Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

AniMa 10:20, 24 cze 2017

Pszczelarnia napisał(a)

To nowość w Twoim ogrodzie. Dawno mnie nie było - wnioskuję.

Ewuniu ale mówisz o kostce czy o rabatach? Rabaty wyglądają jak nowe, bo to pierwszy sezon praktycznie wszystkich roślinek na nich (poza brzozami) i wszystko całkiem nieźle urosło... a kostka już troszkę czasu jest....
W zeszłym roku tyłu za często nie pokazywałam, tak byłam skupiona na rabatach frontowych. Sama przyznam,że teraz te przy placyku to moje ulubione...
AniMa 10:23, 24 cze 2017

AgataP napisał(a)
Fajny masz ten placyk pod basen, też muszę coś wymyślić, bo na razie stawiamy na trawie i nie jest to dobre rozwiązanie, paskudnie to miejsce potem wygląda.

Masz rację - 2 x basen przestawialiśmy na trawie i trawa tam nie rosła tylko gniła...Dobrze, ze trawnik na nowo założony bo były by 2 wielkie łyse placki. Kostka się sprawdza, ale przydałoby się coś miękkiego pod basen jeszcze ułożyć...wtedy byłby już wypas
AniMa 10:25, 24 cze 2017

Basilikum napisał(a)

pewnie, ze w to samo moze. ja tylko pomyslalam, ze wykopane, bo w inne miejsce docelowa maja byc. Ja czosnkow nie wykopuje i jak narazie dobrze sie maja. Moze za rok wykopie jak ich juz za duzo bedzie

HIHIHI....czosnków nigdy za dużo:0 To ja tez nie wykopuje, zwłaszcza, że po ostatniej nocnej wichurze miałam większość czosnków wyrwanych lub połamanych. Teraz musiałabym tych cebul szukać. Za to wazony pełne
AniMa 10:28, 24 cze 2017

Mazan napisał(a)
Czosnki są bardzo lubiane przez nicienie. Często można je "kupić" jako dodatek. Jeśli wypadają to tylko placami po kilka sztuk, a roznieść je po ogrodzie można łatwo narzędziami.

Pozdrawiam

Walerku super, że piszesz, tylko powiedz czy te nicienie to w pozytywnym świetle czy negatywnym? Podczas zakładania trawnika wywalałam masę opuchlaków, więc mogłyby się one przydać....
A na przyszłość - moczyć cebule w jakimś wywarze przed wsadzeniem? Co radzisz, napisz proszę
AniMa 10:31, 24 cze 2017

Milka napisał(a)
Ale masz piękny chodniczek
Mam nadzieję, że burza nie narozrabiała.

Za chodniczek dziękuję Prościutka s widokowa do placyku z basenem Burza z roślin to tylko suche czosnki wyrwała lub połamała (już nie ma globów pod oknami kuchennymi) ale też 2 figurki aniołków stłukła Niestety w tm jednego betonowego...
AniMa 10:32, 24 cze 2017

AngelikaX napisał(a)

Koniecznie obfoć, a wogóle to gdzie te foty dwa dni cykasz... będzie uczya dla oczu

Wrzuciłam, ale widzę że z dnia na dzień one coraz większe Zrobię kolejne zdjęcia
AniMa 11:13, 24 cze 2017

Kawa napisał(a)
Ania no trawka śliczna
gdzie te chwasty>

ślicznie ale teren wielki

Trawka codziennie podlewana i głaskana, a chwasty pomiędzy nią. Strasznie tam komosa mi rośnie - nie wiem skąd i chyba palusznik, pełno jest tez wyki....Na razie wyrywam wszystko ręcznie....
AniMa 11:18, 24 cze 2017

Makusia napisał(a)
Boska jest ta rabata buksowa- i one też śliczne takie rozczochrańce też mają swój urok. Ja swoich też nie przycięłam jeszcze- nie zdążyłam przed przyrostami, a i teraz nie wiem, kiedy znajdę czas.

Basen konkretny Nie musisz wyjeżdżać do ciepłych krajów

W czwartek pogoda pozwoliła i przycięłam buksy pod oknami kuchennymi - porobiłam kolejny raz mini sadzonki - może w tym roku cos z tego będzie - to 3 próba Resztę będę ciąć chyba dzisiaj????
Basen konkretny, bo jak dziewczyny do niego wskoczą , to i tak mało miejsca zostaje.
Dla mnie woda jeszcze za zimna...ja jednak muszę mieć temperaturę tropikalną
AniMa 11:19, 24 cze 2017

Basilikum napisał(a)
same piekne widoczki
basen super na te upaly warto miec

Zgadza się, zwłaszcza dla dzieciaków to frajda...choć przyznam, że po plewieniu w upalny dzień nie ma to jak troszkę się pomoczyć
Milka 11:58, 24 cze 2017

Ojej, żal aniołków. Czosnki odrosną za rok, ale teraz i tak kończą, całe szczęście że nie więcej kłopotów