Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

21:08, 10 lip 2018
Johanka77 napisał(a)

Czyli mówisz żeby między te brzozy nic nie sadzić? Tam jest ponad 2 m między tymi drzewami. Nie będzie tam z łyso?

Wydawało mi się, że te hortki Little Lime takie duże nie urosną. Półtora metra???

W większości między tymi wszystkimi roślinami mam po metrze albo więcej.
Mogę je jeszcze rozsadzic szerzej, bo poszerzę w stronę górki.
Ale niezmiennie mam poczucie , że plecki między brzozami łyse. Czemu ML tam nie?

Rozplenica ta odmiana jakaś mała, co mnie wkurza. Porządne duże hammeln mam na żwirowisku, a te jakieś mikre.
Takie same mam na dole skarpy. Mają jakieś Max pół metra..
Miały być to hammeln, ale na moje to nie są...

mozesz posadzic miedzy brzozy coś ...miskant wejdzie ale bedzie to smiesznie wygladać za 2-3 sezony ...a brzozy te dwa metry w dość szybkim tempie zarosna bo sa szerokie drzewa . no chyba ze chcesz co rok czy 2 rabaty przeorganizowywać

jak tak robiłam metoda pób i błedów na pocztku ...w tym roku kolejny misz masz zrobiłam ....nie bierz ze mnie i do mnie podobnych przykładu ))....nie warto powielac czyichs błedów i tracic czasu na przesadzanki

rozplenice to jest problem kupic jednakowe ...nie wiem dlaczego tak jest ...ale mnie to spotkało a niby kupowałam stacjonarnie wszystkie z jednakowa metką ( bede jeszcze porównywac kotki jak zakwitna czy to te same sa) chyba że one tak nie równo rosna nawet na jednej rabacie? ....ja juz sie ciut wycwaniłam i te które pokrojem mi sie podobaja w danym sezonie ..wiosna dziele na 4 i ujednolicam ...bo tez mam porazki ...te wysokie odmiany moze nie sa złe tylko nie wpisuja sie w mój zamysł
Johanka77 21:15, 10 lip 2018

eee_taam napisał(a)

mozesz posadzic miedzy brzozy coś ...miskant wejdzie ale bedzie to smiesznie wygladać za 2-3 sezony ...a brzozy te dwa metry w dość szybkim tempie zarosna bo sa szerokie drzewa . no chyba ze chcesz co rok czy 2 rabaty przeorganizowywać

jak tak robiłam metoda pób i błedów na pocztku ...w tym roku kolejny misz masz zrobiłam ....nie bierz ze mnie i do mnie podobnych przykładu ))....nie warto powielac czyichs błedów i tracic czasu na przesadzanki

rozplenice to jest problem kupic jednakowe ...nie wiem dlaczego tak jest ...ale mnie to spotkało a niby kupowałam stacjonarnie wszystkie z jednakowa metką ( bede jeszcze porównywac kotki jak zakwitna czy to te same sa) chyba że one tak nie równo rosna nawet na jednej rabacie? ....ja juz sie ciut wycwaniłam i te które pokrojem mi sie podobaja w danym sezonie ..wiosna dziele na 4 i ujednolicam ...bo tez mam porazki ...te wysokie odmiany moze nie sa złe tylko nie wpisuja sie w mój zamysł

No może też zacznę dzielić. Na razie je przesadzam w poprzek na żwirowisku
AngelikaX 21:18, 10 lip 2018

Ja w brzozach mam miskanty olbrzymie w plecach więc nie rozumiem czemu by nie sadzić w nich (a niecałe 2 metry do pasa tui jest)
Johanka77 21:21, 10 lip 2018

AngelikaX napisał(a)
Ja w brzozach mam miskanty olbrzymie w plecach więc nie rozumiem czemu by nie sadzić w nich (a niecałe 2 metry do pasa tui jest)

Thx
AngelikaX 21:24, 10 lip 2018

Nie ma za co

Hortki i trawy to klasyk przecież, miskanty dodadzą rabacie lekkości
21:27, 10 lip 2018
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=1746

tu sa ML i brzozy ...ale chyba tez nie w jednej linii ? a moze i w jeden bo sie wpatruje w fote ..ale

nie ma za duzo gotowców dla ciebie po forum

21:35, 10 lip 2018
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=235

i tu jest o odległościach miedzy miskantami a hortkami ...ale juz wiadomo ze sa za gesto i do porawki za kilka lat )
21:40, 10 lip 2018
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2587-ogrod-sylwii-od-poczatku-czii?page=1086

tu sa brzozy i rozplenice ...to połaczenie tez jest dobre ...ale wyklucza hortki przodem

przegladnij te watki na pewno cos dla siebie znajdziesz i bedziesz bardziej świadoma co i jak posadzić a moze przyjdzie ci jeszcze inny fajny pomysł
21:45, 10 lip 2018
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4085-moja-przyziemna-pasja?page=1057

a tu masz hortensje i trawy do wyboru miskanty i rozplenice .

przy miskantach widac ze hortki dosadzane troche za głeboko ....bo one podrosna i beda zaduszone przez miskanty.

21:47, 10 lip 2018
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=326

tu brzezinka i miskanty ))

no to ci spamu naklikałam teraz ogladaj ...mysl i sadz swiadomie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies