Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

polinka 21:04, 08 lip 2018

A jeszcze z jasnych jest VAriegatus ale nie wiem czy taki fontannowy pokrój Cię interesuje
Johanka77 21:07, 08 lip 2018

polinka napisał(a)
A jeszcze z jasnych jest VAriegatus ale nie wiem czy taki fontannowy pokrój Cię interesuje

Variegatusa mam na brzozowej, ale tu bym nie chciała powtarzać.

Nie znasz jakiegoś sprawdzonego źródła na ML?
leon60 21:08, 08 lip 2018

ML może fajnie wyglądać choć metr to niewiele przestrzeni dla niego najwyżej za 4-5 lat podzielisz
sylwik69 15:22, 10 lip 2018

Johanka77 napisał(a)

Dziękuję Sylwia

Wiesz, overdamy właśnie eksmitowałam do donic na taras
Trzcinniki mam po przeciwnej stronie ogrodu. A tu bym chciała jakieś zwiewne tło. ML mi w duszy gra, tylko w mojej okolicy nie ma w sprzedaży.

Jest taki Pan Trawka,ma wszystkie trawki jakie zamarzysz trawki.pl
Johanka77 16:05, 10 lip 2018

leon60 napisał(a)
ML może fajnie wyglądać choć metr to niewiele przestrzeni dla niego najwyżej za 4-5 lat podzielisz

Najwyżej.
Choć teraz to zwątpiłam. Bo u kokochy pisałyście, że ML niższe od gracków.
A na tych waszych fotomontażach raczej na wielkie wyglądają. Przynajmniej Ty Ola masz olbrzymy
16:55, 10 lip 2018
Johanka77 napisał(a)

Najwyżej.
Choć teraz to zwątpiłam. Bo u kokochy pisałyście, że ML niższe od gracków.
A na tych waszych fotomontażach raczej na wielkie wyglądają. Przynajmniej Ty Ola masz olbrzymy

ML u mnie też wysoki ...dokupiłam teraz sobie jeszcze 6 szt stacjonarnie to sa do półłydki

mój bedzie miała jakies 150cm wysokości (4letni) szerokość kępy około 50cm średnicy ...tu rosna dwa (4 zdjecie od góry )

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5730-kolorowa-piaskownica?page=1114

on dołem jest stosunkowo wąski góra rozłożysty fontannowy ...sugeruje zostawic na niego plac 80x80cm ...albo nawet 1,0x1,0 metr.

jestem zwolennikiem sadzenia roslin "z oddechem" w ścisku wygladaja ładnie przez 2 sezony ...a potem zaczynaja rosnac i zaczyna sie robic scisk i mękolonie bo wszystko trzeba rozsadzac

17:18, 10 lip 2018
Johanka77 napisał(a)
Pytanie forumowe.

Zastanawiam się, co dać na plecki tej rabaty pomiędzy te brzozy. Takie ponad metrowe place tam mam. A hortensja to Little Lime, raczej dużo miejsca nie zajmie.
Myślałam o miskantach ML albo o grackach.

Dopowiem, że rabata będzie poszerzona aż do górki.

nie powinnam zabierac głosu ....bo ty sadzisz ciasno ...no ale zabiore jeszcze głos bo pytasz

dzisiaj tego nie widać ... lecz hortensje za blisko pnia drzewa posadziłas ...one beda na 1,5m szerokie i naprawde to kwiestia 2 sezonów ....potem juz utrzymaja ten gabaryt bo bedziesz wiosna ciąć je nisko ...przynajmniej ja tak tne i tak kazdemu polecam

doczytałam ze miskanty chcesz miedzy brzozy wcisnąc ...w metrowa szpare ....nie widze tego bo one powinny byc wysuniete przed brzozy jakiś metr i jak je posadzisz w roztrawie metrowym ( ja mam 70cm od srodka do śrdoka kepy) to bedzie dobrze a przed nimi kolejny metr daj te hortki ...na przemian czyli sadzic zygzakiem

