 mar 2017

super
ja chyba bukszpan posadziłabym gęściej
AngelikaX 10:28, 21 mar 2017

Ja też, dodałabym w każdą lukę po 2 sadzonki
AniMa 13:17, 21 mar 2017

Aga jeżeli będziesz, to podpytaj P. Wiesia kiedy można kopać?

Kamila - no właśnie widziałam różne odległości, w zależności od sadzonek i efektu WOW...liczyłam że z czasem sie zagęści...Ale to chyba za 10 lat

Angel czyli, średnio co 5-7cm jedna sadzonka????
UlaB 13:32, 21 mar 2017

Ania, aż wyszłam sprawdzić co ile posadziłam swoje buksy na obwódce wzdłuż wejścia do domu. Ledwo się dogrzebałam do miejsca sadzenia, ale wychodzi mi, że sadzonki są co 20cm. Sadzonki kupowałam małe, pewnie wielkością zbliżone do Twoich, może ciutke większe, ale pamietam, że sadziłam je już w pełni wiosny. Nie pamietam gdzie je kupwoałam, ale to było u mnie stacjonarnie, niewykluczone że w Lidlu, Auchanie lub LM. Cięcie robię 2 razy w sezonie od góry, z przodu i z tyłu - miedzy sadzonkami z tego co pamietam nie cięłam. Po 3 latach była właściwie jednorodna "ścianka". W tej chwili utrzymuję cięciem wysokość ok 35-40cm i po kazdym takim cięciu wyrzucam ogromne ilości potencjalnych sadzonek Generalnie bukszpan rosnie mi prawie jak chwast Gęstwina jest tam niesamowita i szczerze mówiąc nie wyobrazam sobie jak by to miało rosnąć przy gęstszym sadzeniu. Żywopłocik ma jakieś 5-6 lat (niestety, skleroza , także 10 lat to grube przeszacowanie moim zdaniem.

Jeśli sadziłaś co 15 cm to uważam, że jest OK. W tej chwili wygląda łyso, ale jesli nie jestes niecierpliwa to ani sie obejrzysz i będzie efekt wow

A swoja drogą ten bok od przodu wydaje się być posadzony rzadziej niz co 15 cm. Na pewno tam tyle jest? Szczególnie jedna przestrzen wydaje sie wieksza.
AniMa 13:59, 21 mar 2017

Ula dziękuje Ci bardzo Kochana - masz rację tam na 1 m jest 6 sadzonek. Trochę mi miarka w oku juz szwankowała, więc nie jest tez zachowana idealna odległość. Będę poprawiać, jeszcze pójdzie tam obwódka z kostki brukowej - ta powinna wyznaczyć linię