Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród KasiWB - część II

Ogród KasiWB - część II

Filomena 22:18, 30 maj 2017

Kasiu
masz rację, orliki często rewersują tj uwsteczniają cechy do dawniejszych pokoleń. Niemniej jednak trafiają się przeróżne mieszance i te które chcemy też, w tym pełne. Orlików mam naprawdę sporo i już od kilu ładnych sezonów. Najlepiej u mnie wysiewają się pełne b.ciemne fioletowe, a w następnej kolejności bladoróżowe. Są jednak krótkowieczne - 3-4 lata i znikają. Raczej więc unikam ich plewienia - ciągle wysiewają się w najdziwniejszych, choć bardzo urokliwych miejscach.
jolanka 22:54, 30 maj 2017

Tęcza pięknie wygląda
Zachwyciłam się zdjeciami orlików. Tylecw nich delikatności i uroku
KasiaWB 18:30, 06 cze 2017

_Martini_ napisał(a)

Chcę łubin! Miałaś sadzonkę czy siałaś?
Orliki kocham, kocham bardzo! Napisz mi proszę jakie masz odmiany, są przecudne. Wczoraj dokupiłam Winky Red & White Double. Nora Barlow jest przecudna, ale jeszcze u mnie nie kwitnie.

miałam sadzonkę łubinu z przydrożnego rowu ) już parę lat ale wiem gdzie rosną i to różne kolory ten kolor co mam wybrałam sobie sama )

Orliki są niezwykle wdzięczne bardzo je lubię Oprócz Nora Barlow nie mam żadnych odmian, chyba że o czymś nie wiem ) Pierwsze nasionka miałam z działki Rodziców a dalej już same się siały
KasiaWB 18:34, 06 cze 2017

Filomena napisał(a)

Te mi wypadł dwa lata temu i niestety nie rozsiał się Kasiu, proszę zbierz nasionka - da radę? Jest rzeczywiście jednym z ładniejszych.

Piękny sezon mamy, o stratach mrozowych już zapomniałyśmy

Tak, jest już pięknie tego mi bardzo brakowało
Filomena wpadnij do mnie, to dostaniesz sadzonkę u mnie parę lat się nie rozsiewały w ogóle, cały czas kwitła ta sama jedna sadzonka, ale w tym roku mam kilka sztuk i w dodatku w nieoczekiwanym miejscu. Zapraszam póki kwitną, bo potem nie rozpoznam ))

KasiaWB 18:34, 06 cze 2017

BasiaLT napisał(a)
Jak nie chcesz żeby ci się rodek rozrastał to usuń pąki liściowe.

Wolałabym aby zakwitł, bo nigdy nie kwitł
KasiaWB 18:39, 06 cze 2017

katel napisał(a)
Kasiu liściowych nie usuwaj chyba, że tak jak Basia napisała chcesz wzrost zatrzymać.
Filomeno ja słyszałam, że pełne orliki nie powtórzą cech z nasion - ale nie wiem czy to się potwierdza, zdażyło Ci się, że się pełne wysiały?

nie usunęłam liściowych. W wolnej chwili muszę pomyśleć jak mu dogodzić, aby w przyszłym roku może zakwitł?

U mnie pełne orliki jedne powtarzają cechy, a inne są np. całe białe, ale nie przejmuję się tym, bo mi się wszystkie podobają. Z orlikami nigdy nie wiadomo co wyrośnie ) wypadły mi natomiast w całości orliki niebiesko białe oraz bordowe/prawie czarne. Przeważają różowe, ale jest też trochę białych lub różowo/bordowo/białych.
KasiaWB 18:40, 06 cze 2017

Filomena napisał(a)
Kasiu
masz rację, orliki często rewersują tj uwsteczniają cechy do dawniejszych pokoleń. Niemniej jednak trafiają się przeróżne mieszance i te które chcemy też, w tym pełne. Orlików mam naprawdę sporo i już od kilu ładnych sezonów. Najlepiej u mnie wysiewają się pełne b.ciemne fioletowe, a w następnej kolejności bladoróżowe. Są jednak krótkowieczne - 3-4 lata i znikają. Raczej więc unikam ich plewienia - ciągle wysiewają się w najdziwniejszych, choć bardzo urokliwych miejscach.

potwierdzam w całości
KasiaWB 18:40, 06 cze 2017

jolanka napisał(a)
Tęcza pięknie wygląda
Zachwyciłam się zdjeciami orlików. Tylecw nich delikatności i uroku

Właśnie za to lubię orliki
KasiaWB 18:47, 06 cze 2017

Zaległe fotki - ostatni dzień maja

róża Louise Odier totalnie zapączkowana

KasiaWB 18:50, 06 cze 2017

orliki Nora Barlow, w tle niebieski wielosił

czosnki