Ania, aż wyszłam sprawdzić co ile posadziłam swoje buksy na obwódce wzdłuż wejścia do domu. Ledwo się dogrzebałam do miejsca sadzenia, ale wychodzi mi, że sadzonki są co 20cm. Sadzonki kupowałam małe, pewnie wielkością zbliżone do Twoich, może ciutke większe, ale pamietam, że sadziłam je już w pełni wiosny. Nie pamietam gdzie je kupwoałam, ale to było u mnie stacjonarnie, niewykluczone że w Lidlu, Auchanie lub LM. Cięcie robię 2 razy w sezonie od góry, z przodu i z tyłu - miedzy sadzonkami z tego co pamietam nie cięłam. Po 3 latach była właściwie jednorodna "ścianka". W tej chwili utrzymuję cięciem wysokość ok 35-40cm i po kazdym takim cięciu wyrzucam ogromne ilości potencjalnych sadzonek

Generalnie bukszpan rosnie mi prawie jak chwast

Gęstwina jest tam niesamowita i szczerze mówiąc nie wyobrazam sobie jak by to miało rosnąć przy gęstszym sadzeniu. Żywopłocik ma jakieś 5-6 lat (niestety, skleroza

, także 10 lat to grube przeszacowanie moim zdaniem.
Jeśli sadziłaś co 15 cm to uważam, że jest OK. W tej chwili wygląda łyso, ale jesli nie jestes niecierpliwa to ani sie obejrzysz i będzie efekt wow
A swoja drogą ten bok od przodu wydaje się być posadzony rzadziej niz co 15 cm. Na pewno tam tyle jest? Szczególnie jedna przestrzen wydaje sie wieksza.