Możesz w kupie, ale ja kopałam dłuższy rowek, wkładałam je obok siebie, przysypywalam ziemią, podlalam, kopczyk na całej długości i pieknie przetrwaly tak całą zimę lepiej niz te "normalnie" posadzone
Taki przechowalnik w rowku długo wytrzyma. Widziałam jak prawdziwy ogrodnik tak właśnie robił. Ważne by układać je pod kątem. Nie pytaj mnie dlaczego bo nie wiem
Może się również zdarzyć, że po otrzymaniu róż jesienią możemy je wysadzić na miejsce stałe dopiero za kilka dni. Mamy oddaloną działkę bądź pracujemy do późna a większą ilością wolnego czasu dysponujemy dopiero podczas weekendu itp. W takim przypadku musimy bezwzględnie zabezpieczyć nasze sadzonki sami przed przeschnięciem. Najpewniejszym sposobem jest zadołowanie. Miejsce powinno być osłonięte od wiatru i nie podmokłe. Korzenie każdej rośliny muszą być dobrze okryte wilgotną ziemią. Nie należy więc dołować róż w pęczkach tylko je rozwiązać, luźno ułożyć i dobrze przysypać. W ziemi powinny znaleźć się całe korzenie a pędy należy przysypać do połowy.