nie wiem jaka jest szeroka ta rabata ale mnie juz wychodzi tak 1m - brzozy od tuj +1m miskanty + 1m hortki + 1 m do brzegu rabaty na niski bylinowy dół czyli ze 4m najmniej powinna mec ta rabata .....a jak wiesz to ja bym 2 metry od tuj sadziła brzozy ...wiec sama rozumiesz

na bide zygzakiem na ścisk mozesz posadzic miskant i hortki co 70-80 cm ...ale to moze być kótkoterminowy plan bo za kilka sezonów bedziesz to rozsuwać

rozplenic i horki bukietowe to kiepski dułet ...one przed anabelki sa dobre ...ale te niskie odmiany ja mam 2 rózne posadzone niskie hamlen i jakes wysokie (pomylone) i sa do wykopania bo zasłaniaja anabelki

Johanka77 19:58, 10 lip 2018

eee_taam napisał(a)

nie powinnam zabierac głosu ....bo ty sadzisz ciasno ...no ale zabiore jeszcze głos bo pytasz

dzisiaj tego nie widać ... lecz hortensje za blisko pnia drzewa posadziłas ...one beda na 1,5m szerokie i naprawde to kwiestia 2 sezonów ....potem juz utrzymaja ten gabaryt bo bedziesz wiosna ciąć je nisko ...przynajmniej ja tak tne i tak kazdemu polecam

doczytałam ze miskanty chcesz miedzy brzozy wcisnąc ...w metrowa szpare ....nie widze tego bo one powinny byc wysuniete przed brzozy jakiś metr i jak je posadzisz w roztrawie metrowym ( ja mam 70cm od srodka do śrdoka kepy) to bedzie dobrze a przed nimi kolejny metr daj te hortki ...na przemian czyli sadzic zygzakiem

nie wiem jaka jest szeroka ta rabata ale mnie juz wychodzi tak 1m - brzozy od tuj +1m miskanty + 1m hortki + 1 m do brzegu rabaty na niski bylinowy dół czyli ze 4m najmniej powinna mec ta rabata .....a jak wiesz to ja bym 2 metry od tuj sadziła brzozy ...wiec sama rozumiesz

na bide zygzakiem na ścisk mozesz posadzic miskant i hortki co 70-80 cm ...ale to moze być kótkoterminowy plan bo za kilka sezonów bedziesz to rozsuwać

rozplenic i horki bukietowe to kiepski dułet ...one przed anabelki sa dobre ...ale te niskie odmiany ja mam 2 rózne posadzone niskie hamlen i jakes wysokie (pomylone) i sa do wykopania bo zasłaniaja anabelki

Czyli mówisz żeby między te brzozy nic nie sadzić? Tam jest ponad 2 m między tymi drzewami. Nie będzie tam z łyso?

Wydawało mi się, że te hortki Little Lime takie duże nie urosną. Półtora metra???

W większości między tymi wszystkimi roślinami mam po metrze albo więcej.
Mogę je jeszcze rozsadzic szerzej, bo poszerzę w stronę górki.
Ale niezmiennie mam poczucie , że plecki między brzozami łyse. Czemu ML tam nie?

Rozplenica ta odmiana jakaś mała, co mnie wkurza. Porządne duże hammeln mam na żwirowisku, a te jakieś mikre.
Takie same mam na dole skarpy. Mają jakieś Max pół metra..
Miały być to hammeln, ale na moje to nie są...
babka 20:03, 10 lip 2018

Hejka Johanka
Widzę, ze działasz jak szlona, mnóstwo zmian. Jak Ty to robisz że takiego pawera masz ?

Johanka77 20:17, 10 lip 2018

babka napisał(a)
Hejka Johanka
Widzę, ze działasz jak szlona, mnóstwo zmian. Jak Ty to robisz że takiego pawera masz ?

Wiesz, aż takiego powera nie mam. Próbuję to w sobie wykrzesać.
Jak rozgrzebałam żwirowisko wiosną, tak wciąż bajzel...
Jeszcze M wodze fantazji zapuścił i wymyślił zmiany w dole ogrodu, zatem tego lata raczej nie skończymy...